TOBB ve İTO’ya çözüm üretme çağrısı: Sadece di̇nli̇yorlar

banner113

TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İstanbul Ticaret Odası’nda sorunlarımızı sık sık gündeme getiriyoruz. TOBB ve İTO yetkilileri de bizleri dinleyip, notlar alıyorlar ama bugüne kadar taşımacının bir sorununa çözüm üretmiş değiller.

banner114
TURİZM TAŞIMA 08.08.2016, 11:27 09.08.2016, 11:37 Taşıma Dünyası
TOBB ve İTO’ya çözüm üretme çağrısı: Sadece di̇nli̇yorlar
TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İstanbul Ticaret Odası’nda sorunlarımızı sık sık gündeme getiriyoruz. TOBB ve İTO yetkilileri de bizleri dinleyip, notlar alıyorlar ama bugüne kadar taşımacının bir sorununa çözüm üretmiş değiller. Taşımacıya çözüm odaklı yaklaşan tek kesim yine üreticiler oluyor. Onlar yeni yapılandırmalar yapmasa taşımacılar ayakta kalamaz. Ama artık TOBB ve İTO’dan da taşımacıların sorunlarına çözüm üretmeye yönelik bir adım atmasını bekliyoruz.”

Taşımacılar yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını istiyor. Zaman geçtikçe sorunların daha da ağırlaştığını ve firmaların ayakta durmalarının giderek zorlaştığına dikkat çeken Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, sorunlara çözüm bulmada en önemli adresin meslek odaları olduğunu belirtiyor. 

Çözüm aşamasına gelemiyoruz
TOBB ve İTO nezdinde düzenlenen toplantılarla yaşanan sorunları birçok kez dile getirdiklerini vurgulayan Mehmet Öksüz, “İTO’da ve TOBB’da her ay bir araya geliyoruz. Aynı sorunları dile getiriyoruz. Ancak bir türlü çözüm aşamasına gelemiyoruz. Bu İstanbul Ticaret Odası’nda da aynı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde de aynı. Tekrar tekrar konuşuyoruz, bence iyi de notlar alıyorlar ama yine de tek bir sorunumuza bile çare bulunabilmiş değil. Toplantıdan çıktıktan sonra sorunlarımız bir daha gündeme gelmiyor, hükümet nezdine de taşınmıyor. TOBB Sektör Meclisimiz de raporlarını yazıyor, yönetime iletiyor ama bugüne kadar bir çözüm üretilebilmiş değil” dile konuştu.

Meslek örgütlerine ödenen paralar 
Meslek odalarına taşımacıların her yıl yüklü miktarlarda ödemeler yaptığını da belirten Mehmet Öksüz, “Bizden zorunlu olarak yıllardır çok ciddi ücretler alınıyor. Zaman zaman odalara istenen paraları bile ödemekte zorlanıyoruz. Bir faaliyet belgesi istendiğinde ‘borcunu öde’ dayatması yapılıyor. Borç kapatılmadan da faaliyet belgesi verilmiyor. Sürekli bürokratik işlemlerin azaltılacağı, firmaları üzerindeki maliyet yüklerinin azaltılacağı ifade edilirken, meslek odalarının aldıkları paralar gündeme gelmiyor” dedi.

Ödediklerimiz gezilerle harcanıyor 
Meslek odaların ve birliklerin üyelerinden topladıkları paralarla yurtdışında birçok etkinlik düzenlediğine de dikkat çeken Öksüz, “İTO, üye sayısı ile dünyanın en büyük örgütleri arasında. Üyelerin ödedikleri paralarla yaşanan sorunlara çözüm bulunmasını beklerken, fuar adı altında çeşitli yurtdışı gezileri düzenleniyor. Harcanması gereken çok yüksek miktarda paralar var çünkü. İcraat üretilmediği için de taşımacıdan alınan paralarla yurtdışına keyifli geziler gerçekleştiriliyor. Daha önceki yıllarda, İTO esnafa çok daha yakındı ve sorunlara çözüm arayışı içindeydi” dedi.

Bu yıl ücret alınmasın, borçlar silinsin 
Turizm taşımacılarının yaşanan krizde en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığını da belirten TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, “Şimdi meslek odalarına ellerini taşın altına sokmaları için bir çağrım var: Gelin taşımacıların meslek odalarına olan borçlarını silin ve bu yıl sonuna kadar da herhangi bir ücret almayacağınızı ilan edin. Sorunlarımıza zaten çözüm bulamıyorsunuz, bari maliyetlerimizin düşmesine siz bir katkı sağlayın” diye konuştu. 

Maliyetler artıyor 
Yaşanan ekonomik krizle birlikte turizm taşımacılığı alanında çok büyük bir düşüş yaşandığını, buna karşın asgari ücret ve sigorta maliyetlerinde yaşanan artışları sektörün kaldıramadığını savunan Mehmet Öksüz, “Yaşanan bütün sıkıntıların tam ortasında asgari ücretlerin artmasının getirdiği maliyetlerle de uğraşmaya başladık. Öte yandan sigorta maliyetlerindeki artışlara da bir çözüm arayışını sık sık dile getirdik. Çeşitli düzenlemeler yapıldı ancak yapılan düzenlemeler, bizim ihtiyaçlarımıza cevap vermedi. Maliyetlere getirdiği bir düşüş yok. Bu noktada doğru bir çözüm üretilebilmiş değil. Bu yılı kayıp olarak değerlendiriyoruz biz artık. 2017 yılı bile bizim için zor geçecek ve 2018 yaraları sarma yılı olabilir o da eğer başka sorunlar yaşanmaz ise” dedi.  

Çözüm üreten sadece “üreticiler” 
Yaşanan sorunları meslek örgütlerinin çözüm üretmemesinin hayal kırıklığını yaşarken en büyük desteği yine üreticilerden gördüklerini de ifade eden Mehmet Öksüz, “Bizi temsil eden örgütlerimiz sorunlarımızı dinlemekle yetinirken, üreticiler çözüm üretme konusunda onlara göre çok daha istekli ve başarılılar. Yaşanan zorlukları görüp, bazen biz bile istemeden çağrıda bulunup, borçları yapılandırıp, ödeme kolaylıkları sağlıyorlar. Bazen borçları bile öteleyerek nefes almamızı sağlıyorlar. Üreticiler bunu yapmasa birçok taşımacı şu an iflas noktasına gelmiş olurdu. Bize gerçek bir iş ortağı ve aile mensubu gibi davranıyorlar. Onlara teşekkür ediyoruz” dedi. 

TOBB ve İTO çözüm üretin artık 
Ticaret odalarının çalışmalarının denetim altına alınması gerektiğini de vurgulayan Mehmet Öksüz şunları söyledi: “Gerek ticaret odalarımız, gerekse TOBB sektörlerimizin sorunlarını çözebilmek için gerek mali imkanlarını, gerekse siyasi ilişkilerini daha etkin kullanarak çözüm üretmelidir. Teşviklerin kullanılması durumunda rehberlik yapmalıdır. TOBB ve İTO mevzuatların hazırlanma sürecinde çalışma yöntemlerini değiştirerek çözüm odaklı projeler geliştirmelidir. Kaynak israfını engelleyecek kapasite kullanımı ve verimlilik çalışmaları yapılmalıdır. Ulaşım sektörü olarak yaşadığımız sıkıntıların çözümü için yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. İstanbul Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çalışmaları denetim altına alınmalıdır” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159