banner69

Anadolu Ulaşım 2017’de 4 milyon yolcu

banner113

Filosunun tamamını 2+1 Safir Plus araçlarla yenileme sürecini başlatan Anadolu Ulaşım, yeni yıla daha büyük hedeflere hazırlanıyor. 2016’yı 3 milyon 200 bin yolcu ile kapatacaklarını hesapladıklarını belirten Genel Müdür Mehmet Ali Akçin, “2017’de hedefimiz 4 milyon yolcu taşımak” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 29.10.2016, 13:37 01.11.2016, 17:18 Taşıma Dünyası
Anadolu Ulaşım 2017’de 4 milyon yolcu
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Anadolu Ulaşım Genel Müdürü Mehmet Ali Akçin ile 50 adetlik 2+1 Safir Plus yatırımında, bir araya gelerek sektörün yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını konuştuk. Akçin, Anadolu Ulaşım’ın gelecek hedeflerini de paylaştı.



2016’da yüzde 16 büyüme
2016 yılını 3 milyon 200 bin yolcu ile kapatacaklarını belirten Mehmet Ali Akçin, “Büyümeyi yüzde 20 düzeyinde planlamıştık, ancak yılı yüzde 16 civarında bir büyüme ile kapatacağımız gözüküyor. Yoğunlaşmayı planladığımız ve 3 yeni hat üzerinde çalışmalarımız var. Bu hatları 2017 Şubat ayından sonra faaliyete geçirebiliriz. 2017 yılına yönelik 4 milyon yolcu hedefi belirledik, bu rakamı rahat yakalayacağımızı düşünüyoruz. Artık büyük logoların dönemi bitti. Seyahat sürecinde insanlar üzerinde olumlu etkiler yapan renkler ve şekiller var. Uzman bir ekiple çalıştık. Bir bütün logo var. Bir renk araç var. Gözü farklılaştırmak için bu tarz değişikliklere ihtiyaç bulunuyor. Özneyi bırakacaksınız, özne bitti. Yolcu ne istiyor? Geniş bir koltuk, internet istiyor. 2+1 koltuk istiyor. Biz arka beşli koltuklardan birini çıkartıp tüm araçlarımızı 40 koltuklu olarak planladık ve hepsi öyle olacak” dedi. 

Pamukkale çok iyi bir rakip
Pamukkale Turizm bünyesinde hizmet vermenin nasıl bir duygu olduğu sorusuna Mehmet Ali Akçin, “Bir kere çok iyi bir rakip. Aynı altyapıda çalışıyorsunuz ve bu altyapı Pamukkale’ye ait. Siz de Pamukkale Turizm’le aynı saatte aynı yöne sefer düzenliyorsunuz. Bence kendinizi geliştirmeniz için Pamukkale çok iyi bir rakip” sözleriyle cevap verdi. 

İnternet satışı yüzde 30
İnternet bilet satışlarının sürekli arttığını da belirten Akçin, “2015’te internet bilet satışımız ortalamamız yüzde 25’ti. 2016’nın 9 aylık ortalaması ise 29.8. Bunu yüzde 50’ye kadar çıkartmak özel çalışmalarla tabiî ki mümkün” dedi.  

Otobüsçünün temsil sorunu
Sektörün yaşadığı sorunların ağırlığının giderek arttığına dikkat çeken Akçin, otobüsçünün temel sorununun temsil olduğunu söylüyor: “Otobüsçü önce bunu çözecek. Otobüsçünün devlet nezdinde temsil edildiği bir ortam yok. Bu devletin suçu değil, bizim. Sektörün çok ciddi temsil sorunu var. Yılda 200 milyona yakın yolcu taşıyan bir sektörün temsil edilememesi gibi trajikomik bir sorun olamaz. Havayolcular kendilerini temsil ediyor. Denizciler temsil ediyor. Kara ulaştırma sektörüne gelindiğinde ise bu niye mümkün olmuyor? 50 otobüs yatırımı yapılıyor. Kimsenin umurunda değil. Bu yatırım için 10 milyon 500 bin Avro’dan bahsediyoruz. TOBB Sektör Meclisi bence iyi. Kurumsal bir kimliği var. Sektör için onun gibi yapılanmalarla devletin önünde ifade yapacak ekip lazım” dedi.

45 dakikalık zaman kaybı 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün getirdiği maliyetlere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Akçin şunları söyledi: Devlet bu köprüyü yaparken bir plan yapmış. Biz de, 3’üncü köprüyü kullanalım ancak ondan önce başlangıç ve bitiş noktalarındaki otogarların yerlerini organize edelim. Şimdi bir otobüs, yeni köprüyle minimum 45 dakika fazla seyir izliyor. Zamanı nasıl telafi edeceksiniz? Bu zamanı insanlara geri vermek mümkün değil. Daha önceki düşünce otobüslerin iki köprüyü kullanabileceği yönündeydi. Karar daha sonra değişti. Bu hükümet kararı, buna saygı duyuyoruz. Yavuz Sultan Selim ile bir otobüsün aylık maliyeti 5 bin lira oldu.  Osmangazi Köprüsü’nde feribot seçeneği var. Yavuz Sultan Selim için başka bir seçenek yok. Biz artan maliyetimizi düşürmek için biletlere zam yapabiliriz ama 45 dakikalık zaman kaybını yolcuya kim verecek” dedi. 

Kurtköy’de bir terminal yapıyoruz
İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Kurtköy’de bir ay içinde bir terminali hizmete sunmayı hedeflediklerini belirten Akçin, “YSS Köprüsü nedeniyle artan maliyetlerimizi bir parça da olsa bu terminalle aşağıya çekebileceğiz. Biz sektör olarak Osmangazi Köprüsü ile kazandığımız zamanı YSS Köprüsü ile kaybetmiş olduk” diye konuştu.

Bahçeşehir ve Tuzla’ya yeni terminal
İstanbul’a yeni yapılması planlanan otogarların da 3’üncü köprü güzergahı ile uyumsuzluk içinde bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Ali Akçin, “Bence yeni otogarların altyapıları bitene kadar Yavuz Sultan Selim Köprüsü otobüslere zorunlu olmamalıydı. Ataşehir’de yapılması planlanan otogarın da yanlış olduğunu düşünüyorum. Bence orada olmaması lazım. İstanbul’da Anadolu yakasında Tuzla, Avrupa yakasında Bahçeşehir otogar yeri olarak seçilebilir. Ama bunu da raylı sistemle beslemek gerekir.  İstanbul Otogarı artık ihtiyaçları karşılamıyor. İstanbul Otogarı eğer işlevini yitirecekse şimdiden adımları atarak yeni otogarların çalışmasının başlatılması gerekiyor. Ortak servis, ortak acente 3’üncü dönem çözümler. Ancak Anadolu Otogarı’nı çözdükten sonra sektörde bu adımlar atılabilir” dedi. ■




Mehmet Ali Akçin, 100 Temsa Safir otobüs siparişinden 50’sinin teslim töreninde Murat Anıl, Mustafa Yıldırım ve Yalçın Şahin’le birlikte.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159