18.09.2017, 11:48

Trafik Güvenliği Çalıştayı

Geçen hafta 3 bakanın katılımıyla; İçişleri Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’nın katılımıyla, iki günlük Trafik Güvenliği Çalıştayı gerçekleştirdik. Ev sahipliğini TOBB’un yaptığı etkinliği, Ankara’da sektörümüzün sivil toplum ve kamu nezdindeki temsilcileriyle birlikte tamamlamış olduk. Öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü yöneticilerine, personeline ayrı ayrı özel teşekkür ve tebrik etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hem bu organizasyonun hayata geçmesi için haftalarca yoğun bir şekilde çalıştılar hem de sonuç ve çözüm odaklı bir şekilde sektörümüzle yakından ilgilendiler. Yıllar içerisinde, teşkilatın bu şekilde olumlu dönüşümünü de gerçekleştirdikleri için de ayrıca tebrik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerek çalıştay öncesi görüşmelerimizde gerekse çalıştaydaki katma değerli proje ve iş çıkarmaya istekli oluşları da ayrıca takdire şayan. Hepimizin ortak kanaati olduğunu düşündüğüm, bir tebrik ve teşekkür de Afyon Kocatepe Üni. Yard. Doç. Dr. Kemal Karayormuk’a... TOBB Sektör Meclisi Akademik Danışmanı da olan Karayormuk’un; çalıştay öncesi, çalıştayın düzenleneceği yerden içeriğine, davetlilere kadar birebir ilgilendiği gibi, çalıştayda da, moderatör ve raportörlerle de organize olarak, çalıştayın verimli geçmesi için elinden geleni yaptığını yakınen de görmüş olduk.

Gelelim çalıştaya…
Çalıştayı 3 ana gruba ayrılarak ve her grupta da 40’a yakın sektör temsilcisinin bulunduğu salonlarda gerçekleştirdik. Neydi gruplar: Şehirlerarası ve Turizm bir grup; servis ve personel taşımacılığı ikinci grup iken, kentiçi de üçüncü gruptu. Sektörün tüm aktif federasyon ve birliklerin tepe yöneticileri çalıştaya alabildiğine iyi hazırlanarak gelmişti. Trafik güvenliği konusuna ne kadar önem verdiklerini bu yüksek katılımla da göstermiş oldular. Sadece katılımları değil, aslında kazalarda otobüslerin payına baktığımızda da bu önemi ve yakından takibi rahatlıkla görüyoruz. Çalıştayda da çeşitli ortamlarda dile getirdiğim gibi, 2016 yılında ölümlü yaralanmalı kazalara karışan araçlarda, otobüsün payı sadece yüzde 2,3…Yani yüzde 1,1 oranında olan traktörün bir üstünde. En çok kazaya karışan araç otomobil: yüzde 52. Çalıştayda da, otobüs otobüs derken, algıyı doğru set etmemiz gerekiyor. Şu an kamuoyunda, sektör temsilcilerimiz dahil, yanlış bir algı var ve bu yanlış algıyı düzeltmek öncelikle biz sektör temsilcilerinin görevi. Yoksa sadece yüzde 2,3 oranında kazaya karışmış otobüslere özel çalıştaylar düzenleriz, bu esnada asıl kaynak otomobiller, istatistiklere etki etmeye ve daha da önemlisi ölümlü yaralanmalı kazaların olmasına sebep olmaya devam eder.

Teknolojinin Etkin Kullanımı 
Çalıştayda gündeme getirdiğimiz diğer bir konu da, teknolojiden daha çok yararlanılması, yeni teknolojik gelişmelerin araçlara adapte edilerek özellikle sürücülerin işlerini kolaylaştırmaya çalışmamız gerektiği idi. Bu teknolojik gelişmelere örnek olması ve çalıştayda daha detaylı, teknik bilgi aktarmaları için de İTÜ Arı Teknokent’ten iki teknoloji tabanlı girişimcimizi çalıştaya dahil ettik: Progin ve Iugo. Progin’le, önden çarpma uyarı sistemleri başta olmak üzere, kör nokta algılayıcılar, şerit ihlali uyarısı gibi uyarıcı sistemler hakkında bilgi aktardık. Iugo ile de başta karakutu olmak üzere, sürücü davranışlarının detaylı takip edilmesiyle, sürücülerin gelişmeye açık alanlarının tespitinin kolaylaşacağı ve eğitimleri, önlemleri özellikle bu tespit edilen noktalara uygulayarak başarıya daha çabuk ulaşabileceğimizi aktardık. Bu iki teknoloji tabanlı girişim, şu an sektörde çeşitli firmalarda da kullanılmakta. Bu iki girişimcimiz gibi, otomotiv ve ulaşım kategorisinde başarılı olan diğer teknoloji tabanlı girişimcilerimizle en yakın tarih olan 19 Eylül’deki Ulaştırma Platformu: Panel ve Ödül Töreni’nde bir araya gelebiliriz. Girişimcilerimiz de sektör temsilcilerimizle bir araya gelmek için, etkinlikte olacaklar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159