banner69

Trafiğe İnteraktif Uyarı Sistemi

banner113

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan trafik kazalarına önlem olarak, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından İnteraktif Uyarı Sistemi geliştirildi. İç İşleri Bakanlığı ile yapılan toplantıların ardından hayata geçen uygulama vatandaşların güvenli seyahat edebilmeleri bakımından önem taşıyor.

banner114
TEKNOLOJİ 17.10.2014, 23:36 17.10.2014, 23:41 Taşıma Dünyası
Trafiğe İnteraktif Uyarı Sistemi
Bahçeşehir Üniversitesi   UYGAR Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, traik kazalarının önlenmesine yardımcı olacak interaktif uyarı sistemi geliştirdiklerini açıkladı. İlk kez uygulanacak interaktif uyarı sistemi hakkında bilgi veren Ilıcalı, “İç işleri Bakanlığı’nca bu bayram birçoğu ilk defa uygulanmak üzere tedbirler alındı. Bunlar hareket halindeki araçlarla hız kontrolü, sivil elemanlarla denetim yapılması, toplu ulaşım  araçlarında teknolojik uyarı sistemleri uygulaması gibi tedbirler. Bu tedbirlerle hataların tespit edilmesi kolaylaşacak, vatandaşlara en azından ceza mağduriyeti yaşamamak, daha ilerisi için hayatlarını kaybetmemeleri için farkındalık yaratacak” dedi.

Kazalar için caydırıcı önlemler şart 

Ilıcalı, trafik kazaları ile ilgili rakamların kaygı verici olduğunu belirterek, güvenli seyahat için bir takım kalıcı, sürekli  ve caydırıcı önlemlerin şart olduğunu dile getirdi. Türkiye’de trafik kazalarının yüzde 90’ı sürücü, yüzde 8’inin yolcu ve yaya hatalarından kaynaklandığını vurgulayan Ilıcalı, “Yapılan araştırmalara göre 2010 yılından bu yana dokuz günlük ramazan ve kurban bayramı tatillerinde ortalama 100 ölümlü kaza gerçekleşirken, ortalama 130 da can kaybı yaşandı. Son 3 yılda ortalama 2 bin 840 yaralanmalı kaza meydana gelirken, trafik kazalarında yaralanan kişi sayısı ise ortalama 6 bin 150” ifadelerini kullandı. 

Ölümlü kazaların yüzde 43’ü aşırı hız

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerini dinleyicilerle paylaşan Ilıcalı, “Türkiye’de yaşanan ölümlü trafik kazalarının yüzde 43,73’ü, aşırı hız, yüzde 14,90’ı, hatalı sollama, yüzde 2,73’ü kırmızı ışık ihlali, yüzde 2,53’ü ters yön ve yüzde 1,36’sı, da alkollü araç kullanma ve yüzde 34,75’i ise yorgunluk, emniyet kemeri kullanmama gibi nedenlerden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

İnteraktif Uyarı Sistemi

Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, geliştirdikleri sistemin dünyada ilk olabileceğini ve interaktif uyarı sisteminin otobüslere yerleştirildiğini belirterek, “Sistem kaza kara noktalarını, yol inşaat çalışmalarını, yoldaki sis, buzlanma ve yoğun yağışı ile anlık kaza bilgilerini haber verecek. Sistem ile sürücü hız limitini aştığında uyarılacak, araç içerisindeki yolcular emniyet kemeri takma konusunda ikaz edilecek” diye konuştu. 

Digital takograf sisteme fayda sağlayacak 

İnteraktif Uyarı Sistemi’nin dijital takograf ile birlikte kullanılması halinde de faydalı olacağının altını çizen Ilıcalı, “Dijital takograf uygulaması başladığında cihazdaki verilerin okunacağı, depolanacağı, analiz edileceği, sistemin kamu bünyesinde oluşturulması, dijital takograf uygulaması sayesinde sürücünün buzlu, sisli, yağışlı ve kaza kara noktalarına girmeden uyarılacağı teknik alt yapının yapılması gerekir” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159