Kaptan Akademisi Kuruldu

banner113

Kamil Koç, sektördeki eğitimli kaptan ihtiyacını karşılayacak ilk adımı attı.

banner114
RÖPORTAJ 24.10.2016, 10:30 26.10.2016, 13:10 Taşıma Dünyası
Kaptan Akademisi Kuruldu
Karayolu şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörünün 90 yıllık öncü markası Kamil Koç, tüm sektöre hizmet verecek Kaptan Akademisi’ni hayata geçirdi.

Otobüsçülük sektörü, uzun süredir yetişmiş kaptan bulmakta güçlük çekiyor. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik yıllardır geniş kapsamlı bir eğitim çalışması yapılması, okulların kurulması konuşulur durur. Ülkemizdeki 6 üniversitede Otobüs Kaptanlığı bölümü var, ancak bu bölümden mezunlar 26 yaşına kadar kaptanlık mesleğini yapamadıkları için sektör insan kaynağını da buradan sağlayamıyor. 
Sektörün yaşadığı bu sıkıntıya bir çözüm üretmek adına, 90 yıldır sektörümüzün öncü markası konumundaki Kamil Koç Otobüsleri AŞ, Kaptan Akademisi’ni kurdu. Kamil Koç Kaptan Akademisi ilk mezunlarını da verdi. Bu önemli sosyal sorumluluk projesine imza atan Kamil Koç Otobüsleri AŞ Genel Müdürü Cengiz Doğan ile bir araya geldik.

Şubat ayında start verildi 
Kamil Koç’ta çalışmaya başladığından beri bu projeyi hayata geçirmek istediğine dikkat çeken Cengiz Doğan, “Kaptanların içinde bulunduğumuz sektörde, sistemin en önemli yükünü çeken paydaşlardan biri olduğuna inanıyoruz.  3 yıl önce Kamil Koç bünyesinde işe başladığımda, hızlı bir büyüme süreci yaşandığını, şirket büyürken de şirketimizi en çok zorlayan konunun kaptanların kolay bulunmayışı, kolay yetişmeyişi olduğunu gördük. Bu konuya çok özen göstermek durumundaydık zira çok içimize sinmeyen bir kaptana görev verdiğinizde yolcularımızın da şirket içinde sıkıntı yaratması söz konusu olabilir. Bu anlamda Kamil Koç’un kaptan çalıştırma kriterleri çok farklıdır. Kamil Koç’ta belli bir yaşın altında/üstünde kaptan çalışamaz. Kaptanlar düzenli olarak sağlık kontrolünden geçer. Davranış Bilimleri Enstitüsünde kişilik testi yaptırmak zorunluluktur. Ehliyet puanlarına dikkat edilir. Belli bir ceza puanın üzerinde geçen bir kaptan dinlenmeye alınır devamında ise kırmızı bülten çıkartır ve Kamil Koç’ta çalışmasını yasaklarız. Yüz kızartıcı bir suç işlemişse asla filoya sokmayız. Sürekli eğitim aldırırız. Bu titizliğimiz nedeniyle bizi hızlı büyümeye götürecek kaptan sayısına ulaşmakta zorluk çektik. Yetişmiş bir kaptanı bulmak artık bir şans işiydi. Kaptan eğitimi konusunda çok daha aktif rol almamız gerektiğinden de Kaptan Akademisi kurma fikri üzerinden yoğunlaştık. Ama bu ihtiyacın da sadece kendi şirketimize özel değil, tüm sektör için geçerli olduğu gözlemini yaptık. Bir akademi kuralım ve sektörü eğitilmiş kaptan sağlanması noktasında biz besleyelim ve eğitilmiş bir kaptan havuzu oluşturalım istedik. Eğer Kamil Koç ben bir okulum diyorsa bu anlamda üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmek durumundaydı. Bu nedenle de bu fikre yoğunlaştık ve bu yılın şubat ayında bunun çalışmalarını başlattık.” dedi.

Eğitim müfredatı sıkıntısı…
Çalışmalara başladıktan sonra, en büyük sorunun eğitimin içeriği ve dokümantasyonları olduğunu gördüklerini belirten Doğan, “Biz bu sahanın içinde en iyi eğitim sürecini ve en doğru bilgilendirmeyi sağlamak hedefiyle yola çıktık. Almanya’da yıllardır sadece otobüs kaptanlarının eğitimine yönelik çok ciddi kurumlar ve bunların dokümanları olduğunu gördük. Oradan yardım alarak, dokümanları da Türkçeye çevirterek bir eğitim sistemi oluşturduk. Tabii, bunu biz yine akademik anlamda destek alarak gerçekleştirdik. Türkiye’deki üniversitelerle görüştük. Bu iş bir ticari proje değil, sosyal sorumluluk projesi. Karabük Üniversitesi bu projeye çok sıcak baktı ve işbirliği sürecimiz başladı. Projeyi anlattığımız Bridgestone, Petrol Ofisi ve Castrol de projeye destek vermek istediklerini ilettiler ve süreç hızlandı. İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da derslikler oluşturuldu. Ekim ayında da Kaptan Akademisi’nde eğitim başladı. Bu süreçte bize destek veren başta Karabük Üniversitesi olmak üzere tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  

30’arlı gruplar…
3 yıl önce Kamil Koç’un 120 özmal aracı olduğunu belirten, bugün bu rakamın 340 özmal araca çıktığına değinen Cengiz Doğan, “Özmal araçlarımızda 1000’i aşkın kaptan çalışıyor. Sözleşmeli araçlarla bu sayı 4000’e yaklaşıyor. Kaptanlara eğitim süreçlerimiz 30’arlı gruplar halinde başladı. İlk mezunları geçtiğimiz haftalarda verdik. Dört günlük bir eğitim süreci söz konusu. Üç günlük teorik eğitimin ardından bir gün de sürüş eğitimi veriliyor. Akademide verilen eğitimlerin önemli bir kısmını güvenli sürüş eğitimleri alıyor. Tecrübeli bir araç kaptanının dahi zaman zaman farkında olmadan yaptığı fakat artık alışkanlık haline gelen bazı güvenli sürüş konularındaki noksanları gidermek en önemli amaçlarımızdan biri. Örneğin; projenin eğitim kapsamında yer alan anti-skid eğitimleri, güvenli sürüş teknikleri konusunda son derece önemli. Bu eğitimlerde acil durum, reaksiyon süreleri, tehlike anında engelden kaçış, ESP test slalomu ve kaygan / kuru zeminde araçla doğru frenleme durumları gibi konularda uygulamalı eğitimler yer alıyor. Lastik, yakıt ve yağ konularında destek veren kuruluşlardan uzman ekipler geliyor. Trafik mevzuatına yönelik, Trafik Şubeden destek alıyoruz. Kaptanların trafik işaretlerini bildiğini düşünürsünüz değil mi? Hayır, bu eğitimler bilmediklerini gösteriyor. Temizlik ve kişisel bakıma yönelik eğitim de veriyoruz. Tabii en önemli noktalardan biri de iletişim becerilerinin geliştirilmesi, stres altında çalışma yetkinliklerinin aratılması.” dedi. 

Herkese açık 
Cengiz Doğan, eğitimlerin tüm sektör mensuplarına açık olduğunu vurguladı: “Biz bu projeyi sektöre katkı sağlamak için oluşturduk. Kâmil Koç Kaptan Akademisi sadece Kâmil Koç bünyesinde hizmet veren kaptanlara yönelik değil, farklı firmalarda çalışan kaptanlar da Kâmil Koç Kaptan Akademisi’ne katılabilirler. Tabii bu sınırsız bir destek değil maalesef, imkânlarımız dâhilinde bu sektörde hizmet veren tüm kaptanlara destek vermeye çalacağız. Bu anlamda toplam eğitim kapasitemizin %10’unu Kamil Koç bünyesinde çalışmayan kaptanlara ayırdık. Amacımız sektörün genelinin faydalanabileceği, kaptan kalitesinin arttığı bir havuzun oluşmasını ve firmaların bu havuzdan bu ihtiyacını gidermesi. Bu anlamda Kâmil Koç Kaptan Akademisi sektörün tamamını kapsayan ilk eğitim programı. Karabük Üniversitesi’nin verdiği destek de sadece eğitim içeriğinin oluşturulması ve eğitimlerin verilmesiyle sınırlı değil. Akademinin sonunda mezun olma hakkını elde eden kaptanlara Karabük Üniversitesi tarafından onaylanmış sertifika veriliyor. Bu destek nedeniyle de sektörde, arkasında gerçek anlamda bir üniversitenin olduğu ilk eğitim programını açtık diyebilirim. Hedefimiz, 2 yıl içerisinde şirketimizdeki tüm kaptanları bu eğitimden geçirmiş olmak. Bu süre zarfında şirketimiz dışında da ne kadar kaptanı akademiden mezun edebilirsek o kadar çok hedefimize yaklaşmış olacağız.” Sektör mensuplarının artık çalıştırdıkları kaptanı tanıması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Biz bir süre sonra bu sertifikaya sahip olmayan hiçbir kaptanı çalıştırmayacağız. Kaptan ihtiyacım olduğunda bu eğitimi almış olanı istihdam edeceğim.” dedi. ■

Her ay 10 bin müşteri aranıyor
Cengiz Doğan, 100 kişinin çalıştığı callcenter’a sahip olduklarını ve her ay 10 bin yolcu ile müşteri memnuniyeti anketi yapıldığını söyledi. Doğan, bu anketler neticesinde ayın kaptanı ve ayın host seçimlerinin yapıldığını da açıkladı: “Bu 10 bin aramayı örnekleme sistemi ile yapıyoruz. Mola yerleri, kaptan, host davranışı, otobüs kabini, servislerle ilgili sorular soruluyor, puanlamalar yapılıyor. Ayrıca çağrı merkezimize kaptanlar ve host’larla ilgili gelen teşekkür telefonları da değerlendiriliyor. Kaptanların yakıt tüketiminde sağladığı başarılar, ekstra bir ödül kazanmalarını sağlar. Bütün bu kriterler çerçevesinde ayın kaptanı ve host’u seçilir. Ödülleri maddi bir bedel olur ve plaketleri sunulur. 



30 kaptan sertifikasını aldı 
Eğitim 3 gün teorik 1 gün pratik olmak üzere 4 gündür. Toplamda 32 saat eğitim verilmektedir. Eğitim İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa’da veriliyor. İlk eğitim 10-13 Ekim tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir bölgesinden 30 kaptan eğitimlerini tamamladı ve sektörün ilk Kaptan Akademisi sertifikalarını aldı. 




Yorumlar (1)
Abdullah Karabulut 2 yıl önce
Otobus kaptani olmak istiyorum
banner117
15
açık
banner159