EPDK’nın bayi kar marjı, ana dağıtıcı kar marjı ve nakliye maliyetlerini yapacağı çalışma ile belirleyeceğini belirten İmran Okumuş, “Artık tüketici için de, bayiler ve ana dağıtıcılar içinde yeni bir dönem başlayacak ve her kesim için kazançlı bir süreç yaşanacak” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta içinde İstanbul Tüyap Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Petrol, LPG Madeni Yağ, Ekipman ve Teknoloji Fuarı Petroleum’da, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş’un da konuşmacı olarak katıldığı Büyük Bayi Toplantısı yapıldı. Toplantıya Türkiye’nin birçok yerinden bayiler katıldı.
50’ye yakın sorun belirledik
Toplantıda akaryakıt sektörünün taban-tavan fiyat, 10 numara yağ, ADR, lisans, taşıt tanıma, pazar ruhsatı gibi birçok sorunla yaşadığını dile getiren PUİS Başkanı İmran Okumuş, yaptıkları girişimler sonucu 2005-2006 yıllarında 3 bin 500 bayiye kesilen 57 bin liralık cezaların affedilmesi sözünü aldıklarını söyledi. PUİS olarak 81 ilde yaptıkları çalışmalarla 50’ye yakın sorun belirlediklerinin atını çizen Okumuş, “Sayın Bakan, bizim, 11 yıldır ilettiğimiz bayilerin idari para cezaları konusunda verdiğimiz çabanın sonucunu aldığımızı müjdeledi. Bu cezaların affedilmesine yönelik bir düzenlemeye destek vereceğini ifade etti. Sektör dağıtıcısıyla bayisiyle hep birlikte yaşayabileceği bir kar marjına sahip olmalı. Biz, EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’dan sektörün ticaretini devam ettirebileceği, ana dağıtıcısının ve bayinin mutlu olacağı bir kar marjı istiyoruz. Öte yandan, bayi nakliye maliyetinin ana dağıtım ve rafineri nakliye maliyetinden ayrılmasını istediğimizi ifade ettik. En büyük sorunlarımızdan biri, 10 numara yağ ve jet yakıtı konusunda idi. 10 numara ve jet yağı ile ilgili EPDK’nın aldığı kararlar ve sektörün uygulandığı yaptırımlarla kaçakçılığın azaldığını gözlemliyoruz. 10 numara yağ, jet yakıttaki yaptırımların tamamının gaz yağına da uygulanmasını talep ediyoruz. 10 numara yağın olduğu gibi gaz yağını da kimin tükettiğine dair yaptırımların ve ÖTV iadesi ile ilgili bir çalışma başlatılmasını rica ettik” dedi.
Maliyetin altında yapılan satışlar
Maliyetin altında yapılan satışların sektörün önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Okumuş, “Ürünün bir maliyeti var. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de öyle. Onun için maliyetin altındaki tüm satışların yasaklanmasını istiyoruz. Eğer maliyetin altında satış yapan olursa tavanın üzerinde satan nasıl cezalandırılıyorsa, 20 Nisan’dan sonra kim buna uymuyorsa, cezanın ona verilmesini talep ediyoruz. Koskoca sektörün tamamının cezalandırılmasını kabullenmiyoruz” dedi.
Piyasa serbest bırakılmalı
20 Nisan’dan sonra uygulanacak marjlarla piyasanın serbest bırakılmasını istediklerini belirten Okumuş, “20 Nisan da tavan fiyat uygulaması bitiyor. Bayiler ve ana dağıtımcılar için ortaya iyi bir tablo çıkacağından eminim Herkesin mutlu olacağı bir tablo olacak. Ama tabii ki istasyon sayısı ile ana dağıtım şirketi sayısı Türkiye’nin nüfus sayısına coğrafi yapısına göre fazla. Burada iyileştirme mutlaka yapılacak. Gerçek sektörün sahipleri sektörde kalacak, olmayanlar da gidecek diye düşünüyorum. Motorin ve benzinin fiyatı tek tip olmasını istiyoruz. ADR ile ilgili çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Yine tehlikeli maddelerle ilgili sigorta poliçelerinin istasyonda yapılan zorunlu poliçenin içine konulması talebimiz var. Bayi gerçekten mağdur, biz bayinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. LPG konusunda da EPDK Başkanımız ile görüştük. Alınan karar sonrası hiçbir bayi otomasyon ile ilgili bir kuruş dahi ödemeyecek” ifadelerini kullandı.
Pazar ruhsatından muaf olmalıyız
Akaryakıt bayilerinin sadece bayi olarak değerlendirilmemesi diğer bir yanı ile geceleri hastane, karakol görevi gördüğünü kaydeden Okumuş, “Ülke büyürken Büyükşehir Kanunu gibi birçok kanun da değişiyor. Ama onu yapanlara da seslenmek istiyorum, bunu yaparken ticaret erbaplarını düşünün. Biz gündüz bayiyiz, gece karakoluz, biz gece hastaneyiz, biz gece ambulans görevi yapıyoruz. Ne demek, pazar günü ruhsat alacaksın? Biz kamu kuruluşuyuz, bu insanlara hizmet veriyoruz. Kapatırsak ne yapacaksınız? Onun için Bakanlığa yazıyı yazdık. Akaryakıt bayilerinin pazar ruhsatından muaf olmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
EPDK Başkanı’na teşekkür
Okumuş, sektörün birlik beraberlik içinde hareket ederek sorunların üstesinden geleceğini kaydederek, “24 saat size hizmet etmek için gece gündüz çalışmayı kendimize görev edindik. 10 numara yağda kaçakta ve birçok uygulamada bize destek veren EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’a ve EPDK yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
TOBB Sektör Meclisi faaliyete geçmeli
Karayolu yolcu taşıma sektör meclisi ile ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Okumuş, “Orada bizimle aynı görevi yapan meslektaşlarımızla konuşuyoruz. Sektördeki federasyonlarla, derneklerle görüşüyoruz. Onlarla yaptığımız görüşmelerde TOBB Meclisinin ulaştırma sektörü için çok önemli olduğunu söylüyoruz” dedi.
Akaryakıt disipline edilmeli
Okumuş, akaryakıtın disipline edildiğinde ulaştırma sektöründeki haksız rekabetin ortadan kalkacağını vurguladı. Uluslararası tarifeli yolcu taşımacılığında kullanılan B1 belgesinin yeni bir belge ve hat zorunluluğu ile ilgili sürenin uzatılmasını talep ettiklerini belirten Okumuş, şunları söyledi: “Verilen zaman çok yetersiz. Onun için bir talep yaptık, otobüsçü sezona giriyor. Sezona girerken bu tür yaptırımlarla ticaretin engellenmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Kamu, tüccarlarına vatandaşların sorunlarını çözmekle mükelleftir. Orada da mevzuatın tekrar gözden geçirilmesini, haksız rekabetin, maliyetin altında satılan biletlerin, otogar çıkışlarının, gereksiz kampanyaların kaldırılması konusunda talebimiz var. Bunda da ısrarcı olacağız.
10 numara yağ bitecek
Akaryakıt sektöründe 10 numara yağ, jet yakıtı, gazyağı satışları çok ciddi kayıt dışılık oluşturuyor. Maliye Bakanlığı’nın ÖTV ayarlarında yapılan yeni düzenleme 10 numara yağ kullanımını önleyecek, kayıt dışılık bitecek, jet yakıtını artık alıp nerede kullanacağını beyan etmek gerekiyor. Bunu beyan ederek alabileceksiniz, bunu alıp içeriye satıp faturayı başkasına kesme şansınız kalmayacak. İki ay sonra 10 numara yağ kullanımı mümkün olmayacak.
Transfer ücreti alan bayi
Ana dağıtım şirketleri son dönemde istasyon alıyor. Daha önce; bir şirketin toplam istasyon sayısının yüzde 15’ine kadar kendisinin sahip olabileceği şartı vardı. Bu kaldırılmıştı, şimdi geri getirildi. Şirketler bu oranın üzerine çıkamayacaklar. Transfer ücretleri çok konuşuluyor ama bu oran tüm istasyonlar içinde yüzde 20’yi geçmez.”
İMRAN OKUMUŞ: YOLCU TAŞIMA SEKTÖRÜNE YÖNELİK AÇIKLAMALRDA BULUNDU
Sektör aynı dili konuşmalı
İmran Okumuş, Petroleum Fuarında Taşıma Dünyası’na açıklamalarda bulundu. Uluslararası ve Yurt İçi Otobüsçüler Federasyonu (UYOF) Başkanı olarak federasyonun çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Okumuş, “2014’te 2013’e göre şehirlerarası yolcu taşımacılığında yüzde 7-8 oranında bir düşüş yaşandı. Sektör, birlik içinde hareket ederse 2015’in iyi geçeceğini düşünüyorum. Sektörün aynı dili konuşmasını sağlayacak bir formül üretmemiz lazım. Sektördeki federasyonlar ve derneklerin bir araya gelip sektörün lehine ticari kaygıdan uzak bir şekilde hareket etmesi lazım. Yüzde 25 doluluk oranı ile ilgili davamız devam ediyor. Biz yolcu taşımacılığı sektörünün tüm sorunları ile ilgilenmeyi, kendimize görev belirledik. Kapılarımızı herkese açtık. Bu anlamda sektör adına olan tüm olumsuzlukların mücadelesini şahsım ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımla devam ettireceğiz” dedi.
Akaryakıt ve otobüsçülük sektörünün sorunları benzer
İmran Okumuş iki önemli görevi üstlenmiş durumda. Bir taraftan 13 bin bayinin üyesi olduğu PUİS’in başkanlığını yürütürken, öbür tarafta yolcu taşımacılarının mesleki örgütlerinden UYOF’un başkanlığını da yapıyor. İmran Okumuş, akaryakıt ve yolcu taşımacılığı sektörünün çözüm bekleyen sorunları olduğunu belirterek, “Aslında iki taraf için de yapılması gerekenler belli: Mevzuatlara müdahil olmak, sektörün lehine projeler geliştirmek. Akaryakıt sektörünün Ulaştırma Bakanlığı’nın çözmesini beklediği sorunları var. İki tarafın sorunlarını da aynı anda aktarma şansına sahibiz. İki sivil toplum örgütünün de asli görevi uzlaşı sağlamak, daha sonra da mensuplarının para kazanmasına katkı sunmak. UYOF’ta biz, otobüsçülerin artık hak ettiği saygınlığı kamu nezdinde görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Otogar çıkışları, sektöre zarar veren kampanyalar ve sektörün teşvikler elde etmesine yönelik çalışmalar yürütmek istiyoruz. Kaptanlara erken emeklilik imkanının sağlanmasını istiyoruz. Şehirlerarasında faaliyet içerisinde olmayan firmaların belgelerinin de düşümünü aynı kullanılmayan hatların iptalinde olduğu gibi istiyoruz. Otobüs firması kurarken 500 koltuk kapasitesinin getirilmesi şartının olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Siyasi partilere rapor
7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilere yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik taleplerimizi raporlar halinde ileteceğiz. Konulara yönelik görev dağılımını geçen ay yaptık. Genel Başkan Yardımcılarımız çalışmalarını yürütüyor. Sigorta konusunda Mehmet Ali Akçin, otogarlarla ilgili Emrah Gültekin, belge düzenlemeleri ile ilgili Kemal Erdoğan, bölgesel sorunlarla ilgili Suat Akın çalışma yapıyor. Artık sektör dernek ve federasyonlarının söylemden eyleme geçme zamanı. Liderler şov yapmamalı, icraat yapmalı.