banner69

Mercedes-Benz Türk İkinci el faaliyetleri 10 yaşında

banner113

Mercedes-Benz Türk İkinci El Kamyon & Otobüs Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, “9’uncu yılımızı tamamladık. 120 milyon euroluk ciro seviyesinde satış performansına ve 2 bin 500 adedi aşkın satış hacmine sahip. 25 kişilik uzman ekibimiz var. 2017 yılında TruckStore markası altında 2 bin 142 kamyon, BusStore markası altında ise 369 adet otobüs satışı gerçekleştirildi. 2018 yılının ilk çeyreğinde ise 306 adet ikinci el kamyon ve 73 adet ikinci el otobüs satıldı” dedi.

banner114
İKİNCİ EL 16.04.2018, 12:27 16.04.2018, 12:38 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk İkinci el faaliyetleri 10 yaşında
Mercedes-Benz Türk İkinci El Kamyon & Otobüs Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, “9’uncu yılımızı tamamladık. Bununla ilgili bazı çalışmalarımız var. 10’uncu yılın sloganı “Mümkün değil dediler, başardık” olacak. İkinci el faaliyetlerimiz, 120 milyon euroluk ciro seviyesinde satış performansına ve 2 bin 500 adedi aşkın satış hacmine sahip. 25 kişilik uzman ekibimiz var. 2017 yılında TruckStore markası altında 2 bin 142 kamyon, BusStore markası altında ise 369 adet otobüs satışı gerçekleştirildi. 2018 yılının ilk çeyreğinde ise 306 adet ikinci el kamyon ve 73 adet ikinci el otobüs satıldı” dedi.  
Mercedes-Benz Türk ikinci el faaliyetleri 2009 yılından bu yana hızla büyüyor. Mercedes-Benz Türk, öncülük ettiği ikinci el pazarını İkinci El Kamyon & Otobüs Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, TruckStore Grup Müdürü Kıvanç Aydilek ve BusStore Grup Müdürü Oytun Balıkçıoğlu'nun katılımıyla 11 Nisan’da İstanbul Hoşdere’deki tesislerinde değerlendirdi.

Otobüs ve kamyon tarafında…
Kamyon ve otobüs grubuna yönelik 2017 yılının değerlendirmesini yapan Osman Nuri Aksoy, “TruckStore olarak 2017’de 2142 kamyon  sattık. 11 ayrı lokasyonda yer alıyoruz. Otobüs tarafında ise BusStore’da 369 adet satışa ulaştık. Burada yine Almanya’dan sonra ikinci sıradayız. 6 ayrı lokasyonumuz var” dedi. 

Üç ayda 306 kamyon, 73 otobüs 
Yılın ilk üç ayına yönelik açıklamalarda bulunan Aksoy, “İlk çeyrekte 306 kamyon ve 73 otobüs satışı gerçekleştirdik. 2017 yılı ile aynı seviyede gidiyoruz. Bundan sonraki süreçte ekonomik politik gelişmelere de bakacağız. Kamyon tarafında bir ara stokumuz 3 bin adede kadar çıkmıştı, şu an 600 mertebesinde. Otobüste 360 civarında stoka kadar çıktık. Bu çok ciddi bir seviyedeydi. Otobüste farklı olarak alt takas var. İkinci el aracını getirip ikinci el araç alan var. 369’lara çıkan stok 2018 başında 120 adetlere geriledi. Şu anda 60 adet seviyelerine geldi. Turizmin ilk sıkıntı yaşadığı sene, biz turizmden 50’ye yakın araç aldık, ihraç ettik. O dönem o araçları almasaydık sektör sıkıntı yaşayabilirdi beki. Biz her zaman müşterimizin yanındayız. Gürcistan, Yunanistan, Hollanda, Almanya, Azerbaycan, KKTC ve Bulgaristan’a kadar uzanan geniş bir ihracat pazarımız var” dedi. 

Somut bir şey söylemek 
Yılın geri kalanına yönelik açıklamalarda da bulunan Aksoy, “Sadece ikinci el olarak, geçmişteki tecrübelerimize dayanarak bizim daha temkinli olmamız lazım. Sürdürülebilir stokta kalmak bizim birinci önceliğimiz. Alırken satarken paralel hareket etmek bizim ilk stratejimiz. Yarın kurun ne olacağını söyleyebilecek kimse var mı? Biz 2018’i, temkinli olmamız gereken yıl olarak görüyoruz” dedi. 

Daimler grubunda örnek!
TruckStore ve BusStore markalarının sergilediği yüksek performans ile Daimler grubunda örnek olma özelliğini koruduğunu belirten Aksoy, “Bu çerçevede TruckStore Türkiye, 2017 yılındaki satış performansı ile Daimler genelinde 3’üncü sırada yer alırken, 70 milyon üzerindeki cirosuyla da 2’nci sırada yer aldı. BusStore Türkiye ise yaklaşık 50 milyon Avro üzerinde ciro gerçekleştirerek adetsel bazda ülkeler sıralamasında ikinci sırada yerini aldı” dedi. 

İlk kurumsal markayız
Osman Nuri Aksoy, “Yalın ve hızlı süreçlerimizle bir iş günü içerisinde müşterimizin alım, satım, kredilendirme ve sigortalama gibi tüm işlemlerini tek çatı altında gerçekleştirebilme gibi özelliklerimizle öne çıktığımızı düşünüyoruz. Bu anlamda Mercedes-Benz Türk olarak müşterilerimize tek elden tam hizmet verebiliyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de ikinci el ağır ticari araç işine kurumsal olarak ciddi hacimlerle başlayan ilk markayız” dedi. ■

ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

Aradaki makas daralmalı 
Hem kamyonda hem otobüste yeni araçla ikinci el arasındaki makas arttı. Bu da değişimin üzerinde engel yaratıyor. Bu işin daha sürdürülebilir olması için bu makasın daralmasın lazım... Bunun çözümü: ikinci eldeki fiyatların yukarı gitmesidir. Önümüzdeki süreçte, normalde model yılı değiştikçe araçların değer kaybetmemesi beklentisindeyim. Kamyon pazarına en büyük ivmeyi katacak, pazarı uçuracak etken sınırlarımızda yaşadığımız sorunların bitmesi olacak. Bu pazar açıldığı zaman büyük bir büyüme beklenebilir.  

Diğer markalar da kurumsal bakmalı 
Bir sektörde işini bilen, sağlıklı iş yapan, fikir alışverişi yapabileceğiniz oyuncu sayısı fazlaysa o kadar olumludur. Kurumsal dinamikleri olan herkesin girmesine olumlu bakıyoruz. Sektörde öyle işlerle karşılaşıyorsunuz ki o yapının içinde olmak istemiyorsunuz. Bakın çok enteresan ikinci el otobüs bakmaya 5 kişi geliyorlar. Kimse tek olarak gelmez. Ama sektör artık kurumsallaşıyor. Bize gelen kişi, tam fatura var mı diye soruyorlar. Eskiden hiç sorgulanmıyordu bunlar.

Kiralama park etti
Ağırlıklı olarak bu işi yapanlar genelde araç işletiyorlar. Kendi sermayem olsa, ikinci el otobüs işi yapıyor olsam, otobüsleri işletmekten yana kullanırım. Ticari araç bu, tekeri dönse para kazanır, en azından stok maliyeti düşürür. Bir yerlerde bu fikri park ettik duruyor. Ticari olarak araçların yatması mantıklı değil.

İkinci 10 yıldaki hedefimiz 
İlk 10 yılı pazara girdik, maliyetlerimizi karşıladık bir yere getirdik, bundan sonra ticari olarak bir miktar da koyabilmek bizim ikinci 10 yılımızda hedefimiz olması lazım. Bu işin özünde, al sat ticaretinde kâr edebilmek çok zor. 

Kara listede olan müşteri var 
Araç satmanın ötesinde bir danışmanlık rolümüz var. Müşteriye karşı dürüst olmanız lazım. Çünkü bu bir kere yapılır, bir daha da ticaretiniz olmaz. Müşteri gelip ticaret yapıp memnun kalıp arkadaşını da ticaret yapmak için getiriyorsa ben seviniyorum. Müşterilere söylüyorum: lütfen aracınızı siz söyleyin, hala gelemedik o aşamaya. İçinde bazı tespit ettiklerimiz var, motor blok dikişi yapılmış sökemiyorsunuz bloğu. Aracı satıyoruz, sonra müşteri, bunun motor bloğu dikişliymiş diyor. Doğru, bir önceki sahibinde olmuş. Biz hemen kara listeye yazıyoruz. Km ile oynayanlar var. Öğreniyor ve ekspertiz sürecine ilave ediyoruz. Bazılarının araçları almıyoruz. Bazılarının ekspertiz süreci 2 gün sürüyor. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159