26.11.2018, 12:26

Eskiye dönüş yok

Turizm Taşımacıları Derneği üyeleri ile geçen hafta bir araya geldik. Toplantımıza eski TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy’un da katılması bizleri çok mutlu etti. Turizm taşımacıları ile yaşanan sorunları ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hayata geçirdiği U-ETDS sistemini konuştuk. Sektörümüz zor bir süreçten geçiyor. Maliyetlerimiz her geçen gün ağırlaşıyor. İstanbul’da kurvaziyer turizmine yönelik Karaköy’de inşaat sürüyor. Yenikapı miting alanının olduğu yere de kurvaziyer gemilerinin yanaşabileceği bir liman yapılacak. Ulaştırma Bakanı Sayın Cahit Turhan, inşasının da 2019 yılı içinde başlayacağını belirtti. Biz, bu alanda, taşımacılar için turizm terminalini de gündeme getirdik.
Akaryakıt fiyatları inişe geçti, ama buna aldanmamak gerekiyor. Döviz kurlarının ne olacağının garantisi yok. Artan maliyetlerin sonuçlarının yansımaları oluyor. Artık iyi şoför de yetişmiyor. Sigorta maliyetlerimiz artıyor. Araç fiyatları artıyor. Bunun altından kalkmak mümkün değil. 

Belediyelerin kültür turları 

Belediyelerin kültür turu adı altında yaptıkları taşımalara da bir düzen getirilmesi, denetimlerin yapılması çok büyük önem taşıyor. Bir turizm taşımacısı İstanbul’dan Ankara’ya grup götürüyor, hemen ceza yiyor, çünkü belediyeden turizm belgesi alması gerekirmiş. Bir turizm taşımacısı her il belediyesinden ayrı bir belge mi alacak? Buna ne zamanı ne de imkanı var. Mevzuatlar arasındaki çelişkinin giderilmesi gerekiyor. 
Engelli aparatı noktasında uygulamaya geçileceğini de belirtiyorlar. Bunların hepsi sektöre maliyetler yüklüyor. Turizm taşımacıları olarak acentelerle de bir araya gelerek, iki taraf için de en iyi çözümleri bulmamız gerekiyor. 2019 zor bir yıl olacak. Maliyet hesapları iyi yapılmadan sağlıklı bir ticaret olmaz. 

Sorumluluklar… 

U-ETDS konusunda taşımacılar endişelerini dile getirdiler. Bu sisteme yönelik Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı birçok toplantı gerçekleştirdik. Ama bu toplantılara taşımacılar ilgisiz kaldı. Biz bu sistemde sorumluluğun
acentelerde olması gerektiğini vurguladık. Acente liste vermezse taşımacı bunu sisteme giremez. Bakanlık nezdinde, cezai yaptırımların engellenmesi için çalıştık. U-ETDS’yi sadece Türkiye değil, diğer ülkeler de istiyor. Güvenlik, her ülkenin birinci öncelikli konusu, ama bu sistemin uluslararası alanda yapılan hizmet sürecinde de başarılı olması için karşı ülkede de aynı anda uygulanması gerekiyor. Bilgilerin verilmesi konusunu sorabilir. Önümüzdeki süreç büyük sorunlara gebe. 

Ortak taşıma konusu 

Taşıma organizatörlüğü gelecek. U-ETDS korkulacak bir sistem değil. Artık eski sistemlerle çalışmak mümkün değil. Tüm sektörler akıllı sistemlerle çalışmaya yöneliyor. Akıllı sistemlerle çalışmadığınızda geleceği kavrayamazsınız. Denetimlerin tamamı bu sistemlerle yapılacak. Eskiye dönüş yok. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var: Acentenin sorumluluğu farklı, taşımacının sorumluluğu farklı. Herkes sorumluluğunu yerine getirecek.

Herkese iyi haftalar diliyorum. ■ 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159