27.02.2017, 11:18

Hiç Duvar Olmasa...

Berlin duvarı 1952 yılında dikilmiş. Uzunluğu 44 km. 1 gecede dikilmiş bu duvar. 1989 yılında yıkıldı. 37 yıl görev yaptı. Almanların ülkesini böldü ve yollarını kesti. Berlin duvarının yıkılmasına çok sevindi Almanlar, yakınlarına kavuştular, ülkenin iki parçası birleşti. Dünyanın da özgürlükçü ve hakçı bölümü çok sevindi, baskıcı dedikleri rakip sistemin çökmesine.

28 yıl geçti, geldik bugüne… Bakalım bugünün duvarcılık akımına, duvar yapanlara. Yıkılmış Berlin duvarına kardeşler geliyor. Bugün duvar yapanlar, 1989 yılındaki duvar yıkılışına sevinenler. Mesela Amerika, Almanya, Macaristan, İsrail... Hırvatistan duvarı bile var, çit filan ama ilerde duvar olacak bunlar... Bizim de duvarımız olacak. Suriye sınırında, Türkiye duvarı. 

Duvarcı ülkeler aynı zamanda vize duvarı, gümrük duvarı, vergi duvarı, ticaret duvarı, ulaştırma duvarı benzeri duvarlar da kuruyorlar. Bu kadar küresellik yeter demek midir tüm bunlar?

Bugünün duvarları Diyarbakır suru (4.000 yıl),  Çin seddi (3.000 yıl) , Berlin duvarı (37 yıl) gibi uzun dayanmayacak; çünkü hem dışındakileri sıkıyor hem de içindekileri... 

Eskinin tersine bugünün duvarlarını insan haklarına ve özgürlüklerine önem veren ülkeler yaparken, en büyük duvarın sahibi Çin, İpek Demiryolu'nu yapıyor.
*  *  *
Taşıma dünyasını yakından etkileyen trafik sigortası yine flaş oldu, işleyiş doğruya ilerliyor. 
Prim hesabında aracın sürücüsünün de trafik sicili etkin olmaya başlayacak, kaskodaki gibi. İyi sürücülerin kullandığı araçların trafik sigorta primleri disiplinsiz, umursamaz sürücülerden düşük olacak. 
İyi sürücülerin ortaya çıkmasına, onların haklarının bilinmesine, emeklerinin değerlenmesine, kazançlarının artmasına veri tabanı oluşacak. Mesela;   13UMS0376-3/20.11.2013/00.  ulusal meslek kodlu minibüs sürücülük mesleği itibar kazanacak. Bir meslek odası kursalar yaklaşık 13 milyon üyesi olur... Olursa, Türkiye'nin en büyük temsil örgütünden bile yüzde 30 büyük olur...
*  *  *
Verimlilik konumuzu hatırlarsak…
Çimento üreticileri, şimdilik havaya uçan baca gazı sıcaklığını kullanarak elektrik ürettiğinde 900 bin hanenin yıllık elektriğini karşılayacak kadar enerji üretecekler. 
Evlerimizdeki buzdolaplarının tamamını tasarruflu olanlarla (A+) yenilediğimizde İstanbul ve İzmir'deki tüm hanelerin yıllık elektriği kadar enerjimiz bedavaya gelecek. Yaklaşık yarısını (11 milyon adet) yenilemişiz.
*  *  *
Duvarlar azalsın, yollar artsın... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159