banner69

Ağır vasıta araçlar şehiriçi trafiğine girmeyecek

banner113

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü doğuda Akyazı’ya batıda Kınalı’ya kadar uzatacak Kuzey Marmara Otoyolu Çalışması da son hazlı sürüyor. Seneye bu otoyolun Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Çatalca ve 3. Havalimanını uzanacak kısmını açacağız, ağır vasıta araçlar şehir içi trafiğine girmeyecek” dedi.

banner114
PİYASA 02.11.2017, 18:50 02.11.2017, 18:54 Taşıma Dünyası
Ağır vasıta araçlar şehiriçi trafiğine girmeyecek

Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, Bakanı Ahmet Arslan ve Başkan Mevlüt Uysal’ın katılımıyla 2 Kasım Perşembe günü açıldı.
Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı’nın açılışına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, WWF Kanada Başkanı & CEO’su Toronto Eski Belediye Başkanı David Miller ve İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı katıldı.

Fuarda ulaşım alanında hizmet veren tüm kurum ve otoritelerin yanı sıra ulusal ve uluslararası alanda Büyükşehir ve İl Belediyeleri, Üniversiteler, deniz kara, demir yolu ve raylı sistem ulaşımında ürün tedarik eden ve hizmet veren firmalar ile sivil toplum kuruluşları da yer aldı.

3’üncü köprü yolu Çatalca-3 Havalimanı kısmını açacağız


Kongrenin açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, karayolunda bölünmüş yolları 6 bin 100 km’den 25 bin km’nin üzerine taşıdıklarını, 80 yılda 50 km tünel yapılmışken 15 yılda 370 km tünel yol eklediklerini ve 2 bin 200 üzerinde köprü ile viyadük yaptıklarını ifade eden Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü;“2003’e kadar toplam 945 kilometre demiryolu yapılmış, yani yılda 18 kilometre. Dönemimizde demiryolunu devlet politikası haline getirdik ve bugün dünyanın 8. Avrupa’nın 6. Yüksek hızlı tren kapasitesine sahibiz. 1213 km hızlı tren hattında da çalışma devam ediyor. Ülke nüfusun yüzde 40’ını teşkil eten Ankara, Konya, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve İstanbul hattını hızlı trenle tanıştırdık.

Bakanlık olarak İstanbul’da birçok projeyi İBB ile ya birlikte ya koordineli şekilde yürütüyoruz. Gebze ve Halkalı arasındaki banliyö hattını hızlı trene uygun hale getirebilmek için 24 saat aralıksız çalışıyoruz. Yaptığımız bütün raylı sistemleri İstanbul’daki metro yatırımlarıyla entegre hale getiriyoruz.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü doğuda Akyazı’ya batıda Kınalı’ya kadar uzatacak Kuzey Marmara Otoyolu Çalışması da son hazlı sürüyor. Seneye bu otoyolun Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Çatalca ve 3. Havalimanını uzanacak kısmını açacağız, ağır vasıta araçlar şehir içi trafiğine girmeyecek.
Bakan Ahmet Arslan, İstanbul`un her iki yakasındaki banliyö sistemlerinin metro standardına getirilmesinin önemli gündemleri arasında yer aldığını belirterek, "2018 sonuna kalmadan sistemin tamamını bitireceğiz. Her iki yakayı da Gebze`den Halkalı`ya kadar birbirine entegre edeceğiz ve İstanbulluların hizmetine sokacağız" dedi.



5 farklı lojistik merkezi

Demir yollarını yaparken; limanlara, organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve büyük yük merkezlerine bağlanmasını önemsediklerine işaret eden Arslan, ülkede 5 farklı yerde lojistik merkezi inşa çalışmasının devam ettiğini söyledi.

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın önemine değinerek, "Londra'dan Pekin'e o güzergah üzerinde olan bütün ülkeleri ilgilendiren ve orta koridorun tamamlayıcısı olan bir proje. Bizim açımızdan ve ülkemiz açısından bir gurur. İnşallah ülkemize ve insanlığa hayırlı uğurlu olsun. Çünkü çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamlamış olduk." değerlendirmesinde bulundu.

"İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında yüzde 70'e yakın ilerleme sağlandı"


Ahmet Arslan, dünya hava taşımacılığının merkezinin bundan 20 yıl önce Portekiz'in ilerisinde bir yerde bulunduğunu belirterek, "Bugün, tam da ülkemizin bulunduğu yerde. Dünya hava taşımacılığının ağırlık merkezi bulunduğunuz yerde ise o zaman sadece ülke içi taşımaları değil, uluslararası taşımaları düşünmemiz gerekir. Nitekim İstanbul Yeni Havalimanı fikri böyle ortaya çıktı." yorumunu yaptı.

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında yüzde 70'e yakın ilerleme sağlandığı bilgisini veren Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nı 29 Ekim 2018'de resmen hizmete sunacaklarını ve ilk fazda 90 milyon yolcuya hizmet eden pistler kompleksinin bitmiş olacağını kaydetti.

Arslan, 2023'e kadar da adeta 18 pistin olduğu bir havalimanıyla 200 milyon yolcuya hizmet edebileceklerini belirterek, bunları da akıllı ulaşım sistemleri marifetiyle, trafik tıkanıklığı olmadan sürücünün yönlendirebildiği sistemlerle de donatacaklarını ifade etti.



"Araçlar, Tarihi Yarımada'ya da zarar vermemiş oluyorlar"

Arslan, bu yılın 8 ayında 773 bin araç, günde ise ortalama 3 bin 700 aracın trafiğe çıktığını dile getirerek, hem bunlara çözüm üretmek hem de toplu taşımayı teşvik etmek durumunda olduklarını anlattı.

İstanbul'un her iki yakasındaki banliyö sistemlerinin metro standardına getirilmesinin önemli gündemleri arasında yer aldığını belirten Arslan, şunları kaydetti:
"İstanbullulardan 'banliyö hatlarını kapattınız ama bir çalışma yok' şikayetleri geliyordu. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki, son dönemlerde '24 saat boyunca çalışıyorsunuz, gece bazen bizi rahatsız ediyorsunuz' şikayetleri geliyor. Dolayısıyla İstanbullulardan verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle özür diliyoruz ama bilsinler ki banliyö sistemlerinin metro standardına döndürülmesi, Gebze'den Halkalı'ya kadar Marmaray kalitesinde ve Marmaray'ın araçlarıyla taşımacılık yapmak adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz.

2018 sonuna kalmadan sistemin tamamını bitireceğiz. Her iki yakayı da Gebze'den Halkalı'ya kadar birbirine entegre edeceğiz ve İstanbulluların hizmetine sokacağız. İstanbullular bilsinler ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın raylı sistemleriyle neredeyse tamamıyla entegrasyon yapıyoruz."
Arslan, Avrasya Tüneli'nin günde 50 bine yakın araca hizmet ettiğine dikkati çekerek, "Tarihi Yarımada'dan çıkan bir araç, Tarihi Yarımada'yı, Kasımpaşa'yı, Karaköy'ü, Beşiktaş'ı, Taksim'i kat etmeden direkt Yenikapı'dan yer altına giriyor ve 5 dakikada Anadolu Yakası'na geçiyor. Bu 1,5 saatlik seyir süresinin 15 dakikaya inmesi, zaman ve yakıt tasarrufu ile karbondioksit salımının azaltılması anlamına geldiği gibi özellikle Tarihi Yarımada'yı gezmek sorunda kalmayan o araçlar, Tarihi Yarımada'ya da zarar vermemiş oluyorlar." şeklinde konuştu.

Bütçenin yüzde 50’si ulaşıma


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da ulaşımın artık bir medeniyet ve kültür demek olduğunu belirterek, “ Büyükşehir olarak şu anda bütçemizin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma ayırıyoruz” dedi. Uysal, ulaşımın İBB’nin birinci öncelikli konusu olduğunu söyledi. Hükümetin de İstanbul’da ulaşımı öncelikler arasında tuttuğunu ifade eden Uysal, şöyle konuştu;“Ulaştırma Bakanlığımızın İstanbul ulaşımında gerek üçüncü köprü gerekse Marmaray gibi projelerde çok önemli katkıları var. Ulaşımdaki problemler akademi dünyası, özel sektör, yerel yönetimler ve hükümetin bir araya gelmesi halinde çözülür. Bu dört grup bir araya gelirse çok önemli işler başarır. Tabii bu dört grup bir araya geldikten bir de ulaşım birbiriyle entegre olunması konusu var. Deniz, hava, kara, demiryolu, raylı sistem ulaşımı yani bunların hepsi bir araya gelirse önemli hale gelir. Bunu çözebilirsek o zaman şehirlerde önemli bir şeyler yapmış oluruz.”

Metro ağı 2018’de 300 km’yi bulacak

İBB olarak şu anda en fazla önem verdikleri konunun metro yatırımları olduğunun altını çizen Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmişte 45 km olan ve şu anda 150 kilometreyi geçen, önümüzdeki yıllarda 300 kilometreyi bulacak olan metro ağı, İstanbul'da bin kilometreye ulaştığı takdirde önemli bir problemi çözmüş olacak. Ama sadece metronun bin kilometreye çıkması, tek başına bir şey ifade etmeyecek. Eğer biz bunu karayolu, denizyolu hatta insanların yürüme ve bisiklet yollarıyla entegre etmiş olsak o zaman çok şey ifade edecek. Şu anda bu tür toplantı ve konferanslarda bir araya gelen paydaşlar bunu tartışmış olacak. Ayrıca Bu ulaşım konuları tartışılırken entegrasyon çalışmalarında artık teknolojide ilave edilirse çözüm kolaylaşır. Eğer bu konularda eksik bırakılırsa yine çözüm bulunmuş olmuyor.”

Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile sahneye gelen İBB Başkanı Mevlüt Uysal, kongre ve fuar için sponsor olan firmaların yetkililerine plaketler sundu. Kurdele keserek Transist Fuarı’nın açılışını gerçekleştiren Bakan Aslan ve Başkan Uysal, sponsor firmalara teşekkür plaketi takdim etti. Arslan ve Uysal, daha sonra da fuarı gezerek yetkililerden bilgi aldı.



Kongre ve fuar 4 Kasım’a kadar sürecek

4 Kasım’a kadar Lütfi Kırdar Rumeli Salonu, ICEC ve İstanbul Kongre Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleşecek fuar, “Toplu Ulaşımda” 4I: Innovation (İnovasyon), Integration (Entegrasyon), Information (Bilgi Sistemleri), Intelligence (İş Zekası) teması işleniyor.

Küresel farkındalık oluşturma amacı taşıyan Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı ile ulaşım alanındaki yeni teknolojiler ve stratejiler aktarılacak. Katılımcılar, akademik konu başlıklarıyla yerel yönetimler ve sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir bilgi alışverişinin sağlanmasına hizmet edecek.Geleceğin ulaşımını güvenli, kolay, sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojilerin entegrasyonu ile tasarlama hedefiyle yola çıkan Hackathon City de İstanbul Transist 2017 bünyesinde bu yıl ilk kez gerçekleşecek. 2 gün boyunca sürecek Hackathon City İstanbul tüm yazılımcı, geliştirici ve tasarım profesyonellerinin yanı sıra bu alanlarda iddialı öğrencilerin katılımlarına açık.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159