Ölümlü kazalarda firma ismi duyurulacak

banner113

Ölümlü kazaya karışan otobüs firmasının adı haberlerde yer alacak. Fotoğraf ve görüntülerde firma ismi ve plaka buzlanmayacak. Firmanın kusur oranı yazılmayacak.

banner114
ŞEHİRLERARASI 25.09.2017, 09:57 29.09.2017, 20:43 Taşıma Dünyası
Ölümlü kazalarda firma ismi duyurulacak
Emniyet Genel Müdürlüğü ölümlü kazalarda özel toplu taşıma firmalarının isimlerinin duyurulmasını kararlaştırıp, ilk duyurusunu da 7 Eylül’de yapmıştı. Buna da bağlı olarak Hürriyet Gazetesi önderliğinde Anadolu Ajansı’nın da katkılarıyla yeni medya ilkeleri belirlendi. Bu ilkeler 26 ulusal medya kuruluşu tarafından kabul edilip, uygulamaya sokuldu. Otobüs firmalarını yakından ilgilendiren Trafik Kazası Haberleri Yazım Kılavuzu’nu okuyucularımıza duyurmayı faydalı hatta gerekli gördük. 

1- Trafik kazası haberlerinde kamu yararı esas alınır; yansız, nesnel ve yalın bir dil kullanılır; sansasyonel, peşin hüküm içeren ifadelerden kaçınılır.
2- Ölümlü kazaya karışan taşıtın/otobüsün firmasının adı, firma ya da sürücüyü suçlamadan; kazanın oluş şekli ile ilgili kesin ifadeler kullanmadan yazılır. Fotoğraf ve görüntülerde firma ismi ve plaka buzlanmaz.
3- Kazaya karışan taşıt/otobüs sürücülerinin kusur oranı yazılmaz; bu konuda yorum yapılmaz.
4- Kazaya karışan taşıt/otobüs firmasının yetkililerinin kazayla ilgili görüşüne başvurulur; varsa açıklamalarına haberde mutlaka yer verilir.
5- Görgü tanıkları ya da yolcuların kazanın oluş şekliyle ilgili tanıklıkları nesnel bir dille ve iddia olarak verilir. Abartılı, suçlayıcı ifadeler haberde kullanılmaz.
6- Kaza haberlerinde kaynağı belirsiz açıklama ya da demeç kullanılmaz. Yetkililerin açıklama ya da demeçlerine isim ve unvanlarıyla birlikte yer verilir.
7- Trafik raporu ve kazayla ilgili diğer belgeler de takip edilerek haber yapılır.
8- Trafik kazalarında yaşamını yitiren ya da yaralananların isimleri, yakınlarının öğrendiğine emin olunmadan haber yapılmaz.
9- Trafik kazası haberlerinde kanlı ve insan onurunu zedeleyici fotoğraf ve görüntü kullanılmaz. Ölülerin yakın plan fotoğraflarına yer verilmez; uzak plan fotoğraflarda yüzler mutlaka buzlanır.
10- Trafik kazası haberlerinde firmalar ile yetkililerin kazaları engelleyecek önlemler almalarını sağlamaya ve toplumu kazalara karşı bilinçlendirmeye özen gösterilir. Eğitici, öğretici uzman görüşlerine de haberlerde yer verilir.

Destekleyen yayıncılar
(Alfabetik sırayla) AA, A Haber, Akşam, Birgün, CNN Türk, Cumhuriyet, Daily Sabah, DHA, Habertürk Gazetesi, Habertürk TV, Halk TV, Hürriyet, Hürriyet Daily News, Kanal D, Kanal 7, Milliyet, NTV, Posta, Sabah, Sözcü, Star, TRT, TV Net, Ülke TV, Vatan, Yeni Şafak. ■

Medya kuruluşu sayısı 56’ya çıktı 
Hürriyet Köşe Yazı Faruk Bildirici 25 Eylül 2017 tarihli yazısında trafik kazasına karışan otobüs firmalarının gizlenmemesi konusunda sağlanan uzlaşmanın daha da büyüdüğünü belirtti. Bildirici, Anadolu Ajansı ve Hürriyet’in birlikte hazırladığı “Trafik Kazası Haberleri Yazım Kılavuzu”nu destekleyen medya kuruluşlarının sayısının 56’ya yükseldiğini söyledi.

Listeye yeni eklenen gazete ve televizyonlar (alfabetik olarak) şöyle:
Anayurt, A News, ATV, Aydınlık, Beyaz TV, Bloomberg HT, Diriliş Postası, Dokuz Sütun, Evrensel, Gazete Harbi, Günboyu, Güneş, Hürses, Karar, Kanal A, Kanal B, İstiklal, Milat, Milli Gazete, Ortadoğu, Star TV, TGRT, Türkiye, Ulusal TV, Yeni Asya, Yeni Asır, Yeni Birlik, Yeniçağ, Yeni Söz, Yurt, 24 TV, 360 TV.
Faruk Bildirici, sadece gazete ve televizyonlar değil, internet medyasının da bu uzlaşmaya katıldığını yazdı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159