banner69

Otobüsçüler ve üreticiler TOFED iftarında buluştu

banner113

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOFED) 47’nci iftarı, sektör mensuplarının ve otobüs üreticilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

banner114
YAŞAM 18.06.2016, 15:29 20.06.2016, 11:03 Taşıma Dünyası
 Otobüsçüler ve üreticiler TOFED iftarında buluştu

16 Haziran Perşembe akşamı Kaşıbeyaz Restaurant’ta düzenlenen iftar yemeğine sektör mensuplarının yanı sıra Doğru Yol Partisi Eski Genel Başkanı Mehmet Ağar, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, PUİS ve UYOF Başkanı İmran Okumuş, TTDER Başkanı Sümer Yığcı ve üretici firmaların ve bayilerinin yöneticileri katıldı. 



Sorunlarımız çok büyük
TOFED Başkanı Birol Özcan, TOFED olarak 11 yıldır sektör mensuplarının hak ve hukukunu korumak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü zor bir dönemden geçiyor. Sorunlarımız, dertlerimiz çok büyük. Hükümetimizden birtakım kolaylıklar bekliyoruz. Kamu desteği almayan sektörümüz, kamu desteği alan havayolu ve demiryolu gibi kurumların oluşturduğu haksız rekabetten dolayı mağdur. Havayolunun, aldığı desteklerle otobüs biletinden daha düşük bilet fiyatı belirlemesi nedeniyle son 5 yıldır bilet fiyatları yerinde sayıyor. Bu haksızlığın son bulması ancak havayoluna yönelik taban fiyat uygulaması ile mümkün olacak. Havayolu  taşımacıları ayrıca çevre illere otobüslerle taşımacılık yaparak da sektörümüze zarar veriyor. Entegre taşımacılık sisteminin kurulması ve tüm karayolu yolcu taşımacılarının havayolu yolcusunu varış noktasına taşıma hakkına sahip olması gerekir. Korsan taşımacılığın önlenmesine yönelik cezalar yetersiz kalıyor. Belediyelerin sektörün görüşünü almadan otogar inşa etmesi ve işletmede hatalar nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Otogarlarla ilgili Bakanlığın da, belediyenin de içinde yer alacağı bir komisyonun kurulması gerekir. Tek bir belge ile tüm taşıma modlarına yönelik bilet satışına imkan verecek bir düzenleme yapılmalı. Kiralık araç düzenlemesinin bir özmala beş kiralık şekline dönüşmesini istiyoruz” dedi. 

Belediyeden bir adım bekliyoruz 
İstanbul’da 6 terminal yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda bir araya gelmek istediklerini ifade eden Özcan,  “Belediye bir adım atarsa biz 15 adım atarız. Belediye ile bu otogar sorununu çözmek istiyoruz. İstanbul Otogarı’nın yerinde kalmasını özellikle talep ediyoruz” dedi.

Çözümde belirleyici güç 
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Öztürk, TOF0ED Kurucu Başkanı Galip Öztürk’ün katılımcılara mesajını  ve selamlarını iletti. Öztürk, “Bazılarının iki gün sonra beceremeyip kapatırlar dediği TOFED, 11 yıllık süreçte yüzlerce firmayı ve binlerce otobüsçüyü bir araya getirdi. Sektörümüzün sorunların çözümünde belirleyici bir rol üstlenen bir kuruluş haline geldi. Bakanlık sektör sorunlarında mutlaka TOFED’e yer veriyor ve nihai kararlar TOFED olmadan verilmiyor. TOFED sektörümüzün yegane gücü haline dönüştü” dedi.



Ortak danışma kurulu 
İstanbul Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, “Sektörün sıkıntılarını çözmek için elbirliğiyle hareket edeceğiz. Bir yolcu parası olmayan yolcuyu da taşır, ama bunu hiçbir havayolu şirketinde göremezsiniz. Onun için bu sektör güçlenerek devam edecek.  Sivil toplum örgütleri ile ortak bir danışma kurulu oluşturduk. Yakın zamanda da harekete geçireceğiz. Sektörün düzenleyicisi olarak biz, uygulayıcısı olan sizler birlikte neler yapabileceğimiz konusunda bir harita çıkaracağız” dedi. 
Konuşmaların ardından TOFED’in iftar yemeğine sponsor olan kuruluşlara plaketleri sunuldu.  ■

Çiğdem Öztürk, Mehmet Ağar, Birol Özcan, Mustafa Yıldırım, Cem Murat Yıldırım

Fotoğraflarla TOFED iftar 2016

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159