HABER: CANER ÖZCAN
3 Mart Çarşamba günü yapılan fuar açılışına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, ITE Türkiye Genel Müdürü Burcu Başer, ITE Türkiye Nakliye Lojistik Grup Direktörü Moris Revah ve çok sayıda ülkenin demiryolu temsilcisi katıldı. 30 ülkeden 300 firmanın katıldığı fuarda ‘Demiryolu Açık Oturumu’, ‘Kent içi Raylı Sistemler’, ‘Demiryolu Mevzuatı’, ‘Demiryolu Araçlarındaki Gelişmeler’, ‘Demiryollarında Özel Konular’ başlıklı paneller yapıldı.
3 Mart Çarşamba günü yapılan fuar açılışına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, ITE Türkiye Genel Müdürü Burcu Başer, ITE Türkiye Nakliye Lojistik Grup Direktörü Moris Revah ve çok sayıda ülkenin demiryolu temsilcisi katıldı. 30 ülkeden 300 firmanın katıldığı fuarda ‘Demiryolu Açık Oturumu’, ‘Kent içi Raylı Sistemler’, ‘Demiryolu Mevzuatı’, ‘Demiryolu Araçlarındaki Gelişmeler’, ‘Demiryollarında Özel Konular’ başlıklı paneller yapıldı.
30 ülke katılıyor, 200 firma
ITE Türkiye Nakliye Lojistik Grup Direktörü Moris Revah: Uluslararası Demiryolu Fuarının, dünyada demiryolu sektörünün en önemli buluşma noktası olduğunu belirtti: “Aralarında İran, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve İspanya’nın da bulunduğu 30 ülkeden 200 firmanın katılım gösterdiği fuarımızda katılımcı ve ziyaretçiler; demiryolu sektörünün geleceği, demiryolu hatları ile ilgili yeni çözümler konusunda verimli bilgilere ulaşabilme fırsatı buluyor. Lider firmaların ve ülkelerin katılımıyla verimli işbirliklerine ışık tutan Eurasia Rail, demiryolu sektörünün 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına da katkı sağlıyor.”
2023’e kadar 25 bin kilometre
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ömer Yıldız, demiryolu taşımacılığına 2003 yılından beri önemli yatırımlar yapıldığını belirterek, “Burada dünya demiryollarının temsilcilerini ağırlamaktan onur duyuyoruz. Ankara-Konya-Eskişehir arasındaki hızlı tren ulaşımı ile konforlu bir seyahat hizmeti sağlandı. Ankara-İzmir ve Sivas-Kayseri arasında da hızlı demiryolları inşaatlarımız devam ediyor. 2023 yılına kadar demiryolu uzunluğunu 25 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. 12 yılda yıllık ortalama 150 kilometre olmak üzere bin 805 kilometre demiryolu inşa edildi. 10 bin kilometre kadar hattımızı yeniledik. Yüksek hızlı tren üretiminde yerlilik oranını yüzde 53’e çıkardık. Demiryollarında gerçekleştirdiğimiz projelerle ülkemiz gelişiyor, bölgesel farklılıklar azalarak, istihdam ve sanayinin rekabet gücü artıyor” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım
Hatlarda elektrikli sinyal
100 milyon ton yük
40 milyar Dolar yatırım
800 kilometre raylı sistem
Hızlı trende yerli üretim
Haydarpaşa’da hızlı tren
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım
Hatlarda elektrikli sinyal
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, fuarın artan katılımcı sayısı ile önemli bir fuar haline geldiğini söyledi. Demiryolları altyapısında yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Yıldırım, “1951 yılından bu yana 11 bin kilometre civarında olan demiryolu ağının, son 10 yılda 10 bin kilometrelik kısmını tamamen yeniledik. Yüzde 5 seviyelerinde olan sinyalli hat miktarı yüzde 30’ların üzerine çıktı. Hedefimiz gelecek 8-10 yıl içinde bütün hatları elektrikli sinyalli hale getirebilmek. Mevcut hatlarımıza ilave olarak konvansiyonel hızlı ve yüksek hızlı hatlar olmak üzere 10 bin kilometrelik ilave bir demiryolu hattı yapımını gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar 1213 kilometre yüksek hızlı tren hattı, 360 kilometre de konvansiyonel olmak üzere toplam 1570 kilometrenin üzerinde yenilenmiş hattımız bulunuyor. 3 bin kilometrenin üzerinde de fiilen çalıştığımız, altyapısını yüzde 50’lerin üzerinde tamamladığımız hatlarımız var. 2018’in sonuna kadar bu devam eden projelerin tamamını bitireceğiz” dedi.
100 milyon ton yük
Yıldırım, demiryolu yolcu taşımacılığında yüksek hızlı hatlarla 43 milyon insanın yaşadığı 14 şehri birbirine bağlamayı, 3-5 yıl içinde demiryoluyla taşınan yük miktarını ise 26 milyon tondan 100 milyon tona çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.
40 milyar Dolar yatırım
Demiryolu altyapısına ve üstyapısına önümüzdeki 10 yıl içinde 40 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağını vurgulayan Yıldırım, “Bugüne kadar 20 milyar dolar yatırım yaptık. Projelerimiz adım adım ilerliyor. Kars-Tiflis-Bakü Projesi'ni bu yılın sonunda işletmeye alıyoruz. Böylece, kayıp bir halkayı da tamamlayacağız. Marmaray ile de geçişi sağlayınca, kesintisiz, ver elini Çin'den Londra'ya… Böylesine bir altyapıyı gerçekleştirmiş olacağız. Dünyada orta ve uzun vadede demiryollarının alt ve üstyapılarına yapılacak yatırım miktarının 1 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Demek ki, herkese çok yapacak iş var" diye konuştu.
800 kilometre raylı sistem
Banliyö hattının, İstanbul'un her iki yakasında yer alan bölümlerden oluştuğunu anımsatan Yıldırım, "Anadolu yakasında Pendik'ten Ayrılıkçeşme'ye kadar olan bölüm, oradan Marmaray, Kartal metrosuyla birleşmiş oluyor. İkinci bölüm de Kazlıçeşme'den Halkalı'ya devam ediyor. Onun inşaatı, firmayla ilgili bazı sıkıntılardan dolayı biraz gecikti maalesef. Arkadaşlarımız öncelikle bu proje üzerinde çalışacaklar. En geç 2018'in içerisinde, buraları hizmete almış olacağız. İstanbul raylı sitem uzunluğu 800 kilometreyi geçmiş olacak" açıklamasında bulundu.
Hızlı trende yerli üretim
Yıldırım, Yüksek hızlı tren setlerinde yerli üretimin vazgeçilmez kriter olduğunu vurguladı: “80 adet hızlı tren seti, zannediyorum 5-6 milyar doları bulan bir yatırım. Bu yatırım özellikle yurtiçinde hızlı tren setlerinin mümkün olduğunca yerli katkı oranıyla yapılmasını öngören bir projedir. Biz dünyanın bilinen üreticilerini, Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettik. Amacımız sadece hızlı tren seti almak değil hızlı treni üreten, kullanan ve ihtiyacı olan ülkelere temin eden bir ülke olmak.”
Haydarpaşa’da hızlı tren
Haydarpaşa Garından hızlı tren seferleri yapılacağını aktaran Yıldırım, "Hızlı tren Ankara'dan geliyor Pendik'te duruyor. Pendik ve Ayrılıkçeşme-Haydarpaşa arasında banliyö hattı ile hızlı tren beraber çalışacak. Dolayısıyla buradaki hat tamamen sıfırdan yenileniyor. Bir hızlı tren hattı bir de banliyö hattı olacak. Bu hat bittiğinde hızlı tren Haydarpaşa'ya kadar gelmiş olacak. Banliyö hattının bitimiyle beraber takriben 2 yıl sürecek" bilgilerini verdi.
Binali Yıldırım, konuşmaların ardından davetlilerle birlikte bu yıl 6’ncı kez düzenlenen 'Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’ Eurasia Rail'in açılış kurdelesini kesti. ■
Çanakkale Köprüsü 2023 yılında
Yapımı planlanan Çanakkale Boğaz köprüsünün 2023 yılına kadar hizmete gireceğini vurgulayan UDH Bakanı Binali Yıldırım, “Köprü, Türkiye'nin tarihe saygısını simgeleyecek. Bu köprü 2023 senesine kadar hizmete girmiş olacak. Köprü ayakları arasındaki mesafe 2023 metre olacak. Dünyada kuleler arası açıklık olarak birinci olacak. Köprünün adı Çanakkale 1915 olacak. 2023'te de vatandaşa kesintisiz geçilen bir Çanakkale köprüsü yapıp milletimizin hizmetine vermiş olacağız" dedi.