Turizm taşımacısı bunalımda kimse ne olacağını, ne yapacağını bilemiyor!

TURİZM TAŞIMA

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı ve SystemTransport Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Arık, turizm taşımacısının aynı okul ve personel taşımacılığı yapan firmalar gibi bir bunalım yaşadığını belirtti: Arabasını değiştirmek istiyor, değiştirse mi bilemiyor. Tekrardan kapanma olacak mı, olmayacak mı, endişe içinde. Araçlarına kış lastiği almak durumunda, ama bunu alsam mı, almasam mı diye de düşünüyor, çünkü yara bere içinde geldiği bir dönemden sonra para harcayacak bir durumu yok. Her harcanan paranın artık bir karşılığının olması lazım. Karşılıksız yapılacak işin daha çok zarar vereceğini bildiğimizden de bunalım içindeyiz” dedi.

Röportaj: Erkan YILMAZ 

Taşkın Arık, aşılanmaların belli bir seviyeye gelmesiyle turizm de hareketlenmelerin olduğunu, bu süreçte taşımacının işini en iyi şekilde yapmaya çaba gösterdiğini ancak acentelerin araç ve personel beklentilerinin hiç pandemi olmamışçasına yeni ve nitelikli olmasını istediklerini söyledi. Arık, kapanma korkusunun müşterinin isteklerini gerçekleştirmek için yapılacak her bir yatırım ve değişimi durdurduğunu söyledi. 

Yenileme yapsak bir türlü yapmasak bir türlü

Turizm taşımacısının şu anda ne yapacağını bilemediğini belirten Taşkın Arık, Taşıma Dünyası’na önemli açıklamalarda bulundu:“Araç filonuzu yenilemek zorundasınız. Araçlarınız hiç çalışmadan model kaybetti. Tekrardan hayata dönmek için bir adım atmak gerekiyor. En azından mevcut arabayı takasa verip daha üst model araca geçmek durumundasınız. Aradaki farkı da mecburen kredilendireceksiniz. Yüksek faize rağmen bunu yapmak durumunda kalıyorsunuz. Çünkü var olan iş için sizden, pandemiye rağmen yine yüksek modelli araçlar talep ediliyor. Üstelik eski araçların bakım maliyetleri de çok yükseldi. Eskiden 2000 TL’ye bakım yaptırırken şimdi bu maliyet 6 bin TL’ye kadar çıktı. İşte bu zorunluluk nedeniyle bunalıma giriyoruz. Yenileme yapsak bir türlü, yapmasak bir türlü. Personel zam istiyor. Hayat gerçekten çok pahalılaştı. Bir kapanma olursa arabalarda yaptığımız küçük yenileme harcamaları bile çok ciddi şekilde bizi etkileyecektir” dedi

Taşkın Arık:

“Şu anda ben filomdaki araçları yenileme sürecini başlattım. 2015 model Travego arabamı satıyorum, 2019 model araç alıyorum. Normalde sıfır alırdım ama şimdi 2019 model Tourismo alıyorum. Bu şekilde 5 araçlık bir yenileme yapma planım var.”

Dayanacak gücümüz kalmadı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları kapatmamaya yönelik kararlı bir duruş sergilediğini belirten Arık, “Aynı kararlı duruşu turizm tarafında da görmek istiyoruz. Şehirlerarası tarafında meslektaşlarımız üniversitelerin açılmasını bekliyor. Biz de organizasyonların gerçekleşmesini bekliyoruz. Oluşacak bir kapanma ile kendimizi toparlayamayıp işyerlerimizi kapatmaya kadar gidebilir. Biz önümüzdeki sürece yönelik devletten net kararlı bir açıklama bekliyoruz. Karşılaşılacak her hangi bir olumsuzlukta dayanacak gücümüz kalmadı ” söyledi.

Acentelerden ciddi talep var

Kış turizmine (Uludağ/Kartalkaya) yönelik beklentilerinin çok yüksek olmadığını da dile getiren Arık, “Şu anda yapılmayan organizasyonlar, bir süredir gidilmeyen destinasyonlara yönelik bir talep var. Fiyat soruyorlar. Gerçekleşmemiş, ama ciddi talepler var. Pakistan ve Hindistan pazarı açıldı. Çok ciddi teklifler alınıyor, hem düğün organizasyonları hem incoming turizmi için. Öte yandan hem kamu tarafında hem de özel sektörde ertelenen birçok kongrenin Ekim ve Kasım ayında yapılma planı var. Şu anda Amerikalılar da geliyor. İngiliz pazarı açıldı onların en sevdiği bölge Dalaman, Fethiye ve Ege bölgesi, ama zayıf bir talep var. Öte yandan iç turizm için Safranbolu, Kapadokya tarafında bir talep var. Ekim Kasım ayı için tur planları oluşmuş durumda” dedi. 

Kapanma olmazsa iş olacak

Bu yıl Antalya’da 15 aracının çalıştığını, işlerin İstanbul’da artması ile 8 aracını çektiğini belirten Arık, “Şu an 7 aracım var. Ekim ayının sonuna kadar orada kalacaklar, sonra bitiyor. Bundan sonraki süreçte taşımacının önünü görebilmesi için kapanmanın olmaması gerekiyor. Kapanma olmazsa iş olacak gibi görünüyor. Ama eğer tekrar bir kapanma söz konusu olursa, toparlanmak da çok çok güç olur” dedi. 

Pandeminin derslerini otobüsçü unutamaz

Pandemi sürecinin birçok önemli dersler verdiğini de vurgulayan Taşkın Arık, “Pandemi plan yapmayı, doğru zamanda doğru hareketler yapmayı gösterdi. Bu dersleri taşımacının unutamayacağını düşünüyorum. Çok net bir durum var. Bir otobüsün değeri, şu anda, 2+1 için 2 milyon 850 bin civarında. Filonuzda çalıştırabileceğiniz araçların en düşük modelleri 2013-2014. Bunların fiyatları da 1 milyon TL’nin üzerinde. Maliyetler artık hem araç hem personel anlamında çok yüksek. Otobüsçü, eskiden kriz sürecinde öğrendiklerini unutabiliyordu ama maliyetler böyle yüksek değildi. Taşımacılık sektörü daha kayıt dışı bir haldeydi. Şu anda sistem çok daha kayıt altında. Eksik bir işleminizde hemen ceza geliyor. Bu yüzden otobüsçü bu süreçte aldığı dersi unutamaz. Akşam bir an unutsa bile sabah kalktığında şartlar mutlaka ona hatırlatır” dedi. ■

69 yaş pansuman oldu, 22 yaş neşter olur

Sektörün kaptan sorunu olduğunu ve 69 yaş ile ilgili yapılan düzenlemenin olumlu olduğunu belirten Taşkın Arık, “Burada en önemli ve kalıcı çözüm sağlayacak adım kaptanlık mesleğine giriş için yaşın 26’dan 22’ye çekilmesi. 69 yaş düzenlemesi sorun  pansuman oldu. Ama 22 yaş neşter olacaktır. Eğer bu işe yönelik bir teşvik veya özendirecek adımlar atılmazsa sıkıntı daha da büyüyecek” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.