banner69

Turizm taşımacılarından çağrı: Kredi borçlarımızı erteleyin!

banner113

Turizm taşımacılarından araç üreticilerine çağrı: Kredi borçlarımızı erteleyin!

banner114
TURİZM TAŞIMA 23.04.2016, 18:29 25.04.2016, 12:08 Taşıma Dünyası
Turizm taşımacılarından çağrı: Kredi borçlarımızı erteleyin!
Son dönemde yaşanan terör olayları her kesimi olduğu gibi turizm taşımacılığını da derinden etkiledi. Yaşanan olaylar sonrası bazı tur operatörleri, turları iptal ederken, turizm taşımacıları da sezon öncesi karamsarlığa büründü.

Taşıma Dünyası Gazetesi olarak Busworld Fuarı’nda bir araya geldiğimiz System, Aleyna ve Lider Turizm’in patronları ile turizm sezonunu değerlendirdik. Üreticilerin, firmaların kredi borçları konusunda elini taşın altına koymasını isteyen firma sahiplerinin genel kanısı: Turizm taşımacıları en zor günlerini yaşıyor.

ALEYNA TURİZM SAHİBİ SELAHATTİN ÜSTÜN: Yüzde 80 düşüş var 

Aleyna Turizm sahibi Selahattin Üstün, geçen yıl ile bu dönemi karşılaştırdığında, taşımalarda yüzde 30’luk bir düşüşün olduğunu, yabancı turist ile beraber bu oranın yüzde 80’lere çıktığını söyledi: “İleriye dönük kongre iptalleri olmaz ama incoming turları için şu an bir hareketlilik beklemiyorum. Kötü bir şey olmazsa, Eylül-Ekim aylarında kıpırdanma olur ama o da eski heyecanından uzak olur” dedi.

Üreticiler ‘borçlarınız durduruldu’ dese…
19 yıldır turizm taşımacılığı yaptığını, bu kadar kötü başka bir seneyi hatırlamadığını ifade eden Üstün, “2002’de de bir kriz olmuştu, ama bu kez en kötüsünü yaşıyoruz. Herkesin kredi borcu var. Turizm taşımacısının şu an kredi borçları ertelense, herkes nefes alır. Üreticiler çıkıp dese ki, 2017’ye kadar bütün borçlar durduruldu. Bu, bizim için bir çıkış yolu olabilir” diye konuştu. 

Teşvikler çözüm olmaz 
Üstün, turizm taşımacılarına mutlaka teşvik verilmesini, ama bunun taşımacıyı rahatlatacak şekilde olması gerektiğini dile getirerek, “Bizleri, öyle 100 bin liralık, 200 bin liralık teşvikler kurtarmaz. Bize araç kapasitesine göre teşvik verilsin. Her filoya göre ayrı bir kategori yapılsın. Turizm taşımacısını koruyan hiç kimse yok şu anda” ifadelerini kullandı. 

SYSTEM TURİZM SAHİBİ TAŞKIN ARIK: Komple grup iptalleri var 

System Turizm sahibi Taşkın Arık ise Ankara’da yaşanan terör saldırısı ile beraber sektörün toplu grup iptalleri ile karşı karşıya olduğunu söyledi: “Geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var, doğru. Ankara patlamasından bir hafta sonra grup iptalleri yaşanmaya başladı” dedi.

Borcum olsa batardım
11 yıldır sektörün içerisinde olduğunu vurgulayan Arık, “11 yıllık firmayım, en zor 6 ayımı yaşıyorum. Benim bu ay borcum bitmemiş olsa, batarım. Nasıl batarım? Sabit giderler aynen duruyor. Sıkıntı orada. Bizim şu an yatırım yapma şansımız yok. Elimizdekileri bunu en büyük yatırım olarak görüyoruz. Bu kötü gidiş sürerse firmaların yüzde 30’unun kapanıp gideceğini düşünüyorum. Çünkü ufukta bir şey yok” ifadelerini kullandı. 

Ancak üreticiler öteleyebilir 
Taşkın Arık, turizm taşımacısının kredisini devletin ötelemesinin mümkün olmadığını, kendilerine yine üreticilerin yardımcı olabileceğini dile getirerek, “Aracın finansını üreticiden yapıyorum. Devlet bankasından almadım ki kredimi? Devlet bize en fazla ucuz kredi verebilir. Bizim borçlarımızı öteleme konusunda üreticilerin çıkıp bir şey söylemesi gerekiyor” dedi. 

Uçağı düşürdük ama... 
Turizm taşımacılarının ilk defa bu kadar borçlandığı bir dönemden geçtiğinin altını çizen Taşkın Arık, şunları söyledi: “Biz alımı çok yaptık, borçlandık ama bu duruma düşürülmemeliydik. Bizim korunmamız lazımdı. Uçağı düşürdük, o oldu, bu oldu. Her şey olabilir, ama belli kesimler nasıl korunuyorsa, bizim de korunmamız lazımdı. Biz tedarikçi kısmındayız, bizi koruyan kimse yok. Biz hep borçlanaraktan bir şey üretiyoruz.” 

LİDER TURİZM SAHİBİ SEYİT ALİ ÖZDAMARVizesiz seyahat, iç turizmi yüzde 50 vuracak 

Lider Turizm sahibi Seyit Ali Özdamar da Haziran ayında Avrupa’ya vizelerin kalkması ile iç turizme bir darbe daha ineceğini söyledi: “Ben neden korkuyorum, biliyor musunuz? Türkiye’deki iç turizmi bitirecekler, Haziran ayındaki bu vizeyi kaldırma ile. Kalkarsa Antalya’ya giden adam yurtdışına gidecek. Herkesin bir yurtdışı hayali var. Sen otelini Antalya’da 500 dolara veya 500 TL’ye satıyorsun. Adam, 100 liraya, 150 liraya pasaport alıyor. Turların da  Türkiye’den çok ucuz olması ile vizesiz geçişin yüzde 50 iç turizmi vuracağını düşünüyorum. Avrupa’da otobüs ile ne kadar tur yaparsın ki? Biz 30 sene evvel yapıyorduk o ayrı. Şimdi öyle 30 günlük, uzun turlar yok.”

Turizm taşımacılığı kolay zannedildi 
Sektörde 42 yılı geride bırakan Özdamar, otellerin yapılması ve ülkeye daha fazla turist gelmesiyle turizm taşımacılığında mecburi bir kapasite artışının olduğunu belirterek, “Bu kapasite artışının sıkıntılarını yaşıyoruz. 42 yıldır bu sektördeyim. 10 senede bir bunları yaşıyoruz. Bu işi yapan çoğaldı. Kapasite mecburen arttı. Oteller oldu, uçaklar hareketlenince dışarıdan bu iş kolay zannedildi. Dışarıdan kolay zannedildi ama burada üretici firmalar, otobüs firmaları, bize kolay araba satmaya başladılar. Biz de kolay gibi zannettik. Aslında öyle değilmiş. Otobüs almak çok kolay. Biz ödemeyi de alış gibi algıladığımız için orada çelişkiye düştük. Sıkıntı orada. Fazla kişiye gerek yok, biz üçümüz gidelim garaja oturalım. Kaç araba var orada? Toplam 100 taneyse, 100’üne de talip olalım. Yemin ediyorum; sizin bilançonuz ne, bilmem neniz ne diye sorarlarsa yüzüme tükürün. Üçümüz 100 aracı oradan alır çıkarız. Orada da kalır arabalar” dedi.

Turizmciye destek vermezler!
Turizmdeki bu durgunluğun böyle gitmesi halinde turizm taşımacıları için kötü günlerin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özdamar, seyahat acentelerine sağlanan desteğin turizm taşımacısına verilmesi konusunda umutlu olmadığını da dile getirdi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159