banner69

İETT işletmeden çekiliyor

banner113

İETT Genel Müdür Arif Emecen, “Kurguladığımız yönetim modelinde, İETT Genel Müdürlüğü’nün işletmecilikten çekileceği ama denetim, planlama ayağında ulaşım otoritesi olarak öne çıkacağı bir yapılanmaya doğru gidiyoruz. İETT özelleştiriliyor mu? Hayır. İETT etki alanlarını genişleterek, kendi organizasyon yapısında düzenleme yapıyor” dedi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 06.02.2017, 10:27 06.02.2017, 10:35 Taşıma Dünyası
İETT işletmeden çekiliyor
ERKAN YILMAZ / HATAY

TÖHOB’un Hatay Bölgesel Toplantısı’nda “Ulaşımda Yeni Trendler” konulu oturumda konuşan İETT Genel Müdürü Arif Emecen, günde 4 milyon yolcuya hizmet verdiklerini belirtti: “6 bin otobüsümüz var. 2300’ü özel halk otobüsçüler. 1000’i İstanbul Otobüs AŞ filosunda hizmet veriyor. Şehir hatlarında günlük 300-400 bin yolcu taşınıyor. Raylı sistemler 155 km, 2019’da 500 km’ye ulaşacak. Bunu yüzde 99 başaracağız. 52 km metrobüs hattı var. Ulaşımın içinde taksi, minibüs ve servis araçları da var.” 

Entegre erişim dönemi 

Ulaşımda yeni bir dönemin başladığına ve artık entegre erişim çağının yaşandığına dikkat çeken Emecen, “Ulaşım konseptinde yeni bir bakış açısının gelme zamanı çoktan geldi. Her ulaşım aracının birbiri ile konuşacağı ve birbirinin parçası olacağı bir dönem geldi. İnsanların özel araçtan inip metrobüse, oradan inip otobüse, dolmuşa, şehir hatlarına bineceği ve bunun planlamasının ve ücretlendirme sisteminin ulaşım otoritesi tarafından yapılacağı işletme modeline doğru gidiyoruz. Biz önümüzdeki günlerde İETT’yi uluslararası trendlere uygun şekilde dönüştürmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmaları başlattık. Hatta bazı konuları bitirdik. Toplu ulaşımın tek elden yönetildiği, denetimlerinin ve işletme planlamalarının yapıldığı, 6 bin otobüs arasında koordinasyonun daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulduğu bir yönetim öngörüyoruz. Ayrıca bu birikimle farklı illere de danışmanlık hizmeti de vermeyi de planlıyoruz. Bu çerçevede kurguladığımız yönetim modelinde İETT Genel Müdürlüğü’nün ulaşım otoritesi olarak öne çıkacağı,  temel fonksiyonlarını yürüteceği işletmecilikten çekileceği ama denetim ve planlama ayağıyla aynı zamanında işletme ayağıyla  çok fazla içinde olacağı bir yapıya doğru gidiyoruz İETT özelleştiriliyor mu? Hayır. İETT etki alanlarını genişleterek, genleşerek kapıdan kapıya tüm İstanbul ulaşımında hedefleri gerçekleştirmeye göre kendi organizasyon yapısında düzenleme yapıyor. Bu organizasyon yapısında düzenleme yaparken de birlikte çalıştığımız özel halk otobüsleri ve kendi otobüslerimizi nasıl işleteceğimiz, yönetmemiz gerektiğimiz nasıl bir işletme modeli ile planlayacağımız konusunda bir çalışma yapıyoruz” dedi. 

Kitle iletişimi…

MASS diye bir kavramın ulaşımda artık konuşulduğunu da belirten Arif Emecen, “hareket eden, insan taşıyan her tip aracın kapsama alanına girdiği birbiri ile konuşan, haberleşen ve tek bir merkezden planlamaların yapıldığı en kısa yolun, en ucuz yolun, en çevreci yolun paylaşımlı ve paylaşımsız tercihlere göre  toplu ulaşımında merkezine oturduğu, uçlarda da taksi ve servis dahil hepsiyle entegre ulaşımın modellendiği bir işletme modeli bu. Bunun üstüne çalışıyoruz. Servislerin tek tek girip 5 çocuğu aldığı bir sokağa, sadece bir aracın girerek 5 çocuğu aldığı bir planlamanın yapıldığı bir işletme modeli sistemi üzerinde çalışıyoruz. Ulaşım bir hizmettir. 

Kişiselleştirilmiş servisler, bir telefon açıp eşiniz ve iki arkadaşını alıp bırakacak, birisi misafir geldi özel aracı yok. Toplu ulaşım imkanı da yok. Taksi parası yüksek geliyor. Bu servis de toplu ulaşım adına insanlarını alıp evlerine bırakacak. Bizim rakibimiz özel araçlar. Biz özel araç sahiplerini nasıl toplu ulaşıma çekeceğiz,  hedefimiz bu olmalı” dedi.

Elektrikli otobüs çağı

“21 yüzyıl elektrikli araçların çağı olacak” açıklamasını Arif Emecen, “Elektrikli otobüste öncü olmak istiyoruz. Biz İstanbul’da tarihi yarım adada 450 araçla verdiğimiz hizmeti 200 elektrikli otobüsle vermeyi planlıyoruz. 2025 yılında Avrupa ve dünyadaki elektrikli otobüsler çok yaygınlaşacak. Yerli otomotiv sanayinin çok hızlı hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu. 

İETT Genel Müdürü Arif Emecen, ücretsiz taşımalarla ilgili halk otobüsçülerinin yanında olduklarını da belirterek, “Ücretsiz taşıma ile ilgili sorunun çözümünde TÖHOB ile bir çalışmamız devam ediyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159