Mercedes-Benz Türk otobüs pazarında hareket bekliyor

banner113

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, turizm segmentinde yaşanan düşüşe rağmen şehirlerarasında yatırımların hız kesmediğini söyledi.

banner114
TAŞITLAR 24.12.2016, 19:51 26.12.2016, 10:13 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk otobüs pazarında hareket bekliyor

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, turizm segmentinde yaşanan düşüşe rağmen şehirlerarasında yatırımların hız kesmediğini söyledi. 2016 yılının 1100 adet civarında kapanacağını öngördüklerini belirten Alper Kurt, “2017 yılında otobüs pazarını bu seviyelerde olmasını bekliyoruz. Turizm segmentinde yüzde 80’lik düşüş oldu. 2017 yılında bir miktar büyüyeceğini düşünüyoruz. Şehiriçi otobüs pazarında 2017 daha hareketli bir yıl olacak” dedi. 


Mercedes-Benz Türk, otobüs pazarlama satış ekibi 2016 yılını ve 2017 beklentilerini 22 Aralık Perşembe günü Florya’daki Develi Restaurant’ta düzenlenen toplantı ile değerlendirdiler. Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, Otobüs Filo Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, Otobüs Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan ve Şehiriçi Otobüs Kamu Satış Kısım Müdürü Yusuf Adıgüzel, Mercedes-Benz Türk Kurumsal İlişkiler Müdürlüğü’ne atanan Ezgi Yıldız Kefeli ile Kurumsal İlişkiler Müdürlüğü’nden Mercedes-Benz Otomobil Satış Mali Kontrol Müdürlüğü görevine atanan Arzu Dede Gönültaş da katıldı.

Büyük otobüs pazarı 

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Kurt, 2016 yılına yönelik yaptığı değerlendirmede, satışların hatırı sayılır bir kısmının Aralık ayında gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Satışların önemli bir bölümü de Aralık’ın son haftası içerisinde yaşanıyor. Yılın kapanışına bir hafta var ve net rakamları yılın sonunda görebileceğiz.Turizm pazarı, bir önceki seneye göre en çok daralan segment oldu. 2017 yılı, en azından İstanbul için çok da olumlu gözükmüyor. 12 metre üstü turizm otobüs pazarı yüzde 80 daraldı. Bundan daha kötü olmasını beklemiyorum. Önümüzdeki sene ne olursa olsun, bir miktar toparlanacağını düşünüyorum. Geçen yıl bu dönemde 266 otobüs satılırken, bu yıl aynı segmentte 52 adet satış gerçekleşti. Şehirlerarası pazar küçülmedi, geçen sene mertebesinde kaldı. Yüzde 2 büyümeden bile bahsedebiliyoruz. Bu yılın toplam pazarının 1100 adet civarında kapanacağını düşünüyorum, geçen yıl 1350 adetti. Toplam pazarda yüzde 20 daralma var, ama daralmanın en önemli sebebi turizm segmenti. Şehirlerarasındaki büyümedeki en büyük etken sektörde 2+1 koltuk düzenine yönelik trendin oluşması. Filolarda bir büyüme görüyoruz” dedi.

Otobüs pazarı büyüyecek

Şehiriçi otobüs pazarına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Alper Kurt, “Şehiriçi otobüs pazarı genelde kamu ağırlıklı giderken, bu sene bazı kamu teslimatlarının 2017’ye kalmasından dolayı yarı yarıya kamu ve halk otobüsü şeklinde görünüyor. Yerel seçimlere iki yıl kala bu tarafta bir hareketlilik görüyoruz. Bu nedenle 2017 yılında artış öngörüyoruz. Büyükşehir belediyeleri artık tek bir ürün ihalesi değil, ürünün tüm ihtiyaçlarının giderilmesi kapsamında ihaleler açıyor. Yeni Conecto buna hazır durumda. Yeni Conecto 2016 yılı pazarlama aktiviteleri yılı oldu. 2017 Ocak ayı ile birlikte Yeni Conecto’da gaza basıyoruz. Satış hacminin gerçekleştiği bir yıl olacak. Yurtdışından da Conecto’ya yönelik talep var. Avrupa’dan gelen büyük çaplı talepleri de yeni yılla birlikte sizlerle paylaşacağız” dedi. Önümüzdeki dönemde elektrikli otobüs ihalelerinin olacağını da belirten Kurt, “Bizim elektrikli otobüsümüz 2018 yılına yönelik planlandı. Antalya’da şehiriçi otobüs pazarında önemli bir hareketlilik var, biz de 2017 yılına yönelik talep topluyoruz. Bölgede ikinci el araca yönelik bir talep de oldu. Finansman çalışmalarımız da olacak” dedi.

2017 de 2016 seviyesinde olur 

Yeni Travego ile 2016 yılında planladıkları satış adetlerine ulaştıklarının bilgisini veren Alper Kurt, “Travego için planladığımız adetlere tam olarak Aralık ayı sonu ile ulaşmış olacağız. Yeni Travego, özellikleri açısından eşsiz bir ürün. Yakıt konusunda bir önceki aracımıza göre yüzde 20’lere varan ekonomik bir araç. 2016 çok başarılı bir lansman yılı oldu, bekleneni verdi. 2017’yi öngörmek çok kolay değil. Bir tarafta 2+1 trendi, bir tarafta turizmdeki düşüş ama yine aynı seviyede, belki biraz daha geride bir yıl bekliyoruz. Setra yıllık ortalama olarak 50 adet seviyesinde satılıyor. 2017’de de aynı seviyesini koruyacaktır” dedi.  

İkinci el ihracat kolay değil 

İkinci el araçların yurtdışına satışında zorluklar bulunduğuna değinen Alper Kurt, “İkinci el kamyon ve otobüs pazarı, sıfır araç pazarının 3-3,5 katı kadar. Ülkemize ikinci el ticari aracın ithalatı yasak. Dışa kapalı bir pazar. Bu nedenle de Avrupa’ya ve komşu ülkelere göre fiyat yüksek. Ülkemizde otobüsler 300-330 bin km yapıyor. Bu Avrupa’da 3-4 yılda yapılan bir km. Bu nedenle ikinci el ihracatının imkanı çok geniş olmuyor. İkinci el tarafında, otobüste BUSSTORE ve kamyonda TRUCKSTORE ile varız. Hızlı ve tek noktada çözüm sunma anlayışı ile ikinci el tarafında da hizmet veriliyor. Takas süreçleri de bir analizle yönetiliyor. Filoların büyüme sürecine bakılıyor. Dönemsel olarak farklılık gösteriliyor” dedi. 

Şehiriçi otobüs 1050-1100 bandında  

Geçen yılın 11 ayında şehiriçi otobüs pazarında 1061 adetlik bir pazar oluştuğunun bilgisini veren Mercedes-Benz Türk Şehiriçi Otobüs Kamu Satış Kısım Müdürü Yusuf Adıgüzel, “Bu sene 756  adet oldu. Senenin 1050-1100 bandında kapanmasını bekliyoruz. Bu sene ilginçtir, halk otobüsü kamu adedinden daha fazla. Halk otobüsünün ciddi bir talebi var. Biz kamu tarafına toplam sahip olma maliyetine göre ihalelerinin yapılmasını öneriyoruz. Yeni Conecto’nun toplam sahip olma maliyetine en uygun araç olduğunu düşünüyor ve buna odaklandığımızı belirtmek istiyorum. Bundan sonra kamuda açılacak ihalelere yeni Conecto ile gireceğiz” dedi.

2+1 dönüşümler 

Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Operasyonları Kısım Müdürü Murat Kızıltan, 2+1 koltuk düzeni otobüslerin son yılların trendi olduğunu belirterek, “Son iki yıldır 2+1 otobüsler çok hızlı satılıyor. Bu arabalar henüz ikinci ele düşmedi. Biz de ne olacağını merak ediyoruz. Fabrika çıkışlı 2+1 otobüslerin 2+2’ye dönüştürülmek istendiğinde yapılan tadilatlarda homologosyan açısından sorunlar olduğunu, koltuk sayısının artırılamayacağını duyuyoruz. 2+2 araçların dönüşümünde ise böyle bir olumsuzluğun yaşanmayacağını görüyoruz” dedi.

Tourismo satışları iyi 

“Tourismo satışlarımız çok iyi gidiyor” açıklamasında bulunan Murat Kızıltan şunları söyledi: “RHD segmentinde toplamda en çok satan ürün Tourismo. Tourismo 15, Tourismo 16 var. 2+1 koltuklu Tourismo aracımız da var. Büyük bir talep de oldu. Seride 1 Ağustos itibariyle 41 koltuğa geçtik. 2017 yılında da seri üretimimiz bu şekilde olacak.”

Firmalar iyi hesap yapmalı   

Mercedes-Benz Türk Otobüs Filo Satış Kısım Müdürü Burak Batumlu, 2+1 tartışmasız bir trend. Rekabet nedeniyle her firma belli hatlarda yatırım yapması gerekti. 2+1 araç parklarına baktığımızda güneydoğu bölgelerinde düşük. KM ile ilişkilendirdik. Koltuk kaybı nedeniyle bu yatırımı yapmadıklarını gördük. Müşteriye verilen hizmeti geri almak pek mümkün olmuyor. Konfor demek sadece aracın 2+1 koltuklandırması değil. Aracın verimliliği, ışıklandırması, ısıtma sistemi bile konfor. Firmalardan araç kiralayarak rakiplerimizin araçlarını test ediyoruz. Seyahatlere çıkıyoruz. 2+1 ile konforu sınırlandırmak yanlış. Bu algıya henüz varılmış değil. 2017 firmaların yatırımlarını daha fizibil yapmalarını gerektirecek. Köprü geçişlerinin maliyeti ve akaryakıt maliyeti bilet fiyatlarına yansımadı. Zor bir yıldan çıktık, zor bir yıla gireceğiz. Firmalar hesabını, kitabını daha iyi yapması gereken bir yıl olacak. Bunlarla ilgili kararlar alıp, 2-4 yıllık yatırımlarına karar verecekler. Firmaların daha kurumsal kimlik ile faaliyetlerine devam edeceğini bunu yapmayanların da buna yöneleceğini düşünüyorum” dedi. ■ 

KISA... KISA... KISA...

Yeni yollar hareketlilik getirecek 

Otoyol yatırımlarının sektöre belirli avantajlar da getireceğine de dikkat çeken Alper Kurt, “Karayolundaki hareketlilik yılda 230 milyon civarında. Havayolunda bu 80-90 milyon civarında. İstanbul-İzmir otoyoluna yönelik çalışmalar sürüyor. Çok hareketli bir hat. 2017 yılı ilk çeyreğinde Karacabey’e kadar olan kısmın açılacağını biliyoruz. Bu yatırımlar sektöre hareketlilik getirecek. Doluluk oranlarını artıracak. Özellikle havayolundan otobüs sektörüne yolcu yönelmeleri olacağı inancındayız. Ankara-Adana otoyolu da bitecek. İzmir-Ankara otoyolu yatırımı gündemde. Kısa ve orta uzunluktaki hatlarda otobüsler hala en uygun ulaşım. Otobüs, dün olduğu gibi yarın da varlığını çok önemli şekilde sürdürecek. Fark yaratmak isteyen firmalar, yeni trendler hep olacak” dedi. 

Azami yüklü 19,5 ton

Alper Kurt, AB regülasyonlarına bağlı olarak yeni uygulama hakkında bilgi verdi… Avrupa Birliği regülasyonlarına paralel olarak 2 dingilli araçların 18 ton azami yükü ağırlığı 2017 Mayıs ayından itibaren, eğer bir erteleme olmazsa 19,5 tona çıkıyor. Koltuk sayısını artırmaya yönelik bir takım faaliyetler olabilir. Uzunluk 13,5 metre ile sınırlı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159