05.11.2018, 11:50

10 KASIM

“İtalya,  5 Ekim 1911'de Trablus'a asker çıkardı. Osmanlı Ordusu'nun aralarında Mustafa Kemal'in de bulunduğu genç subaylar Trablusgarp'ı savunmak için gönüllü olarak cepheye gittiler. 

Trablusgarp Savaşının İtalya ile imzalanan antlaşma sonrası İstanbul'a dönen subaylar yanlarında yıllar sonra gerçekleşecek bir kehaneti de beraberlerinde getirdiler...

Mustafa Kemal, yanındaki subay arkadaşlarıyla birlikte Trablusgarp'a giderken yolda bir bedeviye rastlamışlardı. Bu adam, el falından çok iyi anladığını söyleyerek, genç subayların fallarına bakmayı teklif etti. 

Hepsi avuçlarını gösterdiler. Sıra Mustafa Kemal'e gelmişti. Önce elini uzatmak istemedi. Arkadaşlarının ısrarı üzerine o da elini bedeviye uzattı. 

Sarışın subayın elini sert avuçlarına alan bedevi, bu elin çizgilerine bakar bakmaz, yerinden ayağa fırladı ve büyük bir heyecanla haykırmaya başladı: 

'Sen padişah olacaksın... ve 15 yıl hüküm süreceksin... '

Mustafa Kemal ve el falına baktıran subaylar gülüştüler ve yollarına devam ettiler...

12 yıl sonra Atatürk, genç Türkiye Devleti'nin Cumhurbaşkanı oldu. 

Cumhuriyetin 14’üncü yılının sonlarına yaklaşıldığında hastalığı iyice ilerlemişti. Bir gün arkadaşlarıyla otururken Fuat Bulca, 'Paşam sağlığınız için artık içmeseniz' dedi. 

Atatürk dönüp bir an için Fuat Bulca ile göz göze geldi ve gözlerinin içine bakıp gülümsedi.

Daha sonra eğilip fısıldayarak şöyle dedi: Bingazi'deki falcı bedeviyi hatırladın mı? Bana 15 yıl hükümdarlık yapacaksın demişti... İşte 15 yıl doldu Fuat... ' 

29 Ekim 1923 ile 10 Kasım 1938 tarihleri arasında tam 15 yıl 12 gün bulunuyor.

O dâhiyi 10 Kasım’da bu dünyadan uğurladık. Kalbimizde yaşatmaya devam ediyoruz.

Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o büyük dahi, çağımızda ‘Türk Milletine’ nasip oldu.”

D. Lloyd George - İngiltere Başbakanı ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159