Kamil Koç 18 milyon yolcu taşıyacak

banner113

Kamil Koç Otobüsleri Tic. AŞ Genel Müdürü Cengiz Doğan: "2013 yılındaki stratejimiz çerçevesinde farklı bölgelerde ve entegre taşımacılıkta fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Bu yıl 18 milyonun üzerinde yolcu taşımayı da hedefliyoruz” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 02.05.2016, 12:54 03.05.2016, 12:54 Taşıma Dünyası
Kamil Koç 18 milyon yolcu taşıyacak
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Bu yılı müşteri odaklılık ve operasyonel verimlilik yılı olarak ilan ettiklerini açıklayan Cengiz Doğan, “2015 yılında küçülme yaşanan sektörümüzde bu yıl yüzde 2 büyüme bekliyoruz. Sektördeki konsodilasyonun 5 yıl içerisinde hızlanacağına inanıyoruz. 2013 yılındaki stratejimiz çerçevesinde farklı bölgelerde ve entegre taşımacılıkta fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Bu yıl 18 milyonun üzerinde yolcu taşımayı da hedefliyoruz” dedi.

2013 yılında Kamil Koç ailesine Finans Direktörü olarak katılan ve geçtiğimiz hafta gerçekleşen atama ile genel müdürlük koltuğuna oturan Cengiz Doğan, Temsa’nın 35 adetlik Safir Plus teslimat töreninde basın mensuplanrının sorularını cevaplandırdı. Doğan, 2016 yılına yönelik hedeflerle birlikte sektörün yaşadığı zorlukları değerlendirdi. 
Sektörde yüzde 2 büyüme bekliyoruz

Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı alanının zor bir sektör olduğunu belirten Cengiz Doğan, “Geçtiğimiz yıldan başlayarak giderek zorlaşan bir ortam var.  Akaryakıt fiyatlarının düşmesi sektörü düşünülenin de aksine çok olumsuz etkiliyor. Akaryakıt ucuzladıkça havayolu ve özel araç ile rekabet etmek giderek daha zor hale geliyor. Sektör, bir yandan havayolunun fiyat baskısını ve özel araç ile seyahat tercihinin artışına bağlı olarak yolcu sayısındaki düşüşün olumsuzluğunu hissederken kendi içinde de hizmet kalitesindeki yarışın getirdiği maliyet yükünü bilet fiyatlarına yansıtamıyor aksine fiyat rekabeti daha da büyüyor. 2015 yılı tahminimiz sektörün küçüldüğü yönünde. Ancak biz bu yıl yüzde 2’lik bir büyüme bekliyoruz. Şu da bir gerçek ki, başta havayolu olmak üzere sektörün büyük oyuncuları arasında rekabet kızışacak. Rekabetin kızışması daha küçük karlılık ve yatırımların geri dönüşünün daha da uzamasına neden olacak. Bizde genel olarak sektörün büyüme hızının düşük olduğunu ve bir süre daha düşük olarak devam edeceğini düşünüyoruz. Buna karşın karayolu yolcu taşımacılığının zaman içerisinde toparlanacağını ve vazgeçilmez bir alternatif olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Özellikle konsodilasyonla bugün sıkıntısını duyduğumuz, karlılık baskılarının, hizmet kalitesinde standart olmayan uygulamaların yavaş yavaş azalacağını düşünüyoruz” dedi. 

Fırsatları değerlendireceğiz
Kamil Koç’un farklı bir büyüme stratejisi ile hareket ettiğine dikkat çeken Cengiz Doğan, “2013 yılına kadar Ankara’nın batısında çalışıyorduk, ondan sonra Ankara’nın doğusuna doğru da açıldık. Bu açılımların bir kısmını kendi kaynaklarımızla, bir kısmını bölgedeki oyuncuları bünyemize katarak gerçekleştirdik. Kamil Koç olarak fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Eğer bunu bir iş ortağı ile yapacaksak, firmaları bünyemize katacaksak doğru iş ortağı ile bunu yapmamız gerekiyor. Kamil Koç iş ortaklarını titizlikle seçiyor. Fırsat oldukça bizimle birlikte yürümek isteyen oldukça bünyemize katacağız” diye konuştu.  

90 yıllık ünümüz, markamız 
Kamil Koç olarak hiçbir zaman pozisyonu korumak yönünde bir anlayışıyla hareket etmediklerini vurgulayan Cengiz Doğan, “Korumaya çalıştığımız tek şey 90 yıllık ünümüz, markamız ve sektör liderliği. Bunun dışında temel hedefimiz her şeyi ileriye götürmek. Geçen 17 milyon seviyesinde bir yolcumuz vardı, bu yıl 18 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Daha verimli hatlarda hizmet ve ürün kalitemizi yükseltmek hedefimize kısa hatlara yönelik çalışmalarımızı ekleyeceğiz” dedi. 

Müşteri odaklılık ve verimlilik 
2016 yılını müşteri odaklılık ve operasyonel verimlilik yılı olarak ilan ettiklerini de açıklayan Cengiz Doğan, “Bu böyle basit bir konu değil. Müşteri odaklılığı içi çok dolu bir kavram. Tüm projelerimiz ve çalışmalarımız bu yönde olacak. Bunun da yolcu üzerinde pozitif bir katkı olacağını ve 2016 yılını da büyüyerek geçireceğimizi ve sektördeki payımızı artıracağımıza inanıyoruz” dedi. ■

Entegre taşımacılıkta fırsatlar var 

Taşıma modlarında yaşanan değişimle entegre taşımacılık alanında bazı fırsatların olacağına gördüklerini de ifade eden Cengiz Doğan şunları söyledi: “Demiryollarında ve havayollarında birtakım fırsatlar var. Demiryollarında entegre taşımaya yönelik çalışmalarımız var. Havayolunda da karayoluna entegrasyonda bunu yapabilmek için fırsatları kolluyoruz. Türkiye’nin 61 ilinde havalimanı var ama entegre taşımacılığın potansiyeli giderek büyüyor. Demiryolu hat yatırımı artarak devam ediyor ve entegre taşımacılık potansiyeli büyüyor. 

Kısa hatlara yönelme 
Uzun hatlarda rekabetçi olunamadığı için kısa hatlara bir yönelme olacağı ve rekabetin artacağı yönünde bir beklenti var. Bu toplam hizmet kalitesini geliştirememiş firmalar için doğrudur. Bu firmalar ya kısa mesafelere yönelecekler ki bu da sınırlı ya da hava ulaşımının olmadığı illere yönelecekler.

Haksız rekabet eden yok olacak yada birleşecek
Pazar belli, sadece küçük alanlarda rekabet artacak. Bu da rekabet eden firmaların yok olmasına veya konsolidasyonun hızlanmasına yol açabilir. Biz pozisyonumuzu değiştirmeyi düşünmüyoruz. Uzun hatlarda olmaya devam edeceğiz. Bizim 300 km’nin altına hatlara konsantre olmak gibi bir düşüncemiz yok. Taşımacılık işinde ihtimaller yüksek; bir ille taşımacılık yapmak, İstanbul-Ankara hattında olmak değil, o ilin çevresinde bütün illere yolcu taşıma potansiyelini değerlendirmektir. Biz bu potansiyelin çok daha küçük bölümünü değerlendirmiş durumundayız. Bulunduğumuz yerlerde bu şekilde büyüyebiliriz. 

Toplam kaliteyi yükseltebilecek kurumsallıkta olan firmaların uzun hatlarda yolcu kaybı yaşayacağını sanmıyorum ve uzun mesafelerde büyük firmalar kalmaya devam edecektir. 

Sektör yüzde 2-4 büyüyecek
Devletin diğer taşıma modlarında sübvansiyon politikasının şu şekilde yorumluyorum. Kayıt dışılık karayollarında çok yüksek, demiryollarında, havayollarında hiç yok. Denizyollarında ise düşük. Devletin havayollarına yaptığı yatırım vergi olarak dönüyor. Temelde diğer sektörleri desteklemesinin böyle bir bakış açısı ile de olduğunu düşünüyorum.  Karayollarında lehine regülasyonda değişiklik olacağına, otobüsçüleri rahatlatacak bir gelişme olacağını öngörmüyoruz. Yine de otobüsçülük sektörü çok büyük. Havayolları ve demiryollarının erişim imkanı sınırlı. Yüzde 2-4 oranında sektörün büyümeye devam edeceğine, firmalarında cirosal olarak ta yüzde 10 büyüyeceğini düşünüyoruz” dedi. 

Her zaman zor bir görevdi 
Sektörün yaşadığı zorluklar dikkate alındığında yeni sorumluluğun da zorluğunun ne ölçüde büyük olduğu sorusuna Cengiz Doğan’ın cevabı, “Zor bir görev ama ilk defa bugün zor olmadı; bu görev her zaman zor bir görevdi. Bu bir ekip işi ve ne kadar zor olursa olsun, bizim bu zorluklara göğüs gerecek ve bu işi başarıyla yapacak bir kadromuz var. Bu ekiple birlikte markayı bulunduğu yerden daha yukarıya taşıyacağımıza inanıyoruz. O yüzden zorluklarla ilgili bir çekincem yok” şeklinde oldu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159