Turizm ulaşımcısı nefes alamaz hale geldi

TURİZM TAŞIMA

Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) Başkan Yardımcısı Taşkın Arık, “Akaryakıt zamları nedeniyle zaten zor günler geçirirken, birde tamamen kontrolsüz ve kayıt dışı çalışan bireysel taşımacıların yarattığı rekabet ile mücadele ediyoruz. Bakanlığın çok acil şekilde D2 belgesinin alımını zorlaştırması ve çok sıkı bir denetime başlaması gerekiyor. Yoksa bu maliyetler ve bu rekabet ortamında kurumsal firmalar ayakta kalamayacak. Şu anda nefes alamaz hale geldik. Bu durum turizm ulaşımcılarını uçuruma götürüyor.Yetkilileri çok acil göreve çağırıyorum. Öte yandan hergün akaryakıta yapılan zam bizim de fiyat tekliflerimizi değiştirdi. Artık günlük fiyat teklifi veriyoruz” dedi.

Son günlerde akaryakıta gelen zamlarla taşımacıların çok zor günler geçirdiğine dikkat çeken Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) Başkan Yardımcısı Taşkın Arık, “Şu an da mazotun litresi 25 TL sınırına geldi. Benim endişem bu artışların devam etmesi ve 30-35 TL seviyelerine gelmesi. Enflasyon resmi açıklamalarda yüzde 50 olarak ifade ediliyor ama yaşanan yüzde 120-130’ların üzerinde. Bunu aracımıza yakıt alırken veya bakıma götürdüğümüzde, herhangi bir ürün aldığımızda görebiliyoruz. Turizm ulaşımcıların bu zor ortamda artık yaşayabilmesi çok zor” dedi.

D2 belgesinin kolay alınması kontrolsüz bir yapı getirdi

“Biz bu kadar yüksek maliyet artışları ile mücadele ederken birde bu işi bireysel anlamda yapanlarla da mücadele etmek durumunda kalıyoruz” açıklamasında bulunan Taşkın Arık, “ Biz kurumsal yapıda hizmet üreten firmalarız. D2 belgesinin 75 özmal koltuk kapasitesi ile kolayca alınabilmesi bireysel taşımacıların önünü açmış durumda. Sektörde belgelere kaydedilip ancak kendi başına faaliyet gösteren bireysel taşımacılar var. Bu taşımacıların yaptığı faaliyetler bizi çok ciddi biçimde yaralıyor. Çünkü yaptığı iş tamamen kayıt dışı hiçbir vergi yükümlülüğü yok. Hatta sigortaları bile yok. Çalışanların da sigortası yok. Biz tüm çalışanlarımızın ücretini gerçek usulden gösterip sigortalarını ödemek durumundayız. Bu maliyetleri olmadığı için de fiyat verirken kurumsal yapıda çalışan firmaların çok daha aşağısında olabiliyor. Eskiden mazotun maliyeti 3 ile çarpılıp ona göre fiyat verilirdi. Bu daha sonra 2’ye şimdi ise 1’e kadar düşmüş durumda. Bu tamamen bireysel taşımacılar yüzünden oldu” dedi.

D2 Belgesinin alımı acilen zorlaştırılmalı, çok sıkı denetimler yapılmalı

Bakanlığın çok acil biçimde D2 belgesinin alım şartlarını zorlaştırması ve özmal kapasitesini artırması gerektiğini belirten Taşkın Arık, “Biz en çok bu belgenin kolay alınabilmesinin darbesini yaşıyoruz. Bizi mazotun yanı sıra belgelerde kiralık olarak çalışanlar yıkacak. Kamunun almış olduğu yanlış kararların bedelini ödemek zorunda kalıyoruz. Bu durum turizm ulaşımcılarını uçuruma götürüyor. Çok acil şekilde Bakanlık belge alımında özmal koltuk kapasitesi şartını yükseltmeli. Ayrıca Bakanlığın çok ciddi bir denetim süreci de başlatması gerekiyor. D2 belgesine kiralık olarak kaydedilen araçların usulüne göre çalışıp çalışmadığına bakılmalı. Kiralık yapıya mutlaka sınırlama getirilmeli. Kendi namına mı yoksa, kayıtlı belge sahibi firmaya mı çalıştığı acilen tespit edilmeli. Ne şekilde UETDS sistemine bilgi girdiği, faturanın kim tarafından kesildiğine bakılmalı. Faturanın belge sahibi tarafından kesilmeli. Fatura da kesmiyor. Yada Anadolu turuna 20 bin lira aldığı ücrete 5-6 bin TL gibi komik rakamlarla faturalar kesiliyor. Burada gerçekten vergi veren, istihdam yaratan turizm ulaşım firmalarının ayakta kaldığını göremeyecekler. Buna dur denilmesi lazım. Bu işin tamamen kayıt altında yapılmasını sağlamak gerekiyor. Ortalık kontrolsüz şekilde çalışan bireyselcilere kalacak ve aynı taksiciler gibi düzensiz bir yapı oluşacak. Yoksa bu ortamda biz nefes alamaz hale geldik. Bittik. Acilen Maliye Bakanlığı’nı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz” dedi.

Denetimler çok yetersiz

Yaşanan tüm zorlu koşullara rağmen yine turların yapılmaya çalışıldığını belirten Arık, “Savaşa rağmen yurtdışından kültür turları var. Güney Amerika’dan, Kore’den, Ortadoğu’dan turist geliyor. Ama kapasite daha düşük tabii. Olan düşük kapasitedeki yolcu da bireysel taşımacılar alıyor. Denetimin yetersizliği nedeniyle taksi usulü iş alır hale geldiler. Maliyetleri de düşük olduğu için tabiî ki yolcu da o tarafa yöneliyor. Bizim bu noktada yaşama imkanımız kalmadı. Personele ücretleri ödemekte çok zorlanıyoruz. Otobüs lastiğinin biri 8 bin TL oldu. Otobüsün fiyatı 4 milyonu geçti. Bireysel taşımacı 2008 bir model otobüsün önünü, arkasını yaptırarak işimize balta vuruyor” dedi.

Fiyat tekliflerimizi günlük veriyoruz

Akaryakıta gelen zamlar sonrasında verilen fiyat tekliflerinin de değiştiğine dikkat çeken Taşkın Arık, “Biz artık akaryakıt fiyatları nedeniyle fiyat güncellemesi için müşterilerle adeta kavga etme noktasına geliyoruz. Arabanın gideceği tura göre kaç litre yakacağına bakıyoruz. 30 litre yakıt tüketiyor, o gün ki akaryakıt maliyeti ne ise ona göre fiyat oluşturuluyor. Mazot zamlara dur desek de durmuyor. Patlamış fren gibi gidiyor. Eskiden fiyatlarımızı 3 aylık verirdik, sonra 2 aya düştü. Daha sonra 1 ay oldu. Şimdi ise haftalık ama son günlerde ise günlük olarak vermeye başladık” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.