11.02.2019, 12:22

Yeni Taşıma Kanunu ve Yeni Yönetmelik

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun, geçen yıl olduğu gibi davetiyle organize edilen bir toplantıyı bu yıl da Ankara’da gerçekleştirdik. Firma sahipleri ve yöneticileri, meslek örgütleri yöneticileri ile İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Muhterem İnce ve Emniyet Genel Müdürü Sayın Celal Uzunkaya ve çok sayıda bürokrat toplantıya katıldı. Bu toplantıda kazaların nedenleri tartışıldı, konuşuldu. Sektör için önemli bir konu. 

Kazaların nedenleri 
Kazaların nedenleri hep sürücü hatası olarak değerlendiriliyor, ama sürücü hatalarının nedenlerini de araştırmak gerekiyor. Bunun sebebi tamamen sosyoekonomiktir. Sektörün içinde bulunduğu ağır koşullar ve maalesef artan maliyetlerden dolayı sürücülere hak ettikleri ücreti veremiyoruz. Hak ettiği ücreti alamayınca arkadan sürücü gelmiyor. Sektörü bekleyen en önemli sorunlardan birisi bu. Trafik kazalarının ana nedenlerinden birisi sektörün içinde bulunduğu ağır ekonomik koşullardır. Bu durum kazalara da davetiye çıkarıyor. Biz bunu gündeme getirdik. 

Sürücülere yönelik bir kılavuz 
Buna rağmen yapılması gereken çok işi var. Kaza nedenleriyle ilgili firma yöneticilerinin sürücüleri dikkatli olmaları, uykusuz, yorgun şekilde yola çıkmamaları, seyir halinde iken telefon kullanmamaları konusunda uyarmaları ve alınması gereken tedbirler var. Bizim de bu konuda bir çalışmamız olacak zaten. Sürücülere İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de desteğiyle kılavuz niteliğinde bir katalog hazırlayacağız. Elimizden geleni biz de yapacağız. Sürücülerimizin neden bu hataları yaptığını belirlememiz gerekiyor. Tabii, tekrar ediyorum, ekonomik koşullar bu noktada belirleyici oluyor. 

Servis taşımaları toplantısı
Toplantıda servis meslek örgütleri de vardı. Bir sonraki toplantı servis taşımalarına yönelik olacak. Yine servis araçlarının karıştığı kazalar ve sürücülerin hataları da gündeme gelerek değerlendirilecek. 
Biz sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik bir çalışma yapacağız. Sayın Bakan Yardımcısı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile bir toplantı yaptık, bitti mi? Her şey dört dörtlük mü? Hayır, konuşulanların dört duvar arasında kalmasını istemiyoruz. Sürdürülebilir bir yapıda sonuç almak istiyoruz. Bakanlık, bize gereken desteği verdi. Sayın Bakan Süleyman Soylu, kazalar konusunda hassasiyet gösteriyor ve kazaların önlenmesi konusunda ciddi adımlar atılıyor. Bu soruna yönelik, birlikte hareket etmek ve seferberlik ilan etmek gerektiğine inanıyoruz. Bu kazalarda can kayıplarımız oluyor, bunlar büyük üzüntü yaratırken bunun yanı sıra tüm taşımacılar ağır zararlar görüyor, ağır tazminatlar ile karşı karşıya kalıyorlar. Geçen yıl ve bu yıl konuştuğumuz konuları bir yol haritasına dönüştüreceğiz ve kazaları önlemek için herkes elinden geleni yapacak.
Bu arada İstanbul’daki otogarlara yönelik çalışmalarımız da sürüyor. İstanbul Otogarı’nın ıslahı ve süre uzatımına yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. 

Kanun ve Yönetmelik hazırlanması 
Bizim önemli olduğuna inandığımız Karayolu Taşıma Kanunu’nun güncellenmesi ve yönetmeliğin de günün ihtiyaçlarına uygun yeniden şekillendirilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bir kanun taslağı hazırlayacağız. Akademik bir çalışma ile 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun diğer yasalarla çelişmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve Ulaştırma Bakanlığı, diğer bakanlıklar ile bir araya gelip bir koordinasyon kurulu oluşturarak geleceği kucaklamasını sağlamalıyız. Taşıma Kanunu, herkesin, her grubun şartları ve sınırları gibi, taşıma modları arasında da sınırları belirleyen, herkesin giriş ve çıkışlarının belli olduğu, kimin nereyi ve kimi taşıyacağını belirleyen tanımlardan oluşması lazım. Çünkü 15 yıl önce çıkan kanun, günün şartlarını tamamen karşılamıyor, yönetmelikte yapılan değişiklikler de karşılamıyor. Onun için taşıma kanunu ve yönetmeliklerde ciddi değişikliklere ihtiyaç var. Sektörü şekillendirmemiz lazım. Atıl kapasiteyi önlememiz lazım. Verimliliği ve kapasite kullanımını artırmamız lazım. Bu konuda kanun tasarısını hazırlayıp TBMM’ne göndermeyi düşünüyoruz. Beraberinde kanunla birlikte yönetmelikler de şekillenecek. Sektörün bugünkü koşullarda yürümeyeceği, kazaların azalmayacağı, kaynak israfının önlenemeyeceği çok net ve açık. Onun için kanun çalışmasına bir taraftan devam ediyoruz. Ulaştırma Bakanımız ile de görüşüp “bizim böyle bir ihtiyacımız var, bu sektörün diğer taşıma modları ile paralel çalışması lazım, diğer sistemleri geliştirirken, aynı paralelde karayolu taşımacılığını da geliştirmemiz gerekiyor” diyeceğiz.

Ulaşımı artık bir bütün olarak görmek, kanun ve yönetmeliği de ihtiyaçları karşılayacak şekilde yeniden gündeme getirmek gerekiyor. 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159