Önceden otobüs olup Karayolu Trafik Kanununda değişiklik sonrası otomobile dönüşen taşıtların otobüsle yapılacak taşımalarda kullanımına ilişkin halen de sürmekte olan sorulara daha önce özetle şu cevapları verdim.
1. Bakanlık belgelerinde (B2, D2) kayıtlı bu taşıtlar otomobil olsalar da bu belgelerde de kayıtlı olarak 2016 sonuna kadar kullanılabilecektir. Tadilatla kapasitesi arttırılan taşıtlar hiçbir şekilde Bakanlık belgelerine kaydedilemediğinden, 2016 sonrası kullanım dahil hiçbir amaçla taşıtlara koltuk arttırıcı tadilat yaptırılmamalıdır.
2. Bu taşıtların kentiçinde otobüs olarak kullanımına genel bir izin verecek makam bulunmayıp yerel çözüm aranmalıdır. 8+1 araçların 9+1’e tadil edilmesinin bir çözüm olarak düşünülebileceğini belirttiğimizde bu tadilat yapılan araçların fenni muayenesinin yapılmadığına ilişkin şikayetler aldık. Bakanlığa ilettiğimiz bu soruna, aldığımız ve aşağıda yayımladığımız yanıt, uygun tadilat yapılmış araçlara muayene yapılmasında bir engel olmadığı intibaını vermektedir.
Bilgilerinize sunarız. ■
TÜVTURK açıklaması:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı denetiminde gerçekleştirdiğimiz araç muayene hizmetlerini başta Araç Muayene İstasyonları’nın Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik olmak üzere birçok teknik ve idari yönetmeliklerin çerçevesinde sürdürmekteyiz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı denetiminde gerçekleştirdiğimiz araç muayene hizmetlerini başta Araç Muayene İstasyonları’nın Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik olmak üzere birçok teknik ve idari yönetmeliklerin çerçevesinde sürdürmekteyiz.
Sizin de e-postanızda yer verdiğiniz değişiklik, teknik değişiklik olarak kabul edilmekte ve Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik kapsamında tadilat olarak değerlendirilmektedir.
Bu durumda olan araçlardan araç muayenesi öncesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE), onay belgesi (Tadilat Onayı) alınması şartı aranmaktadır. Teknik değişikliklerin hangi şartlarda onaylandığı, hangi gerekliliklerin arandığı gibi konular ise, TSE’nin tasarrufu altındadır.
Gerekli onayların TSE’den alınmasının ardından muayene sırasında, bu belgenin olup olmadığı, sonrasında da belgede belirtilen özellikler ile aracın fiziksel özelliklerinin tutarlı olup olmadığı değerlendirilmektedir. Bu adımlarda, belge ile araç arasındaki herhangi bir tutarsızlık, ağır kusur olarak değerlendirilmekte ve araç muayeneden geçememektedir.
Doğal olarak mevzuata uygun bir aracın muayeneden kalması diye bir durum olmaz ancak 8+1 bir aracın 9+1’e tadil edilmesi içerikli bir soru ile ilgili olarak bu yanıtımızın üzerine bir yorum yapmak istemiyoruz zira bu sorunun sorulması gereken kurum Ankara’daki TSE’dir. ■
Dr. Zeki Dönmez
Sorularınızı Cevaplıyor
Firma unvanı, belge türü, isim ve iletişim bilgilerinizle birlikte sorularınızı bekliyoruz.
e-mail: zeki.donmez@tasimadunyasi.com