Dernek Başkanı Salim Altunhan, Federasyonun sektörün sorunlarına yönelik çözümler üretmede başarılı olmadığını belirterek, “2005 yılından bugüne TOFED Başkanları seçim sonucunda değil, atama ile bu göreve geldiler. Yalnız atama ile de olsa iyi… Başkanlar değişiyor, ama alt kadro yıllardır küçük değişiklikler dışında hep aynı isimlerden oluşuyor. Federasyon yönetimi, sektörün sorunlarına çözüm bulmakta başarılı olamıyor. TOFED çatısı altında daha fazla bulunmanın bir anlam taşımadığına inandığımız için ayrılma kararı aldık ve bu kararımızı da TOFED Genel Başkanlığı’na 1 Mart 2016 tarihinde ilettik” dedi.
Sorunların çözümü için biz çalıştık
Trakya Otobüsçüler Derneği olarak otobüsçülerin yaşadığı sorunların çözümüne federasyondan hiçbir destek almadan çözüm üretmeye çalıştıklarını vurgulayan Salim Altunhan, “A1 belgeli taşımacıların yarattığı sorunlara hem Bakanlık nezdinde hem de sektör nezdinde hep biz çözüm üretmeye çalıştık. Bu sorun biter gibi olurken, bu sefer de bölgemizde D2 belgeli taşımacılar korsan şekilde çalışmaya başladı. Bu sorunun çözümü için de Ulaştırma Bakanlığı, Valilik, Belediye ve Emniyet nezdinde çabalar gösterdik. Bu çalışmalarımızda da TOFED yönetiminden herhangi bir destek göremedik” dedi.
TOFED mücadele vermedi
Özellikle Avrupa’ya taşıma yapan firmaların sınır kapılarında yaşadığı önemli bir sorun olan x-ray zorunluluğunun da kaldırılması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmalar neticesinde sektör mensuplarının sınır kapılarında yaşadığı mağduriyetin son bulduğunu dile getiren Salim Altunhan, “TOFED’in 11’inci yılı. Zaman zaman toplantılarda sektörün çatı örgütü olarak ifade ediliyor. Ancak Federasyon, yurtdışına taşıma yapan firmaların x-ray cihazına girmelerinin zorunlu tutulduğu dönemde bu sorunun çözümü için Trakya Otobüsçüler Derneği kadar bir çaba göstermedi. Yüzde 25 doluluk şartında da, biz bu düzenlemenin de sektöre mağduriyetler getirdiğini her zeminde dile getirdik. Bu sorunun çözümü içinde yoğun çaba harcadık. Ancak bu sorunun çözümü de yine TOFED’in çabaları ile olmadı.
Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu (UYOF) çok yeni bir federasyon olmasına rağmen TOFED’in yapması gerekeni yaptı ve hukuki mücadele başlattı. UYOF Başkanı Sayın İmran Okumuş ve yönetimin verdiği hukuki mücadele ile yüzde 25 doluluk şartı aranmaz hale geldi. Bunun için UYOF Başkanı İmran Okumuş ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Bu tür sorunların çözümü için hep TOFED’in öncü olmasını bekledik, bunu da yönetimde yer aldığımız süre içerisinde birçok kez dile getirdik. Sesimizi duymak istemediler, bu sorunların çözümü için bir çaba da harcamadılar. Biz de yönetim olarak, artık TOFED çatısı altında yer almanın bir anlamı olmadığına karar verdik ve gerekli işlemi yaptık” dedi.
Diğer dernekler de harekete geçmeli
Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan, TOFED’e üye derneklerin sayısının 80’ini aştığını, ancak bu üye derneklerin hiçbirisinin aktif bir şekilde sektör sorunlarının çözümünde yer alamadığını belirterek, “Biz belki de bir ateş yakabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü sektörün yaşadığı sıkıntılar TOFED’in kurulduğu 2005’ten bugüne çok daha ağırlaştı. Sektör mensupları bundan sonraki süreçte sorunlara çözüm bulamadıkları takdirde işlerini yürütmekte zorlanacaklar; belki de bir kısmı sektörden bile çekilmek zorunda kalacak. Yaşanan sorunlara çözüm bulma arayışında sektörün farklı bölgelerdeki derneklerini birlikte çalışmaya davet ediyorum” dedi.
Ulaştırma Bakanlığı’na ziyaret
“Mart ayı içinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Sayın Hamza Demirdelen’i ziyaret edeceğiz” açıklamasını yapan Salim Altunhan, “Sayın Genel Müdürü ziyaretimizde yaşanan sorunları aktaracağız ve görüşlerimizi ifade edeceğiz. Çözüm bulunması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. ■