11.02.2019, 12:21

KDV, IPRU, Otogar ve Otobüs Kazaları

Geçen iki hafta çok yoğun bir görüşme trafiği yaşadık. İlk olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığını ziyaret ettik. Burada Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile görüştük. Daha önce, turizm sektöründe konaklamaya yönelik KDV oranın yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi hususunda, yolcu taşımacılığının turizmin bir parçası olduğunu “turizm taşımacısız olmaz, taşıma ve konaklama birbiri ile bütündür” dediğimizi ve aynı imkanın karayolu taşımacılarına sağlanması gerektiğini dile getirmiştik ancak bir sonuç alamamıştık. 

KDV indirimi 
Ama şu son dönemde, ekonomide yaşanan sıkıntıların ardından bazı sektörlere otomotiv, mobilya ve beyaz eşyaya sağlanan KDV indirimi, hatta sıfır KDV ile bu talebimizi tekrar dile getirmek için kendisini ziyaret ettiğimizi ifade ettik. Görüşmemizde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çağrısıyla enflasyonla mücadele kapsamında başlatılan kampanyaya sektörümüzün tüm yaşadığı sıkıntılara, hatta dövizde yaşanan dalgalanmalar neticesinde sektörümüzün herhangi bir fiyat artışına gitmemesine rağmen bu kampanyaya destek verdiğini de aktardık. 

Maliye Bakanı ile görüşeceğiz
Birtakım sektörlere sağlanan KDV indirimlerinin karayolu yolcu taşımalarına da tanınması ve otobüs biletlerinde yüzde 18 olan KDV oranının en azından bir alt dilim olan yüzde 8’e indirilmesi talebimizi tekrar dile getirdik. Talebimizi çok ciddiye aldıklarını ancak bunun siyasi bir karar olduğunu ve Sayın Bakanla görüşülmesi gerektiğini söylediler, bunda mutabık kaldık. En kısa zamanda Sayın Bakanımızdan randevu alıp talebimizi dile getireceğiz. 

Bakanlığa IPRU sunumu 
Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bir ziyarette bulunduk. Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Mahmut Gürses, Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Korkmaz, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ve AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Çisel Aslan ile bir araya geldik. Görüşmemizde IPRU’ya bir gelir sağlanması noktasında, yurtdışına çıkan otobüslerden bir beyanname vermek zorunluluğu ile çok cüzi bir miktarda ücret alınması ve bu ücretin Ulaştırma Bakanlığı, TOBB ve IPRU arasında bölüşümü sağlayacak zorunlu bir evrak olması konusunda bir talebimiz oldu. Bu konuyu enine boyuna tartıştık. Ulaştırma Bakanlığı bürokratları IPRU’ya çok önem verdikleri ve IPRU’yu her alanda desteklemenin bir görev olduğunu ifade ettiler. Böyle bir çalışmanın aynısını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun özel kalemine de sunduk ve Başkan Hisarcıklıoğlu’na randevu talebimizi ilettik. 

Mehmetçik Vakfı ile Anadolu Yakası Otogarı 
Bu görüşmelerin ardından Mehmetçik Vakfı Genel Merkezi’nde, Vakıf Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Yaşar Bal, Vakıf Bilgi ve İletişim Müdürü Emekli Albay Mustafa Aydın ve Yatırımlar Müdürü Emekli Albay Necdet Ertuş ile görüştük. Kurtköy’deki Mehmetçik Vakfı arazisi üstünde yapılması düşünülen Anadolu Yakası Otogarı ile ilgili düşüncemizi ilettik. Onlar da bu konunun daha çok Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nü ilgilendirdiğini ve Mehmetçik Vakfı arazisine otogar yapılması düşüncesine sıcak bakmadıklarını ama yapılmasına da karşı olmadıklarını ifade ederek, “Bu konuda Bakanlık yetkilidir. Mehmetçik Vakfı’nın çalışmasına zarar vermeyecek şekilde olursa biz karşı çıkmayız” dediler.

Otobüs kazaları toplantısı 
Gerçekleştirilen görüşmelerde en son durağımız İçişleri Bakanlığı’nın otobüs kazalarına yönelik düzenlediği toplantı oldu. Ben bu toplantıda, TOFED’in taleplerini bir rapor halinde sundum. Toplantıda 9 maddelik bir sonuç bildirgesi çıktı. Önümüzdeki yazımda host ve hostes eğitimlerine yönelik yaptığımız girişimlerde ilgili bilgiler vereceğim. ■

TOFED Ankara Temaslarımız için tıklayınız.
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159