Türkmenistan’ın Ulaştırma Politikası

banner113

Dünya birliğinin tam hukuklu üyesi olan Bağımsız Türkmenistan’ın uluslararası ilişkilerine yapıcı etkisi daha da yükselmektedir. Türkmenistan’ın başlattığı halk, bölge ve dünya açısından önemli uluslararası girişimler aktif özelliğe sahip olması, günümüzün önemli çağrılarını başarıyla çözümlemeye yönlendirilmiş olması ve uluslararası güvenliği ve barışı sağlamaya yardım etmesiyle ayrıcalık sahibidir.

banner114
ULUSLARARASI 07.05.2016, 13:34 07.05.2016, 13:46 Taşıma Dünyası
Türkmenistan’ın Ulaştırma Politikası
Türkmenistan İstanbul Başkonsolosluğu

Dünya birliğinin tam hukuklu üyesi olan Bağımsız Türkmenistan’ın uluslararası ilişkilerine yapıcı etkisi daha da yükselmektedir. Türkmenistan’ın başlattığı halk, bölge ve dünya açısından önemli uluslararası girişimler aktif özelliğe sahip olması, günümüzün önemli çağrılarını başarıyla çözümlemeye yönlendirilmiş olması ve uluslararası güvenliği ve barışı sağlamaya yardım etmesiyle ayrıcalık sahibidir.

Dünya ekonomisinin günden güne globalleştiği koşullarda kamu yaşamının ekonomik, siyasi ve sosyal açılardan uluslararası ulaştırma ve transit geçitlerinin önemi daha da yükselmektedir. Çünkü uluslararası taşıt geçiricileri devlete dünyanın önemli parçalarının birisi olarak kendisini ikrar ettirmeye ve ülkedeki sosyoekonomik sorunları çözmeye direkt etki etmektedir. Bunu ana ekonomik belirteçler de tasdik etmektedir. Özellikle modern dünya ekonomisinin yüzde 6’lık kısmının ulaştırma sektörüne ait olduğuna esaslanabiliriz.
Milli ekonomiyi çok yönlü esasta geliştirmek için ulaştırma sistemi konusunda hayata geçirilen gelişmelerin çerçevesinde 25 Aralık 2015 tarihinde Türkmenistan Bakanlar Kurulu ve Devlet Güvenlik Konseyi’nin meclisinde milli liderimiz, BM Genel sekreterinin teklifi üzerine, 2016 yılı sonunda ülkemizde istikrarlı ulaştırma sistemini oluşturma konusunda bir
Dünya Zirvesinin düzenlenmesinin planlandığını söyledi.

Türkmenistan’ın ulaştırma sektöründeki uluslararası işbirliğini geliştirme konulu çabaları milli mirasımızın tarihi ile sıkı bağlantılıdır. Hürmetli Devlet Başkanımız Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un teklifi üzerine ülkemizde 2016 yılı ‘Mirasa saygı duymak, Vatanı geliştirmek’ yılı olarak ilan edildi. Milli tarihi değerlerimizi tekrar canlandırmak ülke Bağımsızlığımızın ilk günlerinde itibaren ana hedeflerine birisi olmakla birlikte, bu konuda yapılan geniş kapsamlı işlere örnek olarak Avrupa’yı ve Asya’yı birleştiren ana ticaret yolunun, büyük İpek Yolunun yeniden kurulması konusunda yapılan işleri göstermek uygun olacaktır.

UND’den teşekkür

Türkmenistan devletimizde kardeş ülke olan Türkiye Cumhuriyeti ile ekonomik işbirliğinin kapsamını daha da genişletmek için çalışmalar yapılmaktadır. Devletimizin izlediği dostluk politikalarının sonucu Azerbaycan-Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Ro-Ro gemi fiyatlarında yüzde 20 indirim yapıldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkmenistan ‘Bahtiyar’ isimli gemisinin seferlere başladığını ve indirimin sağlandığını söyledi ve bu önemli destek için Türkmenistan Devlet Başkanına çok teşekkür ettiklerini belirtti. İndirim sonrası, söz konusu güzergahın kısa olması nedeniyle daha fazla tercih edileceğini belirten Fatih Şener, sefer sayısının ayda ikiye çıkacağını aktardı.

Türkmenistan kuzey-güney hattındaki demiryolları ile doğu-batı hattındaki otoyolların çok yakında açılacağına değinen Fatih Şener, şu bilgileri de paylaştı: “Türkmenistan Amuderya nehri üzerindeki demiryolu ve karayolu köprüleri gibi önemli yatırımları ile tarihi İpek Yolunda en avantajlı lojistik güzergah oluyor. Ayrıca Aşkabat ziyaretimizde, taşımacılarımıza transit kolaylıklar sağlayacak tır sistemindeki elektronik veri aktarımı ve GPS sistemli güzergah ve araç kontrol konularında çalışmaların yürümekte olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduk. Modern tesislerde görüştüğümüz Türk sürücülerin de genel olarak memnuniyetlerini gözlemlemiş olmaktan memnuniyet duyduk. Türkiye-Türkmenistan bağlantısının hızlı ve ucuz olabilmesi ve bu güzergahtaki örnek uygulamaların yaygınlaşması için Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan gibi güzergah ülkelerinin yakın çalışmayı sürdürmeleri önem taşımaktadır.”

Bağımsız devletimizin refah devrinde programa dayalı hayata geçirilen gelişmelerin arasında, Kazakistan-Türkmenistan-İran ve Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolları, Amuderya’nın üzerinden geçen otomobil ve demiryolu köprüleri, Aşkabat ve vilayetlerdeki modern havaalanları, yüksek hızlı otomobil yolları, Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Portu (limanı), başkentimizdeki Uluslararası Otogar gibi ülkemizde inşa edilmiş ve inşa edilmekte olan tesisler uluslararası ulaştırma sisteminin yapı birimlerini oluşturmaktadır.
Ayrıca, ulaştırma sisteminin sektörlerinin gelişmesinin sektörel gelişmeleri devletin imkanlarını etkili kullanarak, dönemin talebine ve yeni sosyal-ekonomik koşullara uyan ulaştırma sektörünün maddi-teknik, hukuk temelini oluşturmaya ve geliştirmeye yönlendirilmiştir. Bunun gibi gelişmeler Türkmenistan’ın bölgenin önemli ulaştırma merkezi durumundaki derecesini pekiştirmeye yönlendirilmiş uluslararası girişimlerinin sonucudur. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159