Haber/ Erkan YILMAZ
ID. Buzz’ın tanıtımına yönelik Tersane İstanbul’da 26 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısına Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel, Pazarlama Müdürü Taner Kozlan, Ürün Birim Yöneticisi Güneş Erdem, Doğuş Şarj Sistemleri D-Charge Müdürü Bahadır Ayış’ın katılımıyla yapıldı. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Şenyücel, ID.Buzz’ın, Volkswagen ID ailesinin Türkiye’de satışa sunulan ilk modeli olduğunu açıkladı.
Hem geçmişi yaşatıyor, hem geleceğin teknolojisi deneyimleniyor
Senyücel, çok büyük heyecan duyduğunu belirterek, “25 yıldır otomotiv sektöründeyim. Gerek yurtiçinde, gerekse de yurtdışında sayısız lansmana katıldım. Bir kısım lansmanda olduğu gibi şu anda olduğu gibi rol üstlendim. Ancak bugüne kadar bana lansmanını yaptığımız araç kadar heyecan veren bana farklı duygular yaşattıran bir aracın lansmanını yapmamıştım. Çünkü aracı kullandığım zaman çocukluğuma gidiyorum, aracın içindeyken hem geçmişi yaşıyorum hem de geleceğin teknolojisini deneyimliyorum. Bu iki farklı duyguyu barından yegane araçların başında ID geliyor. Bu yüzden çok heyecanlıyım, bugüne şahitlik etmekten dolayı çok gururluyum” dedi.
Müşteri beklentilerini tamamen karşılayacak
Tolga Senyücel, “ID.Buzz, Volkswagen Grubu’nun tamamen elektrikli araç platformunda (MEB-modüler elektrikli araç platformu) üretiliyor. İçten yanmalı araç platformundan dönüşüm yapılmış bir araç değil, bu bakımdan müşteri beklentilerini tamamen karşılayacağını düşünüyoruz” dedi.
ID. Buzz’ın yüzde 10 pay almasını hedefliyoruz
Tolga Senyücel, “Volkswagen Ticari Araç olarak bu ürünün hem müşteri portföyümüze hem de satışlarımıza önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu yıl için kotalarımız sınırlı da olsa, 2025 yılında pazara sunmayı planladığımız diğer ID.Buzz modelleriyle birlikte, satışlarımızın içinde elektrikli araç satışlarının yüzde 10 pay almasını hedefliyoruz.” dedi. Senyücel, 2025 yılında Transporter araçların elektirikli ve hibrit modellerini de satışa sunacaklarını söyledi.
2024’de dünyada 16.5 milyon elektrikli araç satışı
2023 yılında tüm dünyada 14 milyon 200 bin civarında elektrikli araç satıldığını belirten Senyücel, “2023 yılında tam elektrikli aracın satış adeti 10 milyona ulaştı. 2024 yılında tahmini olarak 16.5 milyon civarında elektrikli araçların satışı olacak gibi görünüyor. Toplam pazardaki büyümeye bakıldığında Çin’de yüzde 7 büyüdü. Avrupa Birliği’nde yüzde 1, Amerika pazarında ise yüzde 12 büyüdü. Eelektrikli araçlarla global büyüme yüzde 22, toplam pazardaki büyüme ise yüzde 3.7. Eğer 2016 yılındaki Paris Anlaşması’na sadık kalınacaksa elektrikli araçların mutlaka desteklenmesi lazım” dedi.
ID.Buzz, sürdürülebilir mobilitenin yeni yüzü
Volkswagen Ticari Araç Ürün Birim Yöneticisi Güneş Erdem ID. Buzz benzersiz tasarımıyla ayrıştığına dikkat çekerek, “Geleceğe yönelik teknolojileri yansıtan görünümüyle ID.Buzz, benzersiz tasarımıyla ayrışıyor. Volkswagen Ticari Araç’ın 1950’lerde pazara sunduğu ikonik modeli T1, yani Bulli’den ilham alan ve orijinal Bulli’nin stilistik unsurlarından yararlanılan ID.Buzz, Volkswagen Bulli ile temsil edilen özgürlük ve bağımsızlık ruhunu zamanımıza aktarıyor. ID.Buzz model serisine özel bir başka tasarım unsuru ise, karizmatik LED farların arasındaki ön panelle belirginleşen ve gülümseyen bir yüzü andıran ikonik ön kısmı. ID.Buzz tıpkı orijinal Bulli’de olduğu gibi arkadan itiş özelliğine sahip. ID.Buzz’da sunulan Harman Kardon premium ses sistemi, 12+1 adet hoparlörü, 700 watt toplam gücü ve subwoofer ile sürüş keyfini maksimum seviyeye taşıyor” dedi.
ID. Buzz Cargo
ID. Buzz Cargo araçların panel van da yeni bir dönemi başlatacağını belirten Güneş Erdem, ID.Buzz Cargo’nun 3.900 lt’lik yükleme alanı kapasitesi iki Euro palet için yer sağlıyor. ID.Buzz Cargo’da arka kanatlı kapı ve yukarı açılır kapılar tüketicilere seçenek olarak sunulurken, yolcu tarafında da sürgülü bir kapı bulunuyor” dedi.
Son derece ferah bir ortam
ID.Buzz, sürücü ve yolcularına, geniş tasarımlı iç mekanıyla son derece ferah bir ortam sunuyor” açıklamasını yapan Erdem, 5 kişilik ID.Buzz Pro’da yolcular son derece rahat seyahat edebiliyor ve eşyaları için de 1.121 litrelik bagaj alanından yararlanabiliyor. İkinci koltuk sırası yatırıldığında bu yük kapasitesi 2.205 litreye kadar çıkabiliyor. ID.Buzz Cargo ise, müşterinin tercihine göre önde şoför yanında tekli veya ikili koltuk seçeneği ile sunuluyor. Aynı zamanda 3,9 m3'lük kargo alanını ayıran sabit bir camlı bölme de bulunuyor. Head-up display (HUD), sürücü destek veya bilgi-eğlence sistemi özelliklerinden ihtiyaç duyulan bilgilere göre kişiselleştirilebiliyor. Ekran, bilgi ve eğlence sistemi içindeki araç ayarlarından açılabiliyor veya kapatılabiliyor, oturma pozisyonuna göre konumu ayarlanabiliyor. Olumsuz hava koşullarında ön cama yansıyan bilgilerin daha iyi görülebilmesi için renk değiştirilebiliyor.
Aracın durumuna ilişkin tamamlayıcı bilgileri gösteren akıllı bir ışık konsepti olan ID.Light üzerinden adaptif hız sabitleyici “ACC”, ön bölge asistanı "Front Assist", karşılama ve uğurlama ışığı, şarj işlemleri, telefon çağrısı gibi sistemler, işlevler hakkında ve güncel sürüş durumuna ilişkin bilgiler sunuluyor. Bilgi ve eğlence sistemi ekranından araç menüsüne girerek, ID.Light fonksiyonları etkinleştirilebiliyor veya devre dışı bırakılabiliyor.ID.Buzz’da bulunan 12,9" "Ready 2 Discover" radyo ve direksiyonun arkasında konumlandırılmış olan 5,3” (13,46 cm)’lik dijital gösterge paneli, müzik dinlerken, navigasyonu takip ederken ya da farklı uygulamalar arasında geçiş yaparken şık tasarımıyla eşlik ediyor.
Elektrokromatik Panoramik "Smart Glass" Akıllı Cam Tavan
Elektrokromatik panoramik “Smart Glass” akıllı cam tavan, katmanlı cam yapısı ve değiştirilebilir sıvı kristal film özelliği sayesinde şeffaf veya opak hale getirilebiliyor. Cam tavan, tavan kaplamasındaki kontrol tuşları üzerinden veya bilgi-eğlence sistemi aracılığıyla opak/şeffaf olarak ayarlanabiliyor” dedi.
ID. Buzz fiyatları
Volkswagen Ticari Araç Pazarlama Müdürü Taner Kozlan ID.Buzz’ın 1 Ekim’den iibaren satışa sunulacağını belirterek fiyatları ile ilgili şu bilgileri verdi: ID.Buzz, 1 Ekim’den itibaren satışa sunuluyor. ID.Buzz Cargo (2+1) Standart Şasi 286 PS (84kWh) modeli 1.950.000 TL ve ID.Buzz Pro (4+1) Standart Şasi 286 PS (84kWh) modeli ise 3.600.000 TL anahtar teslim fiyatıyla satın alınabilecek.”
Elektrikli araçta hızlı bir dönüşüm var
Elektrikli araca yönelik hızlı bir dönüşüm olduğuna dikkat çeken Taner Kozlan, “ Türkiye’de 2022 yılında satılan elektrikli araç sayısı 7124 adet, 2023 yılında 65 bin 562 adet, 2024 yılında ise ilk 8 ayda 47 bin 32, yıl sonunda ise bu rakamın 80 bin adet seviyesinde olmasını bekliyoruz. Biz de yüzde 10’luk bir satış hedefi belirledik” dedi. Taner Kozlan, “ ID. Buzz’ın özel bir araç olduğuna dikkat çekerek, “ID. Buzz en son nesil sürücü destek sistemlerine ve şarj fonksiyonlarına sahip ID yazılımı bulunuyor. ID.Buzz’da bulunan sürücü destek sistemleri, mükemmel sürüş kolaylığı ve güvenlik sunuyor. Yarı otonom sürüş asistanı "Travel Assist" gibi yenilikçi ve birbirine bağlı teknolojiler opsiyonel olarak sunuluyor. Travel Assist, öndeki araçla güvenli sürüş mesafesini korurken aracı kolayca şeritte tutmayı sağlıyor. Standart olarak sunulan diğer sürücü destek sistemleri arasında; Front Assist - ön bölge asistanı - ve Lane Assist - şerit takip asistanı ve acil durum asistanı "Emergency Assist" sayılabilir. Bu özelliklerin yanı sıra, adaptif hız sabitleyici "ACC", follow-to-stop fonksiyonu, hız limitleme, kör nokta algılama ile şerit değiştirme asistanı "Side Assist" ve arka trafik uyarı sistemi "Rear Traffic Alert" ID.Buzz Pro’da standart olarak sunuluyor” dedi.
185 kW'a kadar şarj gücü
ID.Buzz ve ID.Buzz Cargo modellerinde toplam 84 kWh (net: 79 kWh) enerji sağlayan yüksek voltajlı lityum iyon batarya bulunuyor. Batarya, arka aksa entegre edilmiş olan 210 kW'lık elektrik motorunu besliyor. WLTP standartlarına göre ID.Buzz’ın menzili 460 km'ye kadar çıkıyor. Maksimum hız, elektronik olarak 160 km/s ile sınırlandırılmış. Aracın 0’dan 100 km hızlanması ise, Pro modelinde 7.6 saniye, Cargo modelinde ise 10.2 saniye olarak gerçekleşiyor. Aracın elektrikli motoru 560 Nm'lik maksimum tork üretiyor. Bataryanın konumu sayesinde iyice düşürülmüş olan ağırlık merkezi ile aracın dinamizmi artıyor. Tasarım, ID.Buzz'ın dönüş dairesi çapının yaklaşık 11 metre olmasını da sağlıyor.Lityum iyon batarya, 11 kW alternatif akımla (AC) şarj edilebildiği gibi, bir CCS konektörü aracılığıyla DC hızlı şarj istasyonunda 185 kW'a kadar artan bir güçte şarj edilebiliyor. Bu şekilde şarj edildiğinde, bataryanın şarj seviyesi yaklaşık 26 dakikada yüzde 10'dan yüzde 80'e yükseliyor.
Beş koltuklu çok yönlü bir araç: ID.Buzz Pro
Bir MPV olan geniş ID.Buzz Pro, aileler, boş zaman aktiviteleri ve iş amaçlı kullanım için özel olarak tasarlandı. Sürücü ve ön koltuktaki yolcu için, iç kısımda standart olarak ayarlanabilir kolçakların bulunduğu koltuklar yer alıyor. Arkada kullanılan üçlü arka koltuk grubunda koltuk sırtlıkları öne doğru katlanabiliyor. Ekstra diz mesafesi veya ilave bagaj alanı oluşturulması için, arka koltuk grubunun iki parçasını uzunlamasına 150 mm hareket ettirmek de mümkün. ID.Buzz’da easy open/close özellikli elektrikli sağ ve sol kayar kapılar standart olarak sunuluyor. Geniş bagaj kapağının ötesinde açılan alanda ise - beş kişi otomobildeyken - 1.121 litre bagaj alanı (arkadaki koltukların sırtlıklarının üst kenarına kadar yüklenmiş şekilde) oluşuyor. Arka koltuklar katlandığında ise kapasite 2.205 litreye çıkıyor.
D-Charge 2025 hedefleri
Toplantıda konuşan Doğuş Şarj Sistemleri D-Charge Müdürü Bahadır Ayış, dünyada ve Türkiye’de şarj istasyonu altyapısına yönelik bilgiler verdi: Şu anda Avrupa Birliği’nde 797 bin 924 soket var. Yüzde 86 AC, yüzde 14 DC soket. Soket başına 11.2 araç düşüyor. Amerika’da 140 bin soket var. Bunun yüzde 60’ı AC soket. Yüzde 40’ı DC soket. Soket başına düşen araç sayısı 34. Çin’de soket sayısı 2 milyon 200 bin soket. Yüzde 54’ü AC soket, yüzde 46 DC soket. Soket başına düşen araç 11.Türkiye’de ise 23 bin 217 soket var. Bunların yüzde 37’si D-C, yüzde 63’ü A-C soket. Araç başına düşen araç sayısı 5,6 adet. D-Charge olarak ise bizim güncel olarak 23 bin 200 soket sayımız var. Yüzde 37’si D-C soket, yüzde 63 AC soket. Soket başına düşen araç sayısının 8 olması hedefleniyor. İlerleyen dönemlerde elektrikli araç sayısının artması ve şarj istasyonu altyapısının da hızlı artması bekleniyor. Lisansı alınmış 180 firma var. 2023 Mayıs ayında şirketimiz kuruldu. Buradaki amacımız otomotiv değer zincirinin bir parçası olmak. Şu anda 27 ilde işlem yapıyoruz. Yüzde 50’si D-C, yüzde 50’si A-C. 2025 yılı sonunda hedefimiz 48 ilde olmak ve 670 sokete sahip olmak. Yüzde 35 A-C, yüzde 65 D-C.
Ekim ayı itibariyle şarj istasyonlarına yönelik bir aplikasyonu hizmete alacaklarının bilgisini de veren Bahadır Ayış, “Bu sistemle hayallerimiz büyük. En iyi hizmeti vermek ve müşteri memnuniyeti oluşturmayı hedefliyoruz. Aplikasyon üzerinden rezervasyon olacak. Rota optimizasyonu olacak. Sadakat programını da uygulamak istiyoruz. Bizim şarj istasyonlarımızı tercih ettikçe indirim kazanacaklar. Servislerimizde de indirimler vermeyi düşünüyoruz. Doğuş Grubu’nun diğer yeme, içme, otel faaliyetlerinde bir takım çapraz işlemler yapmak istiyoruz” dedi.