HABER: Cumhur ARAL / İzmir
Pandemi sürecinin tüm insanlığı zorlamaya devam ettiğine ve turizm taşımacılarının bu zorluklar içerisinde yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çeken EGETURDER Başkanı Özer Bür, “Sayın Kıvanç Meriç ile bir araya gelmek ve yaşadığımız sorunları aktarma fırsatı bulabilmek önemli. Sektörümüz son iki yıldır ayakta kalma mücadelesi veriyor ve bu süreçte bile haksız rekabet ortamının devam ettiğini görmekten üzüntü duyuyoruz. Biliyoruz ki tüm sektörlerde gelişimin temel unsuru rekabettir. Ancak bu, haksız rekabet çerçevesinde olursa, gelişim değil zayıflık getirir. Seyahat acenteleri de kendi aralarında rekabet ediyorlar, tabii ki etmek durumundalar, ancak bu noktada onların rekabet yarışından taşımacılar olarak biz zarar görüyoruz. Acenteler tarafından bizden istenen her talebe boyun eğmek zorunda kalıyoruz. Bu durum sektörü zorluyor ve haksız rekabetin boyutunu da büyütüyor. Yaşadığımız en büyük sorunlardan birisi de tur programlarında takograf ile çalışma saatlerine uyulmaması. Bu, kanun ve yönetmeliklere uyumlu çalışan meslektaşlarımızın rekabet edememe durumunu getiriyor” dedi.
Haksız rekabet yapanı şikayet edeceğiz
Haksız rekabeti oluşturan firmaları şikayet etmeyi haklarını aramak olarak gördüklerini belirten Özer Bür, “Kim haksız rekabet oluşturuyorsa, sektöre bu nedenle zarar veriyorsa onları şikayet ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Sektörün daha sağlıklı bir yapıya kavuşması ancak bu şekilde olacak” dedi.
Toplanma alanları…
Şehir içinde toplanma noktalarının maksimum 6 adet olması gerektiğine dikkat çeken Özer Bür, “Halkapınar’da metronun, tramvayın ve otobüsün geldiği bir alan toplanma noktası olarak tahsis edilebilir. Böylece şehrin her yerinden insanlar kolaylıkla buraya gelebilir. Toplanma saatleri de otobüs, metro ve İZBAN seferlerine uygun olmalı. Şehir içinde Kemeraltı Agora gibi turistik merkezlerde otobüsler için bir indir-bindir noktası maalesef yok. Merkezi bir toplanma noktası temin edilemezse metropol alanda en fazla üç ilçede toplanma alanı oluşturulabilir” dedi.
Beklentilerimiz büyük
2022 yılından turizm alanı için beklentilerin büyük olduğuna dikkat çeken Özer Bür, “Hem yurtiçinden hem yurtdışından gelecek turistlerle 2022 yılında büyük bir hareketlilik bekliyoruz. Pandemi süreci gerçekten herkesi çok yordu, insanlar gezmek ve tatil yapmak konusunda büyük isteğe sahipler. Ekonomik gelişmeler bu beklentilerin yönünü bize gösterecek. Biz işimizi iyi yapmaya ve haksız rekabet çerçevesinde hareket ederek birbirimize zarar vermemeye özen göstermeliyiz” dedi.
TÜRSAB destekliyor
EGETURDER Başkanı Özer Bür ve Yönetim Kurulu üyelerinin, yaşanan sorunlara yönelik tespitlerini dinleyen TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, 1999 yılından bu yana acenteci olduğunu ancak öncesinde rehberlik yaptığını ifade ederek, “20 yılı aşkın süredir bu sektördeyim. Dile getirdiğiniz sorunların çözümünde TÜRSAB olarak neler yapılması gerekiyorsa, elimizden gelen çabayı göstermeye ve desteği vermeye hazırız” dedi.
Şoför temini ve gece yolculukları
Şoför temini noktasında sıkıntılar olduğunu, kaliteli şoför bulmanın giderek zorlaştığını belirten Kıvanç Meriç, “Bizler hayatımızı bir kaptana emanet eden insanlarız. Onların yaşadığı koşulların daha iyileştirilmesi hepimiz açısından çok önemli. Çalışma saatlerine yönelik düzenlemeler var, ama yeterli değil. Gece yolculuğuna bazı firmalar hayır diyebiliyor ama bir firma çıkıp ‘ben yaparım’ dediğinde sistem bozuluyor. Gece yolculuklarına yönelik bir düzenleme yapılabilir mi, buna bir bakmak lazım. Uzun parkurlarda iki yerine 3 şoför olmalı. Ancak günümüzün ekonomik şartlarında bu çok mümkün görünmüyor. Turlarda yeni araç modeli talep ediliyorsa ona göre bir fiyatın da oluşması gerekiyor. Eski araç ve yeni araç arasında bir farklı fiyatlandırma olabilmeli” dedi. ■
Bölgede öne Çıkan Sorunlar
1- Şehiriçinde yolcu toplanması zorluğu.
2- Acentelerin kendi arasında yaşadığı rekabet yüzünden sürekli taşımacıya yükleniliyor.
3- Gece yolculuğu büyük sorun olarak ortaya çıkıyor. Eskiden iyi acenteler gece yolculuğu yapmazdı. Fakat zamandan kazanma düşüncesiyle gece yolculuğuna bir yönlendirme var.
4- Takograf kullanımında yurtdışında aylık raporlarda sorun çıkıyor. Yurt içinde 24 saatlik raporlar sorun yaratmıyor, ancak yurtdışında büyük cezalar geliyor
5-Acentelerin model ve araç tipine yönelik talepleri yüzünden araçları sürekli yenilemek zorunda kalıyoruz. O yüzden para kazanamıyoruz. Yeni yatırım yapmaya zorlanıyoruz.
6- Sektörümüzün en önemli unsurları olan şoförler yeteri kadar değer görmüyor ve konaklama tesislerinde onlara kaliteli ve konforlu koşullar sunulmuyor.
7-Havaalanında & şehir içinde park problemi hat safhada.
8-Turizm şoförlüğü için ayrı bir ihtisas gerekiyor. Kazaların yüzde 99’u uyuma sebebi ile yaşanıyor. Uzun parkurlarda üçüncü şoför olması gerekirken maliyetler nedeniyle bu gereklilik göz ardı ediliyor.
9- Pandemi döneminde turizm taşımacıları üvey evlat muamelesi gördü ve teşvik ve yardım alamadı.
10- Büyük araçların müze önlerine yanaşması sorun oluyor. Yaşlı turistleri uzakta bırakmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca müze fiyatları çok yüksek. Bu konuda bir çalışma yapılmalı.