Karaismailoğlu, tören öncesi proje ile ilgili yetkililerden brifing aldı. Törendeki konuşmasının ardından Bakan Karaismailoğlu’nun butona basması ile TBM makineleri çalıştı ve 10 dakika sonra makineler tünel yüzeyini kırarak ortaya çıktı. TBM makinesinin ucuna Türk Bayrağı asıldı.
İstanbul’da metrolarımızın toplam uzunluğu 80 kilometreye ulaştı.
Törende konuşan Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’u; tarihine, kültürüne yakışır biçimde dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri hâline getirmek için ilkleri gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirterek; son teknoloji dev projeler ile İstanbul’u hayallerin ötesine, bambaşka bir noktaya taşıdıklarını kaydetti.
Karaismailoğlu, “Bu dev projelerin yanı sıra İstanbul’un dört bir yanını modern raylı sistem ağları ile donatıyoruz. Bakanlık olarak Marmaray ve Levent-Hisarüstü Metro Hattıile birlikte İstanbul’da halkımızın hizmetine sunduğumuz metrolarımızın toplam uzunluğu 80 kilometreye ulaştı. 5 hattımızda ise, yapım çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasıyla devam ediyor. Toplam uzunluğu 91 kilometre olan bu hatlarımız; Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı, Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören- Bağcılar (Kirazlı), Başakşehir-Çam Sakura hastanesi-Kayaşehir, Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İstanbul Havalimanı ve Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metro projeleridir” diye konuştu.
“İstanbul’un raylı sistem ağının yüzde 52’sini bakanlığımız kazandırmış olacak.
İhale işlemleri tamamlanan ve çok yakında temeli atılacak olan 4 km’lik Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem hattının müjdesini de İstanbullulara veren Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:“Toplam uzunluğu 8,3 kilometre olan Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm projesinin inşaat faaliyetlerine geçmek üzere adımlarımızı atıyoruz. Böylece; Toplam uzunluğu 103,3 kilometreye ulaşan 7 projemiz tamamlandığında şu an 251 kilometre olan İstanbul’un raylı sistem ağının toplam uzunluğu, 2023 yılında 354,3kilometreye yükselecek. Böylece İstanbul’un raylı sistem ağının yüzde 52’sini bakanlığımız kazandırmış olacak. Hızla ilerleyen ve tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulan bu çalışmalarımız bizi gururlandırıyor. Biliyorsunuz, İstanbul’un ulaşım altyapısından sorumlu olanların , atmadığı adımları, sunmadığı hizmetleri de İstanbullulara bakanlık olarak biz sunuyoruz! Devlet yönetmenin bilinci ve ciddiyeti ile görevlerimizi ifa ediyoruz. Çünkü bizler hizmet siyasetinin mensuplarıyız.”
“Bugün itibarıyla tünel işimizin yüzde 70’ini tamamladık.”
Şu anda içinde bulunula hattın Halkalı’dan başlayıp Atakent, Başakşehir (Kayaşehir), Arnavutköy’den geçerek İstanbul Havalimanına ulaştığını ve 31,5 km uzunluğunda 8 istasyondan oluştuğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Toplam da 79 km’lik Gayrettepe – Kağıthane-İstanbul Havalimanı – Arnavutköy-Başakşehir-Halkalı metro sisteminin tüm araçlarına hizmet edecek depo sahası ve Havalimanından geçmek üzere projelendirilen Hızlı Tren İstasyonu’nun peronları da yine bu proje kapsamında inşa ediliyor. Projemiz tamamlandığında; Marmaray Hattı’nın Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı’na devamı sağlanacak, yine Bakanlığımız tarafından yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi metro hattına aktarma imkânı da sunulacak” dedi.
Karaismailoğlu “Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı projesi kapsamında kullanılan 8 tünel kazma makinasının ikisi kazılarını tamamladı. Şu an 6 makinemiz kazılarına devam ediyor. Bugün itibarıyla toplam 62 bin 603 metrelik tünel işimizin 43 bin 763 metresini, yani yüzde 70’ini tamamladık. 2022 yılı Mart ayı itibariyle kalan tüm tünel kazı işlerini de bitireceğiz. Projemiz genelindeki tüm işleri dikkate aldığımızda, genel ilerleme oranımız da yüzde 60’ı buldu. 2022 yılının sonunda 31,5 kilometrelik bu hattı halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“2 milyar 361 milyon Euro’nun üstünde kazanç elde edilecek.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edilen bu hattın İstanbul’un önemli merkezlerine erişim imkânı sunacağının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Yaptığımız fizibilite hesaplarına göre Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattının tamamlanmasını takiben 20 yıllık zaman zarfı içerisinde Karayolu Bakım ve İşletme Kazancı, Kaza Kazancı, Zaman Kazancı ve Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Toprak ve Su Kirliliği’nin azalması gibi Dışsal Fayda Kazancı ile 2 milyar 361 milyon Euro’nun üstünde kazanç elde edilecek. Daha az araç kullanmak, daha ucuza erişmek, daha hızlı gitmek, daha az akaryakıt bağımlılığı gibi faydalar, her bir vatandaşımızın gündelik hayatına dokunan somut faydalar olacak. Bu tutar tüm İstanbulluların cebinde kalacak!” ifadelerine yer verdi.
Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zeminin içinde 97 metre uzunluğunda, 570 ton ağırlığında dev birer köstebeği andıran makinelerden ikisini 4,5 ay kadar önce, 1 Mart 2021 tarihinde Olimpiyatköy İstasyonu’ndan Halkalı İstasyonu yönüne doğru uğurlamıştık. Bugün yine o iki makine için bir aradayız. Makinelerimiz toplam 5 bin 255 metre kazıyı tamamladılar ve Halkalı Stadyum İstasyonu’nu da geçerek bulunduğumuz noktaya geldiler. Az sonra iki makinenin sırayla son kalan zemin parçasını da kazıp metronun bir kesimini daha başarıyla tamamladıklarına şahit olacağız. Yeni serüvenleri ve proje kapsamındaki son görevleri ise 7 bin 575 metre daha kazıp Halkalı’dan Marmaray’a ulaşmalarıdır. Yıl sonunda inşallah hep beraber ona da şahitlik edeceğiz” dedi.