18.09.2017, 12:47

Kaptanların çalışma şartları iyileştirilmeli

Ankara’da yaptığımız Trafik Çalıştayında önemli kararlar alındı. Bunlar, Çalıştay sonuç bildirgesine büyük ölçüde yansıyacak. Özellikle İçişleri, Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlığının birlikte olması, çalıştaya olan ilgiyi daha da arttırdı. Kamu kurumlarının temsilcilerinin bir araya geldiği bu çalıştayda, karayolunda yolcu taşımacılığının yaşadığı trafik problemlerini ve kazaları konuştuk. Karayolu yolcu taşımacılığı olarak trafik kazalarında en büyük sıkıntıyı yaşayan bizleriz. 

Sorunların çözümü
Bu yaptığımız Trafik Çalıştayı, şehiriçindeki okul ve personel servisleri, şehiriçindeki halk ve belediye otobüsleri, minibüs ve otobüs gibi taşıtlar ile turizmde tarifeli taşımacılık yapan gruplara, yani tamamen yolcu taşımacılığına yönelikti. Bunun öncesinde, ‘Trafikte yüzde yüz yaşam’ ve AB ile eş zamanlı olarak yürütülen trafik kazalarının azaltılması projeleri var. Yaklaşık bir ay önce Sayın Başbakanımızın, İçişleri ve Ulaştırma Bakanının da birlikte katıldığı çalıştay kararını almış, mevzuat başta olmak üzere sorunların çözülmesini konuşmuştuk. 

Yeni şoförler yetişmiyor 
19 Eylül’de Ankara’da yeni bir çalıştay daha var. ‘Yüzde yüz yaşam’ projesi kapsamında ikinci bir toplantı yapılacak. Oraya katılacağız. Sürücülük mesleği ile ciddi sıkıntıların yaşandığını biliyoruz. Sürücülerinin özlük haklarının yeterli olmaması, bunun meslek olmaktan çıkmasına neden oldu. Asıl önemlisi, arkadan şoför yetişmiyor. Eskiden otobüslerde muavinlik mevzusu vardı, muavinlerden şoför yetiştiriyorduk ama artık o da kalmadı. Şoför sorununa ciddi bir çözüm bulması lazım. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi lazım. Şoförlerin özlük haklarını ve ücretlerini iyileştirmemiz lazım. Bir diğer faktör olarak, kazalarda en çok sürücülerimizin yetersizlikleri geliyor. Şoförlerin çalışma şartlarını iyileştirirsek, şoförlük mesleği yeniden cazip hale gelecek ve şoför yetiştirebileceğiz. 

Sürücü eğitimleri 
Sürücü eğitimleri veren kurumlarda eksiklikler var. Son yıllarda iyileştirmeler yapıldı, ama yeterli değil, daha da iyileştirilmesi lazım. Kimyasal taşınmasıyla ilgili eğitimlerinin verilmesi lazım, alan eğitimlerinin yeterli verilmesi lazım, trafik eğitim pistlerinin yapılması lazım… Okulların açılmasına denk getirdiğimiz için, okul servislerinde tedbirlerin arttırılması lazım, geleceğimiz olan çocuklarımızın servislerde yaşadığı sıkıntıların ortadan kaldırılması lazım,  akıllı sistemlerin servis taşımacılığında etkin bir şekilde kullanılması lazım. Bunların yanı sıra veli-okul-öğrenci-servis ilişkisinin takip edilebilir duruma getirilmesi konuşuldu, ciddi kararlar alındı. İnşallah uygulamalara yansır. 

Sürücünün dinlenmesi şart
Şehirlerarası otobüs şoförlerinin otobüste geçirdikleri zaman, dinlenme koşulları, çalışma koşulları düzenlenmesi lazım. Otoyollar üzerinde şoför otelleri olması lazım. Otobüs şoförleri, otobüste dinlenmeye çalışıyor, uykusu yeterli değil, uyku apnesi oluyor ve kazaların büyük bir bölümü uykusuzluktan ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Yaşanan kazaların önlenebilmesi için, sürücü uyarıcı sistemlerinin hayata geçmesi lazım. Bu sistemler, biliyorsunuz otonom araçlarda kullanılan sistemler, sürücüyü uyaracak, sinyalden şerit değiştirip hatalı davrandığını görüp uyaracak. Bizim arkadan çarpmalı kazalarımız çok fazla. Şoförlerimizin uykusuzluğundan, dinlenmemesinden, dikkatsizliğinden kaynaklanan kazalara karşı bu sistemlerin zorunlu hale getirilmesini talep ettik. İçişleri Bakanımızın yaptığı konuşma bizleri tatmin etti. Bu konu, aslında bakanlar arası koordinasyonları gerektiriyor. Türkiye’deki trafik konusunda çok başlılığın kaldırılması, Trafik Bakanlığının oluşturulması lazım… Trafik kazaları terörden çok daha önemli noktaya geldi. Terörle mücadele tabii ki kararlılıkla devam etmeli, ancak aynı kararlılık trafik için de sağlanmalıdır. Çünkü trafikte ölen insan sayısı terörde ölen insan sayısından 15 kat daha fazla, daha da artıyor. Bu oran çok. Etkin bir mücadele için bakanlıklar arası koordinenin sağlanması lazım. İçişleri Bakanlığında trafikle ilgili birimler çok hızlı değişime uğruyor, ilgililer ya emekli oluyor ya da tayini çıkıyor. Yeni insanların devreye girmesi, eğitilmeleri zaman kaybıdır, patinaj yapmış oluyoruz.  

Taleplerimizi ısrarla sürdüreceğiz
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın iradeleriyle yasama talebinde bulunacağız… Teknik ve mevzuat çalışmalarını 2017 yılının sonuna kadar tamamlayıp 2018 yılında trafik şurasının yapılması lazım. Bu şurada trafik otoritesi başkanlığının müsteşarlık veya da bakanlığın kurulması şeklindeki talepleri ısrarla sürdürmeye devam edeceğiz. Trafik, artık terör olmaktan çıkmalı. 
Kazasız, belasız bir hafta diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159