Akaryakıt indirimlerini düzenleme çalışması yapılıyor

ENERJİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu akaryakıt dağıtıcılarının yaptıkları indirimlere yönelik düzenlemeyi 2015 yılında başlatmış, ancak daha sonra bu düzenleme rafa kaldırılmıştı. Şimdi tekrar gündeme geldi.

EPDK akaryakıt indirimlerine yönelik bir düzenleme ile ilgili ilk çalışmasını 2015 yılında başlattı. Düzenleme taslak şeklinde tarafların görüşüne sunuldu. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) da görüşlerini EPDK’ya bildirdi. Aradan geçen sürede taslak çalışma ile ilgili bir ilerleme sağlanamadı. EPDK, bu düzenlemenin hayata geçmesi için tekrar çalışmalara başladı.

Endişeye gerek yok  
Akaryakıt indirimlerine yönelik düzenlemenin hayata geçirilmesiyle ilgili EPDK’nın hamlesini PÜİS Başkanı İmran Okumuş, gazetemize değerlendirdi. 2015 yılında EPDK tarafından sektörün görüşüne sunulan taslağın tekrar gündeme gelmesinin en büyük nedeninin bu ticaretin çığırından çıkması olarak değerlendiren PÜİS Başkanı, taşımacıların akaryakıt indirimlerinin kalkacağına yönelik bir endişeye kapılmaması gerektiğini belirti. Okumuş, bayilerin izni alınmadan yapılan indirimleri uygun bulmadıklarını, PÜİS olarak her zaman dile getirdiklerini belirtti.

Dağıtıcılar indirim sözü veremez 
“İndirim miktarları için önce bayiden onay alınacak. Dağıtım şirketleri kendi adlarına indirim yapılabilir. Bayi adına indirim sözü veremez” açıklamasını yapan Başkan İmran Okumuş, “Bayinin kâr marjının yüzde 50’nin üzerinde indirim yapılamaz. EPDK’ya sunduğumuz taslak önerimiz bu. Bayi ile dağıtımcı kâr marjı kaç kuruş; örnek 13 kuruş… Dağıtım şirketi ancak 6 kuruşunu indirebilir. Diğer indirimleri yapmak için bayiden izni alınması gerekir. İzin alınmadan indirim yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bunu da EPDK ve Enerji Bakanlığı’na her zaman söylüyoruz. PÜİS’in son iki yıldır savunduğu elektronik satışlarda bayi ile dağıtımcı arasındaki belirlenen kâr marjının indirim oranı yüzde 50’nin üzerinde olamaz. Bu düzenleme indirim imkanını hiçbir şekilde ortadan kaldırmıyor. Tam tersine, taşımacıya daha fazla indirim imkanı sağlıyor. Türkiye’de bayrak parası alan ve sadece kâr marjına çalışan akaryakıt bayileri var. Bir bayi hiç para almadan sadece kâr marjını yüksek tutarak, dağıtım şirketleri ile anlaşma yapıyor, bazı bayiler de kâr marjını kısıtlayarak önden para alıyor. Kâr marjı yüksek olan bayiler bu indirimin daha fazlasını yapıyor, çünkü marjı yüksek. Önden para almadığı ve kâr marjı yüksek olduğu için bu anlamda tüketicinin mağdur olacağını düşünmüyorum. Tam tersi daha mutlu olacak. Ama ben maliyetin altında satış yapanlardan, taşımacı meslektaşlarımın yakıt almamasını öneriyorum. Herhangi bir ürün maliyetinin altında bir fiyata satılıyorsa bunun yasal ve dürüst bir ticaret olduğu düşünülemez. Türkiye’de akaryakıtın dağıtım ile bayi arasında belli bir marjı var. Bu marj kanun ile EPDK ile belirlenir. Bu marjın altında satış yapanlar illegal satış yaparlar. Burada hem milli servetin zarar görmesi hem de devletin ciddi vergi kaybı var. Sektörün bunlara tenezzül etmemesi gerekir. Yoksa indirim anlamında dağıtıcıyla, yani ortağı ile kâr marjı ile bayrak parası almadan önceden anlaşan bayilerin kâr marjı daha yüksek, onlar yapılan indirimlerden daha çok faydalanabilir. Bu taslak EPDK tarafından 2015 yılında görüşe açıldı. Son zamanda çığırından çıkan bir ticaret olduğu için iki yıldır uyuyan bir düzenleme idi. EPDK yeniden şirketlerin tekrar dikkatini çekti” dedi. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.