Röportaj / Erkan YILMAZ
Astor Turizm ve Astor Travel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih As, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Normalleşme süreciyle birlikte şehirlerarası tarafta da hareketliliğin başladığını belirten Mehmet Fatih As, “Şu an işlerimiz çok şükür iyi. Uzun süredir, özlediğimiz hareketliliğin bir bölümüne kavuştuk. Otogarlar, öyle dolup taşıyor diyemesek de, iyi. Uzun süredir otobüsler yata, yata yan durmaya başlamışlardı adeta. Okulların, üniversitelerin açılması ile Ekim’e kadar hareketlilik süreci devam eder. Bu süreçte kolumuzdaki kesik yarasının çok küçük bölümünü kapatabilsek bile çok şükür diyebileceğiz. Çünkü bu sektör 1,5 senede çok büyük zararlar yaşadı. Bilet fiyatlarımızdan da memnunuz. Bayrama yönelik de yoğun bir yolcu talebi var. Umarız bundan sonraki süreç olumlu gider ve tüm dünya ve ülkemiz bu salgından bir an önce kurtulur” dedi.
Göbeklitepe’nin adı değişiyor
Şehirlerarası alanda hizmet verirken bir yandan da turizm taşımacılığı alanına adım atma yönünde düşünce içinde olduklarını belirten Mehmet Fatih As, “Bu düşüncemizi, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2018 sonunda, 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edildiğini açıklamasının ardından hayata geçirme kararını aldık. Bu yönde çalışmalara da başladık. Ancak 2020 yılında pandemi başlayınca biraz yavaş hareket ettik. 28 Haziran 2021’de Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy’un 11 yeni tepenin bulunduğunu ve Göbeklitepe’nin adının değiştirileceği ve 12 Tepe adının verileceğini, Eylül ayında yapılacak tanıtımla, tüm dünyaya 12 tepede yapılacak kazı çalışmalarının anlatılacağını ifade etti. Bu süreç hem ülkemiz hem bölgemizin turizminin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacak. Netflix’te yayınlanan Atiye dizisi de bölgeye olan ilgiyi hem yerli hem yabancı turist anlamında çok arttırdı. Bu ilgi daha da büyüyecek. Yeni kazı çalışmaları sürecinde bölgede oluşacak turizm talebine en iyi şekilde cevap verebilmek adına Astor Travel şirketimizi kurduk ve yola çıktık” dedi.
Astor Travel için araç yatırımları
Astor Travel filosunu oluşturmak adına araç yatırımlarına başladıklarını da belirten Mehmet Fatih As, “Bölgemizde turizm taşımacılığı anlamında kaliteli hizmet verebilecek firmalara çok ciddi ihtiyaç var. Biz de en iyi hizmeti sunma hedefiyle yola çıktık. Şu an için filomuz bir adet Travego, iki adet 2021 model 19 kişilik Man TGE, bir adet Volkswagen Transporter, iki adet de Vito araçtan oluşuyor. Gerektiğinde Astor Turizm filosundan büyük otobüsleri Astor Travel’e kaydırma imkanımız da var. Yeni araç yatırımı için önümüzdeki süreci bekleyeceğiz. Şu an buralar çok sıcak, bu aylarda turizm hareketliliği olmaz. Eylül-Ekim döneminde, genelde turizme yönelik bölgede ciddi bir hareketlilik olur. Biz de bu hareketliliğe hazırlanıyoruz. Bölgemizde gezilecek, görülecek çok yer var. Güneydoğunun turizmde başkenti olabilir Şanlıurfa. Bölgenin tanıtımının daha fazla yapılması gerektiğine inanıyoruz. Balıklıgöl, Göbeklitepe, Harran var. İlk üniversite burada. Birecik, Halfeti var. Benim dahi bilmediğim çok sayıda tarihi yer var. Eylül ayı ile birlikte turizm anlamında bölgede hareketlilik başlar diye düşünüyoruz. Bölgemizden yerli turist anlamında da bir hareket var. Çanakkale’ye, Kapadokya’ya, Trabzon’a gitmek isteyenler var” dedi.
Birleşen portalların durumu
Mehmet Fatih As, ‘O-bilet’in ‘Biletal’ı satın almasını da değerlendirdi: Bu satın alma haberini aldığımda birkaç firma sahibi ile görüştüm. Çok farklı görüşler var. Bunlar arasında bu gelişmeden endişe duyanlar var. Tek kalem oldu artık. Eskiden ‘biletal’ vardı tek firma. Ufak tefek yine başka firmalar da vardı ama ‘biletal’ (İpek Yol) bütün firmalara kendini tanıtmış, bütün firmalara sistemini kurdurmuş bir firmaydı. Ta ki O-bilet gelene kadar. O-bilet de son 3 senede piyasada çok yer aldı. Biz 2 sene önce O-bilet girmeden önce Güneydoğu Bölgesi’nde hiçbir firma ona sıcak bakmıyordu. Ben de önce değiştirmek istemedim, güvenemedim sonra konuştuk anlaştık. Biz başladıktan sonra herkes O-bilet’çi oldu. Şu an ulusal firmalar da O-bilet içinde. O-bilet’in hedefi de öğrendiğim kadarıyla yurtdışına açılmak. Türkiye pazarını tamam olarak görüyorlar. Tabii, sektörde korkanlar da var: Acaba nasıl gelişmeler olacak, komisyonu yükseltecek mi, benden ne gibi talepleri olacak yönünde herkesin soru işaretleri var. Ama ben kendisini zora sokacak bir adım atacağına inanmıyorum. Ben yıllardır çalışıyorum, sürekli de görüşüyorum. Öyle bir düşünce içinde de değiller. Bu endişeleri de aktardım… Kesinlikle böyle bir olumsuzluk olmayacağını ifade ettiler. Onların bileceği iştir artık. Bir yandan da ben O-bilet sisteminde gözüküyordum, şimdi ortak site kurduğunda orada da görüneceğim. Satışımı artıracak bir avantaj olur. Ama nasıl gelişmeler olur, göreceğiz. Bizim internet satışımız yoğun seferlerde yüzde 70 civarında” dedi. ■