İstanbul’da toplu ulaşımında en büyük rol metrobüs hattına düşüyor. Beylikdüzü’nden Kadıköy’e kadar 52 kilometrelik hatla 2 kıtayı birbirine bağlayan metrobüs; günde yaklaşık 1 milyon yolcu taşıyor. Metrobüs hattındaki bu yoğunluğu rahatlatmak için bir dizi yatırımlar yapan İBB, yüzde yüz elektrikli metrobüslerin test sürüşlerine başlıyor. İBB bünyesindeki İETT ve Metro İstanbul işbirliği ile hayata geçen elektrikli metrobüsler son teknolojiye sahip olması ve yakıt tasarrufu ile dikkat çekiyor.
100 bin kilometrede 2.5 milyon lira yakıt tasarrufu
Yüzde yüz elektrikli metrobüsler için bilgi veren İETT Genel Müdürü İrfan Demet, “Bu araç manevra yapmaya gerek kalmaksızın çift yönlü sürüş imkanı sağlıyor. Aracın hem önünde hem de arkasında sürücü kabini mevcut. Tam şarj ile 80 km menzile sahip. 20 dakikalık şarj ile 50 km gidebiliyor. 4 vagonlu, 420 yolcu kapasiteli. Bu kapasite son derece önemli çünkü bundan önceki araçlarda 150 yolcu taşınırken, son dönemde alınan 280 kişilik araçlarla yolcular taşınıyordu. Şimdi bu araçla yolcu kapasitesi 420’ye çıkacak” dedi.
Elektrikli metrobüsün tamamen sessiz çalıştığına dikkat çeken İrfan Demet, böylece gürültü kirliliğinde önüne geçileceğini vurguladı. İrfan Demet şöyle devam etti: “Yeni nesil elektrikli metrobüsler 100 bin kilometrede 2.5 milyon lira yakıt tasarrufu sağlıyor. Yani dizel araçlara kıyasla yüzde 60 yakıt tasarrufu sağlıyor. Yılda 300 ton karbondioksit salınımını engelliyor. Bu rakam İstanbul’a yılda 8 bin ağaç dikmeye eşdeğer bir rakam. Metrobüs hattında sadece 1 günde 250 bin km yol yapıldığı göz önüne alındığında İstanbul için çok önemli bir yakıt tasarrufu elde edilecek. Daha çevreci bir İstanbul için de önemli bir katkı sağlayacak.”
Raylı sistem standartlarını metrobüslere taşıyacağız
Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, elektrikli metrobüsler ile raylı sistem standartlarını metrobüs hattına taşımayı amaçladıklarını belirtti. Elektrikli metrobüslerin bataryalı ve sıfır emisyonlu olduğuna dikkat çeken Dr. Özgür Soy, “Yeni nesil metrobüsler şoföre bağlı kazaları önleyecek şekilde otonom sürüşe sahip. 12 tane farklı motoru var, lastiği bile patlasa 40 kilometre yoluna devam edebiliyor. Buradaki esas amacımız yurtdışından teknoloji transferiyle tamamen yerli üretim yapmak. Üretici firma da buna çok açık, inşallah bunun çalışmalarına başlayacağız. İnşallah testlerin olumlu olacağını hevesle bekliyoruz. Garaj testleri tamamlandı, 1 Nisan’da metrobüs hattında test sürüşlerine başlayacağız.” dedi.
Elektrikli metrobüsün özellikleri
Son 2 yıl içerisinde filoya dahil edilen, 280 yolcu kapasiteli, konforlu ve güçlü 252 adet yeni metrobüs aracına ek olarak şimdi de % 100 elektrikli, 40 metre uzunluğunda, 420 yolcu kapasiteli modern araçlar filoya katılıyor.
Alanında gelişmiş son teknolojilere sahip yeni elektrikli metrobüs araçları;
-295 KW gücünde,
- Manevra yapmaya gerek kalmaksızın çift yönlü sürüş imkanı sunan,
- Tek şarj ile 80 km menzile sahip,
- 20 dk şarj ile 50 km mesafe gidebilen,
- 4 vagonlu,
- Yolcular için geniş ve ferah ulaşım imkanı sunan,
- Sürücüsüz Otonom Sürüş İmkanına sahip,
- Şerit Takip Asistanından, 360 derece panoramik görüntüleme imkanı gibi bir dizi teknolojik donanımı bünyesinde bulunduruyor.