Mercedes-Benz Türk’ten benzeri olmayan kampanya

banner113

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, ‘Müşterimizin yanında olduğumuzu göstermek adına Türkiye’de benzeri olmayan bir kampanyayı başlattık. 650 bin TL’ye kadar 36 ayda sıfır faiz imkânı ve daha önce olmayan 60 aya kadar vade seçeneği sunuyoruz. 1 milyon TL’ye ayda yüzde 1.51 oranında bir faiz imkânı sunuyoruz. Reel faizlerin aylık 3’lere dayandığı bir ortamda sunulan imkânın ne kadar önemli olduğu görülebilir. Hem arabaların fiyatları makul hem finansman şartları çok iyi” dedi.

banner114
PİYASA 20.11.2018, 13:25 20.11.2018, 14:25 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk’ten benzeri olmayan kampanya
ÖZEL RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Mercedes-Benz Türk, 8-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Transist 2018 Fuarı’nda Conecto Solo ve Intouro otobüs modellerini tanıttı. Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, fuar standında Taşıma Dünyası’nın sorularını cevapladı. 

TELEFONLARIMIZ SUSMUYOR

■ Ticari araçlara yıl sonuna kadar KDV indiriminin uygulanması ile ilgili düşüncenizi alabilirmiyiz? 

- KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesi, geçen üç aya baktığımızda bir hareketlilik getirdi. Gerçi ticaretle uğraşanlar için KDV ne kadar maliyettir, ne kadar değildir bu başka bir konu, ama araç fiyatlarının düşmesi ve finansman maliyeti açısından katkısı oldu. Görüşme trafiğinde kayda değer bir artış var. Satışa dönüşleri de henüz ayın ilk haftası olmasına rağmen gözlemliyoruz. Bu ay satış grafiğinde olumlu bir ivme yakalayacağımızı görüyoruz.

PAZAR BEKLENTİSİ 310-320

■ Bu, otobüs pazarında nasıl bir satış hacmi getirir?   

- Ekim sonu itibariyle 12 metre şehirlerarası ve turizm otobüs pazarında satılan otobüs sayısı 300’ün altında, ama bu yıl toplam otobüs pazarını bundan sonra belirleyecek olan proje HAVAİST. HAVAİST projesi, Mercedes-Benz araçlar ile hizmete başladı. İstanbul Havalimanı’na yapılacak 150 araçlık taşımanın 100 adeti ihaleye göre 46 koltuk ve üzeri olarak yapılacak. Şu anda etap etap havalimanında uçuşlar başlıyor. Yıl sonuna kadar alınacak otobüsler pazarı olumlu etkiler. Ama HAVAİST projesine yönelik bir alım olmazsa bu yıl otobüs pazarı, yılı tarihi bir dip seviyede kapatacak. Bu da 300-320 seviyeleri olacak gibi görünüyor. KDV indirimi olmasaydı yılın geri kalanında otobüs pazarında büyüme olmazdı.

DOĞALGAZLI CONECTO

■ Şehiriçi otobüs pazarına yönelik bir değerlendirme yapar mısınız?   

- Bu ay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 56 adetlik doğalgazlı Conecto Solo otobüs teslimatımız var. İhalesi yapılmış ve teslimatı yapılacak elektrikli otobüsler var. 12 metre ve üstü şehiriçi otobüs pazarında ancak 500 adetleri görebiliyoruz şu an itibariyle. Bu haliyle bakıldığında ister şehirlerarası ister şehiriçi olsun 2018 otobüs pazarı açısından özlemle hatırlayacağımız bir yıl olmayacak.

İKİNCİ ELDE FİYAT BELİRSİZLİĞİ 

■ Pazarda konuşulan konular arasında Mercedes-Benz Türk ikinci el araç konusunda takas yapmayacağı ve ihracata yönelmeye odaklanıldığı, iç pazara angaje olmayacağı ifade ediliyor.  Siz bu değerlendirmelere ne dersiniz?

- Bizim takas yapmama gibi bir durumumuz söz konusu değil. İkinci el sürecini yönetmek için BusStore adında bir yapılanmamız bulunuyor. Fakat Ağustos ayından başlayan kurlardaki hareket ve akabinde otobüs fiyatlarında TL’ye dönülmesi pazarda anormal dalgalanmaları beraberinde getirdi. Bu noktada, ikinci el araç fiyatları konusunda ciddi bir belirsizlik yaşamaya başladık. Bu dalgalanma sıfır araç pazarından daha çok ikinci elde belirsizlik oluşturdu. Eninde sonunda takas işlemini sıfır araç satışını desteklemek için yapsanız da bu süreci ticari olarak anlamsız hale getirmemeniz gerekiyor. Hangi fiyata satılacağı belli olmayan bir aracın alış fiyatından bahsetmek zor hale geldi. Pazardaki takasa yönelik beklentilerle gerçekleşen satış arasında büyük farklar var. Pazar, kurdaki dalgalanma ve sonrasında otobüs fiyatlarının TL’ye dönmüş olmasına henüz uyum sağlamış görünmüyor. Ama MBT olarak doğru pazar fiyatından takas işlemlerine devam edeceğiz.

NİSAN ŞARTLARINA DÖNDÜK

■ KDV indirimi ile bir kampanya başlattınız. Bu kampanya ile ilgili bilgi verir misiniz? 

- KDV indirimi ile çok ciddi bir kampanya süreci başlattık. Türkiye’de benzeri olmayan bir kampanyanın startını verdik. 650 bin TL’ye kadar 36 ayda sıfır faiz imkânı veriyoruz. Daha önce yapmadığımız, 60 aya kadar vade seçeneği sunuyoruz. Toplam kredi tutarını 1 milyon TL’ye çıkardık. 1 milyon TL’ye ayda 1,51 oranında bir faiz imkânı sunuyoruz. Reel faizlerin aylık 3’lere dayandığı bir ortamda sunulan imkânın ne kadar önemli olduğunu ve ne derece katkılar barındırdığı kolyaca hesaplanabilir. Hem arabaların fiyatları makul hem finansman şartları çok iyi. Bu dalgalanmanın öncesindeki Nisan ve Mayıs ayındaki şartlara dönmüş bulunuyoruz. Hareketlilik biraz da buradan geliyor. Araç satışı, finansman, ikinci el ve satış sonrası olarak müşterilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. 


ALPER KURT: Yılın ilk 10 ayında satılan seyahat otobüsü adedi 300’ü bulmadı. Son 16 yılın en düşük pazar seviyesi yaşanıyor. KDV indirimi ile pazara hareketlilik geldi.  

TURİZMCİNİN TALEBİ DAHA YOĞUN

■ Araç alımına yönelik, hangi taşımacı grubunun daha çok talebi söz konusu?

- Şehirlerarasından ziyade, daha çok turizm taşımacı tarafından geliyor talep. Eylül sonu itibariyle gelen rakamlarda ülkemize gelen turist sayısı yıl sonunda 40 milyonu aşacak.  Çok ciddi bir hareketlilik var. İstanbul, Ankara ve İzmir 2015 yılının üzerine çıktı. Paydaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler müthiş bir yolcu hareketliliğini gösteriyor. 

GELİR ARTARSA YATIRIMLAR ARTAR

■ 2019 yılına yönelik otobüs pazarı öngörünüz nedir? 

- Bu yıl, 320 civarında kapanacak gibi görünüyor. Bu yılı ilk 6 ay ve ikinci 6 ay olarak bölersek; pazarın ikinci 6 ayındaki ekonomik koşullar nedeniyle, kötü bir dönemden geçtiğini de bir kenara yazarsak ve ayrıca bu yılın ikinci 6 ayındaki ekonomik koşulları özellikle finansman maliyeti noktasında yaşamaya devam edersek, önümüzdeki sene bu yılın ikinci 6 ayından daha iyi bir dönem yaşayacağımız mümkün gözükmüyor. Çünkü gelir tarafında artış yok. Finansman maliyeti tarafındaki artışın gelir artışı ile kompanse edilmesi gerekiyor. TUİK’in yayınladığı enflasyon verilerinde şehirlerarası otobüs biletindeki yıllık artışın yüzde 18 civarında olduğunu görüyoruz. Bu da enflasyonun altında bir oran. Gelir tarafında bir artış olursa önümüzdeki sene daha iyimser hedeflerden konuşuruz. Önümüzdeki sene aylık faizler 3 civarında devam ederse 2018’den daha kötü bir pazar olabilir. Bu senenin 320 adetinin 270’i ilk 6 ayda oldu. Gelecek yıl bir hareketlilik olacaksa bu, turizm tarafında olacaktır. Şehiriçi otobüs tarafında ise 2019 Mart ayında yerel seçimler var.  Biz şu aralar yatırım hareketliliği beklerdik. Yerel seçime yönelik bir hareketlilik şu an yok, ama yılın ilk 3 ayında bir hareketlilik olabilir. ■


TRANSİST FUARI: Mercedes-Benz Türk standını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüd Uysal ziyaret etti. 


TRANSİST FUARI: Alper Kurt'a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal plaket sundu


TRANSİST FUARI: İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Mercedes Standını ziyaret etti.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159