1000 otobüs yatırımı yapacak!

banner113

Altur Üçüncü Havalimanının personel taşıma operasyonunu yürüten Altur, 2018 yılı için 1000’e yakın otobüs ve midibüs yatırımı gerçekleştirecek. Altur, havalimanı hizmete girdiğinde 3 bin 500 araçlık bir filo ile hizmet vermeyi planlıyor.

banner114
GÜNDEM 15.01.2018, 11:21 16.01.2018, 14:43 Taşıma Dünyası
1000 otobüs yatırımı yapacak!
HABER: ERKAN YILMAZ - BARIŞ CAN BAŞKAN

Altur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Albayrak Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Üçüncü havalimanının personel taşıma operasyonunu yürüten Altur, 2018 yılı için 1000’e yakın otobüs ve midibüs yatırımı gerçekleştirecek. Altur, havalimanı hizmete girdiğinde 3 bin 500 araçlık bir filo ile hizmet vermeyi planlıyor.

Altur Turizm’in 1800 kaptana yönelik düzenlediği eğitim seminerlerinin ilkine Taşıma Dünyası olarak biz de katıldık. 6 Ocak Cumartesi günü başlayan ilk günkü eğitime 600 kaptan katıldı. Seminer sonrasında Altur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Albayrak ile bir araya geldik. 

Yüzde 20 büyüdük 
2017 yılında yaşanan tüm zorluklara rağmen yüzde 20 büyüme elde ettiklerini belirten Altur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak, “Çok zor bir yıldı. Ancak bu zorluklara rağmen yüzde 20 büyüme elde ettik. 2018 yılında da hedefimiz yine yüzde 20’yi aşan bir büyüme elde etmek” dedi.  

Havalimanında 600 araba 
Dünyanın en önemli projeleri arasında yer alan üçüncü havalimanı inşaatında 600 aracın çalıştığına dikkat çeken Abdurrahim Albayrak, “Üçüncü havalimanı projesi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli projeleri arasında.  5 Ocak sabahı, oğlum Hikmet ile çalışanlarımızla birlikte havalimanında kahvaltı yaptık. Bir gün sizinle beraber orada kahvaltı yapalım. Havalimanın çalışma şeklini görün. Aklınız şaşar, bambaşka bir ortam var orada” dedi.  

3.500 araçlık operasyon 
Üçüncü havalimanı inşaatı bittiğinde orada 3 bin 500 araçlık bir taşıma operasyonu gerçekleştireceklerini vurgulayan Albayrak, “Bunun için filomuza 3 bin civarında yeni araç katacağız. Bunun özmal yatırım tarafı bin civarında olur, hatta geçebilir de, ama ben bin araca da razıyım.  Çünkü bu operasyonun büyüklüğü için çok fazla araç ihtiyacımız olacak. En az yüzde 10 yedek araç bulundurmamız gerekecek. Çünkü orada her an her türlü arabayı bulamazsınız.  Orada bizim de bir garajımız olacak. İnşaat, inşallah belirlenen hedefler doğrultusunda biter. En büyük isteğimiz bu” dedi. 

Esnaf kazansın 
Bu kadar büyük yatırım yapmanın bir zorunluluk olduğuna da değinen Albayrak, “2017 yılında araç tedariki konusunda bir sıkıntı yaşandı. Araçlar çok pahalı hale geldi. Son yıllarda kazançlar da çok düştü. Birçok taşımacı arkadaşımız aracını satarak sektörden çıktı. Buna çok üzülüyorum. Keşke arkadaşlarımız araba alabilseler. Biz de bu kadar araç almak zorunda kalmasak. Bunda hepimizin payı var. Çok düşük fiyata işler aldık. Esnaf arkadaşlarımız da para kazanamadı, sattılar. Ama inanıyorum ki bundan sonra araç alacaklar, para kazanacak” dedi.   

Plaka tahdidi olmalı 
Altur’un mevzuatlara yönelik yaptığı itirazları bazı servisçilerin yanlış anladığına dikkat çeken Abdurrahim Albayrak, “Benim tek tip sözleşmeye karşı değilim.  Benim isteğim, beklentim esnaf arkadaşlarımızın hak ettiği plakaya ulaşmaları. Plaka sahibi olmalarını istiyorum. 10 yıl sonra hiçbir değeri olmayacak bir belgeye sahip olmalarının bir anlamı yok. Onlar bizi yanlış anlıyor ve yorumluyorlar. 10 yıl sonra onların da plakaları 200, 300, 500 bin TL olsun istiyorum. Diğer illerde nasılsa öyle olsun. Altur’un düzenlemelere itiraz ediyor algısı yanlış. Bizim öyle bir çabamız da yok. Ben belediyenin yaptığı düzenlemeye itiraz ediyorum. 40 bin TL vereceksem bu hak, kalıcı bir hak olsun istiyorum. Bütün son üç yılda yaşananlara rağmen ben plaka tahdidinin getirileceğine yönelik umudum hala var.  Olmalı zaten” dedi. ■


1 milyar TL ciro

Altur Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Albayrak, 2017 yılının her kesim için zor geçtiğine değinerek büyüyen hedeflere yönelik açıklamalarda bulundu: “Hem taşımacılık için hem ülkemiz için zor bir yıldı. Ama bu zorluklara rağmen personel sayımız yüzde 30 arttı. Hem taşıdığımız insan hem de ciromuz arttı. Günde taşıdığımız insan sayısı 600 bine ulaştı. Bunda en önemli etkenlerden birisi de üçüncü havaalanı inşaatı projesi ve THY’deki büyümeler. Ama sektör olarak bakıldığında karlılık oranları çok düştü. Sektörde hem araç hem şoför bulmada zorluklar yaşadık. Okul taşımacılığı ile birlikte 700 milyon TL ciroya ulaştık. 2018 yılında filo kiralama, transfer hizmeti ile hedef; 1 milyar TL’yi geçmek. 2017’de 500 civarında araç alımımız oldu. 2018’de üçüncü havalimanı operasyonu ile yatırım seviyesi bin araca ulaşır.” 

Tarihe tanıklık ediyoruz 
2018 yılına büyük umutla baktıklarını belirten Hikmet Albayrak, “2018 inşallah geçen yıla göre daha kolay bir yıl olacak.  Yine büyüme hedefimiz var. Üçüncü havalimanı’nın açılış süreci var. Şu anda 600 aracımız inşaatta çalışan personeli taşıyor.  Ama öte yandan havalimanı açıldıktan sonra 3 bin 500 araçlık bir operasyona ulaşacağız. Çok teknolojik ve şahane bir havalimanı oluyor. Hem ülkeye hizmet ettiğimiz için hem tarihe de tanıklık ettiğimiz için çok mutluyuz. Resmen ilk kazma bizimle beraber vuruldu. Şimdi neredeyse terminal binaları bitti ve canlı her hafta gidip görebildik bunu bunun için de Altur olarak mutluyuz” dedi. 

Maliyetlerin bir yansıması olacak 
Okul Servis Araçları Hizmetleri Yönetmeliği ile getirilen kamera ve sensorun maliyetleri arttırdığına dikkat çeken Hikmet Albayrak, “Bunu sağlayan firmalarla görüşmelerimiz sürüyor.  Ama tabii, bunların getirdiği maliyet müşteriye de yansıyacaktır. Çalışan ve tedarikçi tarafında da beklentiler artacak. Bizim de velilerden ve iş sahiplerinden o maliyetleri karşılıyor olmamız lazım, sadece bizim bu maliyetleri üstlenir de işte zarar etme noktasına gelirsek zaten bu iş yapılmaz. İki tarafın da kazanması lazım. Bizim hizmeti iyileştirmemiz, onların da bu hizmetin karşılığındaki maliyeti bize sağlıyor olmaları lazım. Araç başına yaklaşık yedi bine yaklaşan bir maliyet çıkacak gibi gözüküyor. Bütün mevzuat tamamıyla onaylanacak mı, o da meçhul ama araç sahipleri için çok büyük maliyet tabii” dedi. 

İtirazımız 40 bin TL’ye 
2015 öncesinde aldıkları araçlara 40 bin TL gibi bir bedel ödemek istemediklerini ve buna itiraz ettiklerini belirten Hikmet Albayrak, “Bizim talebimiz diğer illerde tanınan plaka hakkının İstanbullu servisçiye de tanınması. 2015 öncesinde aldığımız 1700 aracımıza para ödemek istemiyoruz. Tek buna itiraz ediyoruz, başka itirazımız yok. Altur tek tip sözleşmeyi uyguluyor. Uygulamaz olur mu? Bizim itirazımız tek tip sözleşmeye değil, 40 bin TL parayı ödemeye” dedi. ■


1800 Altur kaptanı eğitildi

Altur’un, 10 bin araçlık filosundaki, özmal araçlarında görev yapan 1800 personeli “işimizde iletişim” ve “güvenli sürüş” eğitimi aldı.

6-7 Ocak 13 Ocak tarihlerinde, üç güne yayılan bir eğitim programı ile Altur Turizm’in özmal araçlarında görev yapan 1800 kaptan eğitim gördü.  6 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilen ilk eğitimde sürücülere Murat Ünver tarafından iletişim, Ahmet Taştekne tarafından güvenli sürüş eğitimleri verildi.

Altur Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak, kaptanlara yönelik yaptığı konuşmada ulaşım sektörünün birçok alanında yer aldıklarını vurguladı: “Almanya’dan döndükten sonra kendime bir minibüs aldım. Aracımla servis çekerken, iş aralarında Edirnekapı’da dolmuşluk yapardım. Minibüsçülük yaparak mazot paramı çıkarırdım. Gece yarılarına kadar çalışırdım. Geceleri eve dönerken mazot gitmesin diye aracımda uyurdum. Bir defasında Edirnekapı’da çay bahçesinde 25 kuruşa su alacaktım. Bir suya baktım, bir de elimdeki 25 kuruşa… Paraya kıyamadım ve o suyu içmedim. O olay benim unutamadığım, içimde kanayan bir yaradır. Bir şişe su içemeyip bu günleri gördüm.  Her bir Altur şoförü, yollarda hepimizi temsil ediyor. Ben birçoğunuzun arabasına defalarca yolcu olarak bindim. Sizin yolculara nasıl davrandığınızı bizzat gözlerimle dördüm. Biz böyle yetiştik. İnanıyorum ki sizler de böyle yetiştiniz. Yolarda trafik kurallarına uyalım. Herkese güzel ve kazasız, belasız bir yıl diliyorum.” 

43 yıllık birikim 
Altur kaptanları eğitim seminerinde verilen arada Abdurrahim Albayrak ve Hikmet Albayrak ile fotoğraf çektirdiler. Özellikle Abdurrahim Albayrak’ın yüzlerce kaptanla tek tek fotoğrafı çekildi. Kaptanlar da uzun bir kuyruk oluşturdular.  Bu yoğun ilgiden Abdurrahim Albayrak da çok memnundu.  Her çalışanın sorunuyla yakından ilgilendiğini belirten Albayrak,  “43 yıllık birikim kolay olmuyor.  Şahsıma ve şirketime gösterilen bu sevgiyi Allah herkese nasip etsin. Çok güzel bir duygu. Her yerde bu yoğun ilgiyle karşılaşmak mutluluk verici. Bugün ve her zaman çalışanlarımızın yanında oldum. İnsanları severseniz onlara yukarıdan bakmazsanız, sık sık bir araya gelirseniz, iyi gününde de, kötü gününde de her derdine koşarsanız, insanlar bunu unutmaz. Bugün de ben bunu gördüm. Çok mutluyum” dedi. 

Geleceğimiz yönlendirecek 
Altur Akademi ile eğitimlerin sürekli verildiğini belirten Albayrak, “Bu yıl da yeni bir eğitim programını başlattık. Çünkü artık çağ değişiyor. 43 yıl önce başladığımızda bu tür eğitimler yoktu.  Her yıl üzerine koyarak gidiyoruz. Allah nazardan korusun. Her yıl büyümeye devam ediyoruz” diye konuştu. ■





Eğitim seminerinin bitiminde Abdurrahim Albayrak tarafından kaptanlara veriler kartlardaki numaralarla üç kişiye televizyon, iki kişiye alışveriş çeki çekilişi yapıldı.  Mehmet Eşref Koç ile Ramazan Arca, Mustafa Koç televizyon talihlisi kaptanlar olurken, 500 liralık çek kaptan Coşkun Yazıcı’ya, 250 TL’lik çek de Tuncay Yıldırım’ın oldu. Tüm kaptanlara da eğitim sonunda 50 liralık alışveriş çeki sunuldu. 

 
Coşkun Yazıcı’ya 500 TL’lik, Tuncay Yıldırım’a 250 TL’lik ödülü Abdurrahim Albayrak verdi.


Mehmet Eşref Koç ile Ramazan Arca, Mustafa Koç televizyon talihlisi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159