17.08.2018, 12:15

Otobüsçü ve eğitim…

Seçimlerin ardından hayat normale dönecek, sezon istenilen hızda ve yoğunlukta yürüyecek derken, bir yandan ABD ile başlayan siyasi kriz ve doların yükselişi, bir yandan da lise ve üniversite sınavlarının peşinden gelen sıkıntılar taşımacılık sektörünü de yerinde tuttu. Çocuğu liseye gidecek aileler, sonuçtu, tercihti, nakildi derken bir yere kıpırdamadı. Üniversite adayları da aynı şekilde… Bu aynı zamanda ekonomik durgunluğu da zorluyor.

Ben, eğitimci kimliğimle otobüsçülük yapıyorum. Eğitimin ne kadar büyük önemi olduğunu biliyorum ve eğitimli nesillerin gelmesini destekliyorum. Ama görülen o ki, bakanlık koltuğuna oturanlar sorunu çözmek yerine üzerini örtüp bir sonraki mevkidaşının üzerine atma kolaylığını seçiyor.

Gerek televizyon haberlerinde gerekse gazetelerde hepiniz görmüş, okumuşsunuzdur… Bu yıl ilk kez uygulanan YKS’de 40 bin öğrenci yarım net sınırını aşamadığı için “sıfır” çekmiş. Türk Dili ve Edebiyatında 24 soru sorulmuş, doğru cevap ortalaması 4,7. Tarihten 10 soru sorulmuş, doğru cevap ortalaması 1. Matematikte sorulan 40 soruya ortalama 3, fizikte 14 soruya ortalama 0,4 doğru yanıt alınmış. 

Şimdi bu çocuklar avukat, mühendis, doktor, öğretmen olacaklar… Her işin başı matematik deriz, bu öğrenciler, bir şekilde mezun olacak ve bizim sorunlarımıza çare bulacaklar. Eskilerin deyimiyle: Hadi oradan! Kendilerine hayrı olmayanın başkasına da hayrı olmaz. Küçük bir soğuk algınlığı için gittiğiniz doktor, hemen “em-ar” çektiriyor. Çünkü arazlardan anlamıyor. Avrupa’da en çok MR cihazı olan ülkeyiz, herkes en az bir kere maruz kalıyor radyasyona… Ne için, sağlık için. Peki, radyasyon nedeniyle kaybolan sağlık ne olacak? Cevapsız sorular çok.

Gelelim karayoluyla yolcu taşımacılığına… Türkiye’nin ana ulaşım sistemi karayolu taşımacılığıdır, onun da omurgasını otobüsler oluşturur. Kendisine bile yardımcı olamayan bu gençler direksiyon başına geçecekler.
Sonra ne mi olacak? 

Eskiden hemen hiç kaza yapılmayan şehirlerarası yolcu taşımacılığında birbiri ardına kaza haberleriyle üzülüyoruz. 

Ülkemizin sıkıntılı şu günlerinde Bayramın bir nefes olmasını diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159