Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül: Pazarın her noktasında olacağız

banner113

2017 yılında her üründe yenilikler olacağını ve bu ürünleri yavaş yavaş yıl içinde lanse edeceklerini belirten Basri Akgül, 2017 yılı içerisinde yeni bir araç müjdesi de verdi: “Mevcut araçlarımızda teknolojik,görsel ve konfor yönünde değişikler olacak. Orta segmenttekentiçi ulaşıma yönelik yeni bir aracın lansmanını daha yapacağız. Pazarın her tarafında, her noktasında olmak istiyoruz. Adım atmadık yer bırakmak istemiyoruz.”

banner114
RÖPORTAJ 20.02.2017, 10:54 21.02.2017, 15:24 Taşıma Dünyası
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül: Pazarın her noktasında olacağız


RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ - MUAMMER BAŞKAN


Yıla, yeni ürünleri Poyraz ile giren Otokar, kentiçi ulaşıma yönelik orta segmentte bir aracı daha pazara sunacak. Otokar İETT’nin düzenleyeceği 12 metrelik elektrikli otobüs ihalesinde de yerini alacak. Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

2017 iyi bir yıl olacak

2017 yılına yönelik, Ocak sonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Basri Akgül, Ocak ayı sonunda ‘Yılın ikinci yarısında hareketlilik bekliyorum. İlk yarı geçiş dönemi olur. İkinci yarısında yukarı çıkmaya başlarız’ demiştim. O gün referandum konusu yoktu. Referandum, seçim, kur hareketlilikleri gibi nedenler pazarda genel bir çekingenlik havası yaratıyor. Ancak şu anda Ocak ayı 2016 Ocak’ıyla paralel gidiyor. Bayi stoklarında geçen seneye göre çok ciddi azalma var. Tüm yaşananlara rağmen geçen seneden kötü değil. Bu, beni bir parça daha umutlandırdı. Yazın olmasını beklediğim hareketlilik, biraz daha erkene çekilebilir. Baharla birlikte daha yukarı gideceğiz, öngörümüz bu. Bu hem Otokar için hemde toplam pazar için geçerli. 2017’de daha iyi bir yıl bekliyoruz” dedi. 

Midibüs pazarında artış

2017 yılında 7-10 metrelik arası midibüs pazarının 3200 civarında adetlerde oluştuğuna dikkat çeken Akgül, “Bu sene,yüzde 15-20 artış olacağını ve pazarın 4000 adetler seviyesine geleceğini öngörüyoruz. Pazar bir anda eski seviyelere gelmeyecek. 2018 yılındaki büyüme ile tekrar 5000 adetler seviyesine ulaşabiliriz” dedi. 

Poyraz tamamen farklı 

Yeni ürünleri Poyraz’ı, Tempo araçları ile eşleştirmenin yanlış olduğunu da belirten Akgül, “Tempo markası bitmedi ki, devam ediyor. Euro 5 motorlu Tempo aracımızı halen, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına veriyoruz. İlk başta yaşadığımız sıkıntılar kalmadı. Motora yatırım yapıldı, düzeltildi. Şu anda sokakta çalışan 1000’in üzerinde Tempo var. Her sabah,servis taşımacılarında 7-8 Tempo ile karşılaşıyorum. Tempo’nun problemi bitti. Poyraz ile Tempo birbirinden farklı araçlar.Mekaniği, kasası komple farklı.. ” dedi.

Poyraz yollara çıktı

Poyraz’ın satışına başladıklarını da belirten Akgül, “Bireysel satışlar başladı. Poyraz,yollara çıktı. Filo görüşmelerimiz var, bu ay içerisinde filolarda yerini alabilir. Servis taşımacılığı kısmında çok ciddi satacağımızı düşünüyoruz. Poyraz, midibüs pazarını, toplamda büyüten bir araç olacak” dedi.

Sultan otobüslerin daha üst klasmanda olduğunu da söyleyen Akgül, “Poyraz, Sultan’ın sınıfında değil. Sultan çok daha üst sınıf bir araç. Orta ve uzun mesafede, turizm taşımacılığında kullanılıyor. Farklı kullanım alanları var. Poyraz daha çok servis taşımacılığına ve kısa mesafeli hatlara uygun. Poyraz düşük işletme maliyetleriyle fark yaratacak bir araç” dedi.

Yeni ürünler geliyor 

2017 yılında her üründe yenilikler olacağını ve bu ürünleri yıl içerisinde yavaş yavaş lanse edeceklerini belirten Basri Akgül, 2017 yılı içerisinde yeni bir araç müjdesi de verdi: “Mevcut araçlarımızda teknolojik, görsel ve konfor yönünde değişikler olacak. Kentiçi ulaşıma yönelik orta segmentte bir ürünü de pazara sunacağız. Pazarın her noktasında olmak istiyoruz, adım atmadık yer bırakmak istemiyoruz. 1 Nisan’da Euro 6 C normu gelecek. Kent aracımızı, şu an zorunlu olmamasına rağmen bu norma uygun üretiyoruz. Diğer araçlarımız 1 Nisan itibariyle bu norma uygun üretilecek. 10 metrelik Doruk aracımızda yenilikler üzerinde çalışıyoruz. Doruk bizim için önemli. Yıllardır çabalıyoruz, belli bir yere kadar geldi. Şu an 500’ün üstünde Doruk yollarda...  Şehirlerarası da eninde sonunda bu tür bir araca dönecek. Şehirlerarası otobüsçülerin işletme maliyetleri ve ilk alım maliyetleri açısından Doruk’un avantajları ile tanışma zamanı geldi. Bunun içinde şehirlerarasındaki kullanıcıları ikna etme yönünde stratejiler geliştiriyoruz” dedi.

Otokar teknolojide öncü 

Otokar’ın teknolojik ilklere sahip olduğunu vurgulayan Basri Akgül, “Elektrikli otobüste ilkiz. Hibritte ilkiz. 9 metrelik elektrikli otobüsümüzü 11 ilde en az bir hafta çalıştırdık ve araç 35 bin km’ye yakın yol katetti. Bu konseptiakıllara getirdik ve yaygınlaştırdık. Sırageldibu işin ticarileşmesine. İETT’nin 200 adetlik 12 metrelik elektrikli otobüs ihalesinde yerimizi alacağız” dedi.

2017’de yine ihracat liderliği

2015 yılında ihracat liderliğini elde ettiklerini, 2016’da ihracat seviyelerini artırdıklarını belirten Akgül, “2017’de tekrar ihracat lideri olmak istiyoruz. Her firma ihracata çok önem veriyor. Otomotiv sektörü, kurdaki hareketlilikten çok etkileniyor. Biz iç pazarda tüketicilere fiyat artışları anlatmakta zorlanıyoruz. Tüketicinin geliri TL ve onun geliri düzenli olarak artmıyor. Dövizdeki artış yurtdışı pazarını çok etkilemiyor, o yüzden ister istemez üreticiler ihracata yöneliyor.  Yine de dövizin düşmesi lazım. Otomotivin yapması gereken artışı henüz yapmadığını düşünüyorum” dedi.

Artık kafayı kaldırma zamanı 

“2016’da pazar çok küçüldü. Bundan sonra kafayı kaldırma zamanı” açıklamasını yapan Akgül, “Kamyon pazarı yüzde 50, otobüs ise yüzde 40küçüldü. 2015’te de küçülmüştük. 5 binli adetlerdeolan midibüs seviyesi 3 binlere geldi. Bundan sonra artık kafayı kaldırırız. Turizmde bir hareketlilik olacağı görünüyor.Çevre ülkelerde yaşanan sorunlarda çözüm noktasına yaklaştığı anda kamyon tarafında hareketlilik başlayacak” dedi.

Atlas ile yüzde 10 pazar payı 

8.5 ton segmentinde yer alan Atlas kamyonun 2016’da yüzde 10 pazar payına ulaştığını da belirten Basri Akgül, “Bizim bu işe girerken hedefimizbuydu ve buna ulaştık. 2017 ve 2018’de daha atak olacağız. Bayilerimizde, pazar da Atlas’a alıştı. İlk sunduğumuz Atlas araç ile bugünkü arasında çok fark var. Bir kere araç çok gelişti. İçi komple değişti. Teknoloji üst seviyeye çıktı. Euro 6 normlu Atlas kamyonumuzda artık Cummins motor ve ZF şanzıman var. Şu anda teknolojik olarak Atlas bir numara. Düşük işletme maliyetleriyle avantajlar sunuyor. Bu yıl Atlas’a,hiçbir rakipte olmayanyokuş kayma sistemini ekledik. Atlas pazarda çok daha fazla büyüyecek” dedi.

Frigofirik Semi-treylerde de lideriz 

Treyler tarafında uzmanlaşmayı tercih ettiklerini belirten Akgül, “Treyler tarafı, nakliyenin olumsuzluğundan çok etkilendi. Biraz ürün seçerek gideceğiz. Bütün olumsuzluklara rağmen frigorifik semi-treyler tarafınıFruehauf ile lider kapattık” dedi.

2016 çok stresliydi 

2016 yılının çok stresli geçtiğini ve hiç bu kadar stres yüklü bir yıl yaşamadığını belirten Basri Akgül, “Bizde stres esastır. Stresin bu kadar yüksek seviyede olduğu bir süreçte kendimi frenliyorum. Kendimi eleştirdiğim de çok oluyor. Ben hatalarımı kabul ederim, dinlerim.  Bir yerde hata yaptıysam söylerim.Hatanızı kabul etmezseniz, doğruyu bulamazsınız. Ama 2016 çok stresliydi. O stres haladevam ediyor. Birçok kriz gördük ama hiçbiri bu kadar uzun sürmedi. 2015 yılında başlayan sıkıntılı bir sürecin içindeyiz. 2016’da pazar çok küçüldü, ama artık hareketlilik başlayacak. Buna inanıyorum” dedi.



Otokar’da geçen 19 yıl 

Koç Holding’de 27 yıldır çalıştığını bunun 19 yılının Otokar sürecinin oluşturduğunu belirten Basri Akgül, “Baktığımda dün gibi geliyor. Tofaş’ta çalıştığım dönemde Koç Holding’den Otokar’a atandım. İki yıl kadar ihracat ve yedek parça servis birimine baktım. Daha sonra Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldım. Otokar’da, o dönemde askeri araçlar üretiminin yanı sıra, sadece minibüs üretimi vardı.  Biz otobüs üretiminde çok büyük mücadeleler verdik.  Bugüne gelene kadar çok yol kat ettik” sözleriyle 19 yılını özetledi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159