Sahte Bilet Dolandırıcılarına Dikkat!

banner113

Biletall.com sezon başlarken uyarıyor: Sahte Bilet Dolandırıcılarına Dikkat!

banner114
FAYDALI BİLGİ 17.05.2016, 16:14 17.05.2016, 16:26 Taşıma Dünyası
Sahte Bilet Dolandırıcılarına Dikkat!
İnternetten uçak ve otobüs bileti satışlarının artması ile dolandırıcılar e-bilet sektörüne de el attı. 2006 yılında e-ticaret pazarına girerek yolcuların yaşadığı vakit kaybını azaltmak ve en ucuz bileti sağlamak üzere kurulan Biletall, açtıkları web sayfaları üzerinden sahte bilet satışı gerçekleştiren dolandırıcıların yöntemlerini ve yolcular için alınabilecek önlemleri paylaştı. 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde online seyahat ve mobil telefon uygulamaları daha fazla kullanılıyor ve bu alandaki girişimler artıyor. Artık çoğu kişi tatile gitmeden önce online seyahat sitelerinden araştırma yapıyor, online otobüs ve uçak rezervasyonu seçeneğini tercih ediyor. Seyahat edenlerin bu eğilimi, online seyahat kanalındaki iş hacmini artırıyor ancak dolandırıcılar da boş durmuyor. Geçtiğimiz yıllarda özel bir otobüs firması sitesinin kopyasını oluşturan sahte bilet dolandırıcıları, yolcuları maddi zarara uğratırken söz konusu firmaya olan güvenin de zedelenmesine neden olmuşlardı. 

Bilet satın alınan site bilinir olmalı

Yolcular, bilet satın alacakları siteyi iyice araştırmalı ve mutlaka en azından bir bankanın çağrı merkezi ile görüşerek gerekli SSL sertifikalarına sahip olup olmadıklarını teyit etmeliler. Bazı sitelerde yolcu seyahat rotasını seçtikten sonra kredi kartı bilgilerini paylaşıyor. Sayfa 3D Secure bölümüne yönleneceği sırada hata kodu vererek işlemi sonlandırıyor ve bu hata kodu nedeniyle bileti satın alamadıkları gibi bir izlenim oluşturuluyor. Ancak paylaştıkları bilgiler veri tabanlarına kaydedilip bilet ücreti karttan çekiliyor. Yolcular biletin ücretini ekstrede görmelerine rağmen bir muhatap bulamadıkları için de mağdur oluyorlar.

Biletall.com Ceo’su Yaşar Çelik, online bilet satışlarında gerçekleştirilen dolandırıcılık işlemleri ile ilgili olarak, “Yolcular internetten bilet alırken zaman kazanmanın yanı sıra ucuz bilet almak için çabalıyor. Dolandırıcılar açtıkları sayfalarda normalin üzerinde indirim göstererek yolcuların ilgisini çekmeye çalışıyor. Yolcular bilmeli ki hiçbir firma yoğun sezonda olağan dışı indirim yapmaz. Satın alma işlemi sonrasında doğrulama gelmediyse banka ile iletişime geçilip, işlem iptal ettirilmelidir. BKM Ekspress ve Paypal uygulamaları da bilet satın alınırken güvenle kullanılabilir.  Otobüs bileti satın alınacak sitenin güvenli olup olmadığının sorgulanması için ipektr.com sayfasını hazırladık. Yolcular, bu sayfadan otobüs bileti satan sitenin güvenli olup olmadığı sorgulayabilirler” uyarısında bulundu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159