Şanlıurfa Astor Turizm 10 Temsa otobüs yatırımının ilk 2’sini aldı

ŞEHİRLERARASI

Yeni yatırımlar ve sektördeki mevcut durum ile ilgili Astor Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Adnan As ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih As özel açıklamalarda bulundu.

Röportaj: Erkan YILMAZ 

Şanlıurfa Astor Turizm, yıla Temsa Maraton yatırımları ile başladı. 10 adetlik Maraton yatırımının ilk 2 adedi Temsa’nın Adana fabrikasındaki sergi alanında düzenlenen törenle Şanlıurfa Astor Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Adnan As’a, Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ ve Bölge Satış Yöneticisi İlker Canbolat teslim etti. Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ, “Şanlıurfa Astor Turizm ile bu yıla yönelik 10 adetlik bir Maraton yatırımı işbirliği kararı aldık. İlk 2 adedi teslim ediyoruz. Yeni araçlarımızın firmaya hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Yine teslimatlarımız olmaya devam edecek” dedi. Temsa Bölge Satış Yönetici İlker Canbolat, “Şanlıurfa Astor Turizm’in filosunda Maraton araçlar yer alıyor zaten. Firma, yeni yatırımında da Temsa Maraton’u seçti. Bundan mutluyuz. Bu işbirliğinin hayırlı olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum” dedi. 

Astor Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Adnan As:

Pandemi nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini belirten Adnan As, “Bir yandan seyahat talepleri düştü, bir yandan da maliyetlerimiz yükselmeye devam ediyor. Şu anda yüzde 50 doluluk oranı ile çalışmak da sektörü zorluyor. Bir otobüse en fazla 27 kişi alabiliyoruz. Uçaklarda yolculuklar yan yana yapılırken, herhangi bir kısıtlama olmazken biz, yüzde 50 ile sınırlandırılıyoruz. 27 kişi ile yaptığımız seferin geliri, maliyeti bile karşılamıyor. Bilet fiyatlarını bu ekonomik ortamda arttırmanız çok mümkün değil. Zor günler geçiriyoruz. Öte yandan bu işe yatırım yapmak, filoyu genç tutmak zorundasınız. Hem bakım-onarım açısından hem güvenlik açısından yeni araçlarla hizmet vermek önemli. Temsa bu anlamda yakıt maliyeti açısından da avantaj sağlıyor. Pandemi ortadan kalkarsa 2021 yılından çok daha umutlu olabileceğiz” dedi.

Şanlıurfa Astor Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih As 

Sezon öncesinde filoda 

Mehmet Fatih As da, yeni yatırımlara yönelik açıklamalarda bulundu: “Geri kalan 8 adet araç da muhtemelen sezon öncesinde filomuzda yerini alacak. Bu araçları alırken herhangi bir takas olmadı. Diğer araçları teslim alırken 4 adet 2016 model 4 adet Maraton aracımızı takasa vermeyi planlıyoruz. Böylece filomuz gençleşmiş ve yeni teknolojik araçlar katılmış olacak” dedi.

Temsa tercihleri 

Şanlıurfa Astor Turizm filosunda 50 adet otobüs bulunduğunu belirten Mehmet Fatih As, “Bu araçlar içerisinde 12 adedi Temsa, diğerleri MAN ve Mercedes marka ürün gruplarından oluşuyor. Temsa araçlar yakıt tüketimi açısından çok iyi bir seviyeye geldi. Eskisine göre yakıt tüketimi çok daha düşük. Ayrıca araçlardaki yeni güvenlik donanımları seyahati daha güvenli hale getiriyor. Ama tercihimizde en çok öne çıkan unsuru söylememiz gerekirse, Maraton, diğer araçlara göre yüzde 30 daha fazla bagaj kapasitesine sahip. Bölge insanımız çok fazla yükle seyahat edebiliyor. Onların ihtiyaçlarına cevap verebilmemiz gerekiyor. Burada Maraton öne çıkıyor” dedi. 

Güzel gelişmeler bekliyoruz

“2020 yılı bütün sektör için kötü geçti” değerlendirmesini yapan Mehmet Fatih As, “Yine de buna ‘şükür’ diyoruz. Kazasız, belasız bir yıl geçti. Pandemi süreci herkes için zordu. 2021 yılından çok ümitliyiz. Vaka sayılarındaki azalma devam ederse güzel gelişmeler olacak. Yüzde 50 doluluk sanırım yaza kadar devam eder. Burada bizi en çok umutlandıran aşılanma süreci. İnşallah tersi bir gelişme olmaz. Aşının da etkisiyle ilköğretim okulları açılabilirse işlerimiz artar. 2020’den bir kazanç elde edemedik ama umuyoruz ki 2021’den iyi bir kazanç elde edelim. 2021 yılı da kötü geçerse sadece şehirlerarası değil, turizm taşımacılığı ile bu sektörün tedarikçileri, yan unsurları da çok olumsuz etkilenir. 2020 yılında insanlar kendilerini zor idare ettiler. Yeni krediler alıp borçlandıler. Herkes bu seneye bağladı umudunu. Eğer bu gerçekleşmezse sektörden giden çok olur” dedi. 

Bireyselciler korunmalı

Şanlıurfa Astor Turizm filosunda 17 civarında bireyselcinin bulunduğunu da vurgulayan Mehmet Fatih Nas, “Bizde hiç bireyselci eksilmedi. Hatta 2+2 koltuklu aracı olan 6 bireyselci bize gelmek için başvurdu. Onların 2’si koltuklarını 2+1’e çeviriyor. Bizde 2+2 araba yok. 2019 yılında tamamını 2+1 çevirdik. 2+2 gelirse kabul etmiyoruz. Daha fazla bireyselci de alamıyoruz, çünkü özmal araçlarımız sefer azlığı nedeniyle parkta yatıyor. Biz firma olarak bireyselciyi de koruma anlayışı ile çalışıyoruz. Bize gelen bireyselcilerin ilk 5 servisinden komisyon almıyoruz. Bazen sefere çıkan araçtaki yolcu sayısına baktığımızda hesabı düşük, ‘komisyon almayalım’ diyoruz. Bugün bireyselciyi korumazsanız, yarın çalışacak bireyselci bulamazsınız. İşler açıldığında, bireyselciyi çağırdığımda, ‘sen bana kötü günümde destek olmadın’ dediğinde ona diyecek sözümüz olmaz. Bu anlayış ile hareket ediyoruz. Kendi şirketimizdeki araçlara göre bireyselciyi kolluyoruz. Artık firmalar bireyselci olmadan araç kapasitesini kolay şekilde büyütemez. Bir otobüs 3 milyon TL’ye ulaştı.” 

Pandemi tasarrufu öğretti 

Pandemi bize her konuda tasarruf etmenin önemini öğretti. Eskiden yaptığımız harcamaları bugün yaparken bir daha düşünüyoruz. İşimizin her sürecinde tasarrufu öne aldık. Örneğin, suyu açarken bile iki defa düşünüyoruz. Süreç artık böyle. İnşallah bu yaşananlardan herkes bilinçlenmiştir.
Sektörümüz kimseden destek görmedi, otobüs sektörü sanki yokmuş gibi bir hava hissediyorsunuz. Otobüs sektörünün ülke ekonomisine katkısı o kadar büyük ki, bunun ölçülmesi bile zor. 3’üncü köprüden geçerken bile çok ciddi katkı sağlıyoruz. Akaryakıt, lastik, ikram ürünleri alırken sektör katkı sağlıyor. Bu çok büyük sektör sanki yokmuş gibi davranılıyor. Ama inanıyorum ki, her şey çok güzel olacak. Umut duymak zorundayız” dedi. 

Çok hareketli bir sektör 

Mehmet Fatih Nas, 30 yaşında ve sektörün yeni nesil genç yöneticileri arasından. Genç neslin bu sektörde yer almak konusunda çok istekli olmadığını söylediğimizde, “Ben de kaçmak istedim ama babam bırakmadı. Benim sektörüm farklıydı. Altın, pırlanta işinde yürümek istiyordum. Babam getirdi, bağladı beni buraya. Pişman mıyım, hayır değilim. Çok hareketli bir sektör, her dakika bir aksiyon var, zaman çok çabuk geçiyor. Son iki yıldır şirketle daha çok ben ilgileniyorum. İşletme ve bu süreçleri geliştirme konusunda çok yoğunlaşmış durumdayım. Babam eskisi gibi karışmıyor ama ben ondan habersiz hiçbir şey yapmam. Ondan habersiz araç bomboş hiç yolcu yok; iptal etmeden onu ararım, sorarım, ne derse onu yaparım. 

Pandemi süreci olmasaydı… 

Türkiye’nin her tarafına gidecektik, Bodrum’a, Trabzon, Hopa’ya kadar. Hatta bir ara servis bile açtık, yolcu azlığı bunu engelledi. Aşı süreci iyi giderse, bu seyahat talebine dönüşürse, kısıtlamalar kalkarsa yeni hatlarımız mutlaka olacak. Çünkü araç sayımız çok. Diyarbakır’a gitme planımız vardı. Yazıhanecimiz yazıları astı. Ancak gidemedik, o yazılar hâlâ silinmedi bekliyor. 

Obilet sistemine girince…

Bilet satışlarımızın internet satış oranı yüzde 60. Bu oran obilet sistemine girince satışlarımız iki, üç kat arttı. Geçen yıl ummadığımız yerlerden internet bilet satışının olduğunu gördük. İnternet satışımız artsa da şehiriçi acentelerimizi de koruyoruz” sözleriyle süreci özetledi. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.