Her ülkede kamuoyu, özellikle büyük şirketlerden, herhangi bir çıkar beklentisi içinde olmadan, faaliyet gösterdikleri ülkenin insanlarına yararlı olmalarını bekler. Bu nedenle, bugün hemen her ülkede, orta ve büyük ölçekli şirketlerin çoğu, eğitim, sağlık, kültür ve çevre konularında kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üstlenir ve özellikle engellilerin, kadınların ve gençlerin gelişimine katkı sağlamayı amaçlar. Bu projeleri, konusunda uzmanlaşmış dernek veya vakıflarla birlikle yaparlar.
Her ülkede, büyük şirketlerin kurdukları çok faydalı işler yapan az sayıda vakfın yaptığı işler hariç, çoğu şirketin bu tür faaliyetleri kamuoyunda bir algı oluşturma önceliği taşır fakat istisna olarak bazı kişi ve kuruluşların kurdukları vakıflar, toplumsal gelişmeye çok değerli katkıları bulunur. Bunlar parmakla gösterilecek kadar azdır.
Toplumsal gelişmeye katkıda bulunan şirketlerin, bu çabalarından ötürü takdir haklarıdır. Büyük kurumsal sosyal sorumluluk projesi yapan şirketlerin bu projelere sadece iletişim değeri olarak bakması sığlıktır. Kurumsal sosyal sorumluluk projesine, bu gözle bakan şirketlerin yaptıkları işlerden ve tavırlarından samimiyetsizlikleri herkes tarafından anlaşılır ve sonuçta bu şirketler beklediklerini elde edemezler.
Türkiye’de girişimcileri destekleyen kurumsal şirketler içerisinde Mercedes-Benz Türk de bulunuyor. 1967 yılında Otomarsan ismiyle İstanbul’da kurulan ve bugüne kadar yaptığı 1 milyar Avroyu aşan yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri ve geçtiğimiz günlerde 50. kuruluş yıl dönümünü kutlayan şirket, 2017 yılında 500 bin TL ödüllü “50. yılında 50 Startup” adlı bir yarışma düzenledi.
Yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri arayan Mercedes-Benz Türk, topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümleri desteklemek maksadıyla, Yaşama Dair Vakfı, Impact Hub İstanbul ve StartersHub işbirliğiyle düzenlenen yarışmaya teknolojiyle bağı olan, fikir aşamasını geçmiş, iş planı çalışması yapmış ve prototip aşamasına gelmiş girişimler katıldı.
Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Mercedes-Benz Türk olarak 50 yıldır yenilikçi çözümlerle yalnızca kendi işimize değil, Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline yatırım yapıyor; Türkiye’ye inanıyoruz ve ülkemizle birlikte büyüyoruz. Bu ilkemiz doğrultusunda 50. yılımızda 50 startup’ı destekleme kararı aldık” diyor ve bu ödülün tamamen karşılıksız olduğunun altını çiziyor. Ayrıca girişimcileri bir eğitim kampına davet ettiklerini de ekliyor.
Yarışmada ön elemeyi geçen 100 girişim, bir günlük eğitim kampında buluştu ve mentorlar eşliğinde pazarlama, iş planı oluşturma eğitimleri alarak, nihai iş planı sunumlarını hazırladı. Sonrasında ise jüri, seçimle ödüllendirilecek 50 girişimi belirledi ve kazanan üç projeye, ödülleri 50. yıl etkinlikleri sırasında verildi.
Araştırma şirketlerinin en beğenilen şirketler sıralaması yaparken aynı zamanda her şirketin ne kadar vergi ödediğini de yayınlaması gerekir. Bir şirket, eğer vergisini ödemiyor ya da kazancının tamamına yakınını faaliyet yapığı ülke dışına taşıyorsa, en beğenilen şirketler listesinde yer almaması gerekir.
Az sayıda şirketin iyi niyet ve ciddiyetle yaptığı KSS projeleri desteklenmelidir; 50 yıldan beri ülkemize yatırım ve istihdam sağlayan, Mercedes Benz Türk’ü gönülden kutlarım. ■