Halk otobüsçünün gündemi: Ücretsiz taşıma sorunu

banner113

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği Hatay Bölge Toplantısını yoğun bir katılımla 27 Ocak Cuma günü gerçekleştirdi. Toplantının ana gündemini ücretsiz taşımalarda yaşanan sorunlar oluşturdu.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 06.02.2017, 09:39 06.02.2017, 11:42 Taşıma Dünyası
Halk otobüsçünün gündemi: Ücretsiz taşıma sorunu
Özel halk otobüsçüler TÖHOB önderliğinde Anadolu Isuzu sponsorluğunda Hatay’da buluştu

Boğaziçi Otel’de düzenlenen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Maden, Hatay Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Osman Bayar, İETT Genel Müdürü Arif Emecen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı’ndan Serkan Kolat, TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, Genel Sekreter Onur Orhon, Hatay Özel Halk Otobüsçüler Kooperatifi Başkanı Halil Kadife, Başkan Vekili Muhammet Karasolak, TOBB Sektör Meclisi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Kemal Karayormuk, Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Otobüs Satış Müdürü Tunç Karabulut, Otobüs Satış Şefi Onur Çetinkaya, Bölge Satış Koordinatörü Murat Küçük,  Bölge Satış Yöneticisi Ferhat Sancaklı, Hatay bayi Öztopraklar Otomotiv’in sahibi Veli Öztoprak, Yılmazlar Otomotiv’in sahibi Yılmaz Yılmazlar ile çok sayıda il halk otobüsçü dernek başkanı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon yaptı.


Onur Orhon

Anadolu Isuzu’ya teşekkür

Özel halk otobüs işletmeciliğinin mevcut durumunu, uygulamaları ve geleceğini görüşmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Onur Orhon, “Her olumsuzluğa karşın TÖHOB, kuruluşundan itibaren bizimle beraber olan, benzer etkinlik çağrılarımıza ses veren Anadolu Isuzu firmasına ve değerli Satış ve Pazarlama Direktörü Sayın Fatih Tamay ve ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.  

Kurumsallaşmaya örnekler

Onur Orhon, günün koşullarında yolcu taşıma ücretlerinin sosyal politikalara göre oluşmasının, işletmelerin gelir-gider dengesizliği ile karşılaşmasına neden olduğuna dikkat çekti: “Özel halk otobüs işletmelerinin de sübvanse edilmesine yönelik yasal düzenleme olanaklarının araştırılması düşünülmelidir. Önümüzdeki beş yıl içerisinde tüm il, ilçe özel halk otobüslerinin kurumsal bir kimlik kazanmaya yönelmeleri kaçınılmaz görünüyor. Bu TÖHOB üyeleri için ortak hedef olarak gündeme alınmalı. Bu alanda Edirne, Isparta, Erzincan, Çorum Karadeniz Ereğli özel halk otobüsleri örnek.” 

Üç ana sorun

TÖHOB’un gündeminde üç önemli bulunduğunu belirten Onur Orhon, “Birincisi özel halk otobüsleri kimliği ve tanıtımı, ikincisi KDV indirimi, üçüncüsü ücretsiz yolculuklar ve yolculuk başına ödeme sistemi arayışıdır” dedi. 


Serkan Kolat, Muhammet Karasolak

Hakkaniyet ölçüsü 

Hatay Özel Halk Otobüsçüler Kooperatifi Başkan Vekili Muhammet Karasolak da, en öncelikli sorunlarının ücretsiz taşımalar olduğunu belirtti: “Binen vatandaş sayısı kadar indirimli ücret talebimizi dile getirmek istiyoruz. Bunun dışında dönüşüm uygulamalarında belediyelerin hakkaniyet ölçüsüne dikkat etmeleri önemli bir hukuki unsur olmalı. Özelleştirme sonucunda esnafa tahsis edilen hatlarda belediyelerin rekabet edecek şekilde araç çalıştırmaları kabul edilebilir bir durum değil.” 


Halil Kadife, Fatih Tamay

Toplu ulaşımda Anadolu Isuzu 

Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, geleceğin toplu ulaşımına destek vermek için çalışan bir firma olduklarını belirterek, “Toplu ulaşımın geleceğe daha iyi hitap edebilmesi için tüm aktivitelerde yer alarak destek olmaya çalışıyoruz. TÖHOB’a kuruluşundan itibaren destek vermekten gurur duyuyoruz. TÖHOB toplu ulaşımın gelişimine önemli bir katkılar sağlıyor. 2015’in sonunda Avrupa ve Türkiye’ye aynı anda sunduğumuz 12 metrelik Citiport otobüsümüz Avrupa’nın en konforlu ve çevreci otobüsü seçilmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Citiport’un da Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından dolayı da büyük bir zevk duyuyoruz. Midibüs segmentinde Türkiye’nin lideriyiz. 2007-2008 yılında Türkiye’nin geleceğinin toplu ulaşımında olduğunu bilerek, stratejilerimizi geliştirdik. Önce küçük otobüste, daha sonra büyük otobüste tamamen alçak tabanlı otobüslerin Türkiye’nin ulaşımında büyük bir yeri olacağını söyledik. Bu anlayışla yola çıktık. Doğru iş yapmışız. 26 ülkede -ki bunların çoğu Avrupa ülkesi- toplu ulaşımda bizim araçlarımız hizmet veriyor. Gelecekte daha farklı yakıtları kullanan, çevreci araçlara dönüşüm var. TÖHOB’un da bu değişimde öncülük etmesi gerekiyor. İETT’nin de öncülük ettiğini görüyoruz. Bu değişime uyabilen kalacak, uyamayan gidecek. Şirketlerin de kurumsal kimlikle yönetilir hale gelmesi gerekiyor. Firmam, başkanı bulunduğum IPRU adına ve bayimiz Öztopraklar adına herkese hoş geldiniz diyorum. Bu toplantının Türkiye’nin geleceğine ışık tutmasını diliyorum” dedi.

Hatay’daki dönüşüm

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, ”2014 yılında ilimiz büyükşehir statüsüne geçti. Ulaşım mastır planında vatandaşların daha konforlu bir toplu ulaşıma kavuşması yönünde çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları yaparken, özel halk otobüsçüleri ve kooperatiflerle sık sık bir araya geldik. Özel halk otobüsçülerine ve kooperatif yöneticilerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz” dedi. 


Adil Emecen, İsmail Yüksel

İETT işletmeden çekiliyor

TÖHOB’un Hatay Bölgesel Toplantısı’nda “Ulaşımda Yeni Trendler” konulu oturumda konuşan İETT Genel Müdürü Arif Emecen, ulaşımda yeni bir dönemin başladığına ve artık entegre erişim çağının yaşandığına dikkat çekti: “Biz önümüzdeki günlerde İETT’yi uluslararası trendlere uygun şekilde dönüştürmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Hatta bazı konuları bitirdik. Kurguladığımız yönetim modelinde İETT’nin işletmecilikten çekileceği ama denetim ve planlama  ayağıyla içinde olacağı bir yapıya doğru gidiyoruz. İETT özelleştiriliyor mu? Hayır. İETT etki alanlarını genişleterek, kendi organizasyon yapısında düzenleme yapıyor” dedi. 

200 elektrikli otobüs

“21 yüzyıl elektrikli araçların çağı olacak” açıklamasını yapan Arif Emecen, “Elektrikli otobüste öncü olmak istiyoruz. Biz İstanbul’da tarihi yarım adada 450 araçla verdiğimiz hizmeti 200 elektrikli otobüsle vermeyi planlıyoruz” dedi. Arif Emecen, ücretsiz taşımalarla ilgili halk otobüsçülerinin yanında olduklarını da belirterek, “Ücretsiz taşıma ile ilgili sorunun çözümünde TÖHOB ile bir çalışmamız devam ediyor” dedi. 

11 milyon TL ödeme 

Toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı’ndan Serkan Kolat da ücretsiz taşımalara yönelik bir sunum gerçekleştirdi:  “Ankara ve İstanbul için 1000 TL, büyükşehir belediyeleri için 750, büyükşehir olmayan illerle ilgili 600 TL şeklinde ödeme yapılıyor.  Ankara’daki özel halk otobüsçülerin istediği, ‘hesaplara yatsın’ talebine düzenleme izin vermiyor.  Belediyelerin beş iş günü içerisinde ödemeleri yapması gerekiyor. Nisan 2015’ten itibaren uygulanmaya başladı. Geçmiş 11 aylık ödeme 2016 Mayıs ayında yapıldı. Her ay yaklaşık ortalama 14 bin araca ödeme yapılıyor. 11 milyon TL’lik aylık bazda ödeme yapılıyor. En son Ekim 2016 için 213 milyon TL ödeme yapıldı. Kasım ayının ödemesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Bazen belediyeler tarafından keyfi kesintiler yapılıyor. Belediyenin borcuna yönelik bazen Defterdarlıklar parayı kesebiliyor. Çünkü para belediyeye gidiyor. Yönetmeliğin düzenlemede eksikliği nedeniyle biz kişi ve plakayı göremiyoruz, bu da denetimi azaltıyor, dolayısıyla gecikme oluyor. İçişleri Bakanlığı’na bu ödemelerin yapılmasına yönelik bir düzenleme yapılması söz konusu. Bu bürokrasiyi de azaltacak. Meblağlar konusunda Maliye Bakanlığı çok sert. 60 ve 120 biniş aylık şeklinde kartlara yüklenmesi gündeme geldi. Ama Maliye Bakanlığı elektronik kartlara tüm illerde geçilmediği için bunun takibinin zor olduğunu söyledi. Binişe göre ödemenin yapılmasına yönelik bir düzenleme de yapılması söz konusu. Bunu yapmayan belediyelere ödemeler yapılmayacak. Bazı belediyeler parayı işletiyor ve parayı yatırmıyor. Yönetmelikte engelli erişimine yönelik olmayan  araçlara ödeme yapılmayacak diye bir zorunluluk yok. Ücretin artışına yönelik de Yönetmelik’te bir düzenleme yok. 600 TL alan taşımacılar bizde 750 TL istiyoruz yönünde açılmış bir davada var. ” 


Okan Yalçın, Yard. Doç. Dr. Kemal Karayormuk

Toplantıda TOBB Sektör Meclisi Akademik Danışmanı Yard. Doç. Dr. Kemal Karayormuk, özel halk otobüslerinin geleceği üzerine düşünceler konulu bir sunum yaptı. 
KDV indiriminde bir yere kadar geldik

TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel toplantının kapanışında yaptığı konuşmada; özel halk otobüsçülerin yaşadığı sorunları bürokratlara ve siyasilere de aktardıklarını belirterek, “Bu kuruluşun amacı, özel halk otobüsçülerinin birlik ve beraberlik içinde olmasını sağlamak.  Bu kuruluşa sahip çıkmamız gerekiyor. Mazotta ÖTV indirimi istedik, olmadı. KDV’yi düşürün dedik. Bu konu ile ilgili bir yere geldik. Yasada özel halk otobüsünün tanımıyla ilgili bir yerimiz yok. 10 senedir uğraşıyoruz. Ücretsiz taşımalarla ilgili görüşmeler yaptık. Her binişte bir ödeme alınması noktasında bir talebimiz oldu. Bu  sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz. Siz de sorunların çözülmesi için bölge milletvekilleri ile iletişim içinde olun” dedi. ■



Vanlı otobüsçüler korsan’dan şikayetçi 

Van Özel Halk Otobüsçüler Dernek Başkanı Zeki Elmas, Yönetim Kurulu Üyeleri Salih İpek ve Nadeli Dirbazoğlu Hatay Toplantısı’na katıldılar. Başkan Zeki Elmas, “En büyük sorunumuz  450 dolayında korsan taşımacı. Yetkililerin bunun önüne geçmesini bekliyoruz” dedi. Zeki Elmas, Van’da araç dönüşümüne yönelik bir çalışma yapıldığını Anadolu Isuzu’nun imkan sağladığı ölçüde 80 araçlık bir dönüşüm olabileceğini belirtti. ■

TÖHOB HATAY BİLDİRGESİ










Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159