26.09.2017, 17:10

Toplu Ulaşım Yasası ve 3. köprü sorunu

22 Ağustos Salı günü Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın da katıldığı TOBB Sektör Meclisi’nde yapılan toplantıda, Toplu Ulaşım Yasası taslağı hazırlanmasına yönelik bir çalışma yapılması kararı alındı. Karayolu Taşıma Kanun ve Yönetmeliğinin yük ve yolcu taşımacılığını düzenlediği, ancak bir Toplu Ulaşım Yasasının gerekliliği yıllardır konuşulurdu. İşte bu yasanın zemininin oluşturulması için bir alt komisyon oluşturuldu.  Bu komisyonda TOFED adına ben görev aldım. Komisyon Başkanlığını İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Sayın Hakan Orduhan üstlendi. Komisyonun TÖHOB Genel Sekreteri Sayın Onur Orhon oldu. UİTP Eğitim Bölüm Başkanı Sayın Kaan Yıldızgöz ve Sektör Meclisi Üyemiz Sayın İrem Bayram da yer aldı. 

Aralık’ta sunulacak 
Komisyon ilk toplantısını 20 Eylül Çarşamba günü İstanbul Ticaret Odası’nda yaptı, bu yasadan ne istediğimizi dile getirdik. Diğer ülkelerde Toplu Ulaşım yasalarını inceleme kararı alındı. Bu konuda Kaan Yıldızgöz görev aldı. Ulaşım sürecinde kentiçi taşımacılıkta hangi yetkilerin yerel idarelerce alınacağı, hangi yetkilerin merkezi kurumlarla yürütüleceği yönünde bir inceleme yapılması konusunu gündeme getirdik. Şehirlerarası otobüs taşımacılığı, hizmet yapısı ile toplu taşıma olarak tanınması gerekirken bu kapsama girmiyor. Şehirlerarası otobüsler özel sektör olarak hizmet veriyor, ama bir yandan da kamu hizmeti görüyor. Bu süreçte de hiçbir kamu desteği almıyor. Yeni bir Toplu Ulaşım Yasasına ihtiyaç olduğu da artık görünüyor. Taşımacılık süreçlerinin bütün bölümlerinde yasal eksiklikler ve uygulama farklılıkları bulunuyor. İllerde uygulanan tahditli plaka sürecinin devam edip etmemesi, ticari taksi taşımacılığının nasıl tanımlanacağı; sadece taşımacı gözüyle değil, vatandaşın, kamunun gözünden de değerlendirilmesi gerekliliği konuşuldu. 6 saat süren çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik ve haftada bir Sayın Hakan Orduhan’ın başkanlığında bu toplantıyı yapma kararını aldık. Aralık ayı sonuna doğru bir rapor sunulması kararı alındı. 

İkinci köprü izni 
Yine 21 Eylül Perşembe akşamı da TOFED’in organizasyonu ile sektörün önde gelen 15 dolayında firmanın yöneticilerinin katıldığı bir yemek düzenlendi. TOFED, sahip olduğu örgütlü yapısı ile Ortadoğu ve Balkanların en büyük taşımacılık örgütü. Bu organizasyonda, ana gündem maddesi, üçüncü köprünün açılması ile şehirlerarası otobüslere bu köprüyü kullanma zorunluluğu idi. Üçüncü köprü zorunluluğuyla, daha önce yapımına ve işletim sürecine destek verdiğimiz Alibeyköy Terminalinin işlevini yitiriyor olmasını da konuştuk. Toplantıda çok ciddi görüşler ifade edildi. Turizm araçlarının bu zorunluluğu yokken şehirlerarası otobüslerin bu zorunluluğa tabi tutulmasının ve ağır maliyetlere katlanmasının çok büyük bir haksızlık olduğu ifade edildi. Bu haksızlığın giderilmesi için bir heyet seçtik. Bu heyet, belediye ve kamu nezdinde üçüncü köprü sorununun çözülmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.  Sektör artık 3’üncü köprünün ağır maliyetlerini taşıyamıyor. Bir firmaya 6-8 bin TL ağır maliyet getiren bu köprü zorunluluğu ile seferlerin yapılma imkanı kalmadı.  Sektör olarak ikinci köprü izninin tekrar verilerek, Alibeyköy Terminali’nin de yeniden işlevsel hale getirilmesini arzu ediyoruz. 3’üncü köprü zorunluluğu devam ettiği takdirde Alibeyköy Terminali’nin kullanımı daha da düşecek. Çok verimli geçen toplantıda otogarlar sorunu ve Taşıma Yönetmeliği de konuşuldu. TOFED olarak, bu tür organizasyonlarla sektör mensuplarımızla bir araya gelmeye devam edeceğiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159