TOFED’in 8. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdik. TOFED kurulalı 17 yıl oldu. Kendi içimizdeki istişarelerde 2/3 firma sahibi ağırlıklı bir yapı oluşturmayı düşünmüştük. Hatay toplantısından 25 gün önce, o toplantıları organize edenlerle görüşerek yönetime almak amacıyla yeni isimler istemiştik.
Her ilden bir firma çağırıyorsunuz, toplam 23 firma geliyor, 17’si TOFED’in yeni yönetimine yazılması konusunda görüş birliğine vardığımız isimlerden oluşuyor. Hatay toplantısına, mesela Metro Turizm çağrılmamıştı. Organizasyonun yapıldığı ilin derneği çağrılmamıştı. TOFED çağrılmamışti. Bu nedenle iyi niyet aramadığımızı ifade ettik. Fakat engel olmadık, hatta destek de olduk. Hatay toplantısı sonrasında 8 kişilik bir heyetle bir toplantı yaptık. Aralarında hemfikir olmadıkları daha ilk toplantıda ortaya çıktı. Bize, yönetimin yüzde 70’inin firma sahipleri olması yönünde bir düşünce iletildi. Sayın Mustafa Tekeli tarafından, 50 kişilik genel yönetim kurulunun tamamının firma sahiplerinden olması ve genel merkezin de İstanbul’dan Ankara’da taşınması teklifi yapıldı.
TOFED sadece firma sahiplerinin federasyonu değil. Federasyonda 320 civarında D1 belgeli firma, 80 B1 belgeli firma, otobüs sayıları 60 bini bulan B2 ve D2 firma sahibi, 2800 civarında F1 ve F2 sahibi, otobüs kaptanları, yazıhane sahipleri yer alıyor. Otobüs sektöründe yapı bir bütündür ve TOFED üst çatı örgütüdür. Bazı arkadaşları ikna ettiysek de geçmişe dayanan kişisel husumetler var. Bunu burada açıklamak istemiyorum.
Yüksek katılım
“Genel Başkan Yardımcılığını bize verin” dediler, biz 6 tane verdik. Neticede 62 kişilik GYK’da, 31 kişilik MYK listesini genel kuruldan geçirdik. Hiçbir genel kurulda bu kadar yüksek katılım olmadı. 300 delegeden sadece 16’sı mazeret bildirerek katılmadı. Genel kurulda bir hedef belirlendi. Mesleğe girişte ve çıkışta söz sahibi olan kanunla kurulmuş birlik veya TOBB içinde oda olunması yönünde çalışmalar yürütülecek. Firma sahiplerinin araç sayılarına göre ortak olacağı ortak bilet satış portalı kurma çalışmalarına başladık.
TOFED yönetiminde de olalım
Ankara toplantısına yönelik olarak, “Bu toplantıya katılacaksanız TOFED yönetiminde görev almamanız lazım” dedik. Dediler ki, “Biz katılmayacağız. Sembolik olarak bir arkadaşımızı göndereceğiz, siz müsaade ederseniz.” Biz de müsaade ettik. Sayın TOFED Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla Sayın Ayhan Kara, toplantıya katılıyor, dernek kurma kararını destekliyor, yani taraf oluyor. Biraz ilkeli davranmak gerekir. Burada görev alalım, ama orada da bulunalım. Bu tür tavırları TOFED yönetiminde görev alan arkadaşlara yakıştırmıyorum.
TOFED dışında farklı derneklerin, federasyonların olması zaten doğal. İSTAB öncülüğünde Servisçiler Federasyonu kuruldu. İSTAB, aynı zamanda, TOFED’in kurucu üyesi. Hiçbir eleştirimiz olmaz. Mesele, kurulduktan sonra ne yaptığınızdır. Ankara’da firma sahipleri toplanabilir tabii. Her ay bir ilde toplantı da yapılabilir. Ancak hem TOFED yönetiminde görev alacaksın hem de TOFED’e yönelik kışkırtma hareketlerinde bulunacaksınız, bu kabul edilemez. TOFED yönetimine katılan arkadaşların buna öncülük yapması bizi üzüyor. Firma sahipleri eğer bir dernek kurmayı gerçekten istiyorsa, biz OFSAD (Otobüs Firma Sahipleri Derneği) yada TOFSAD (Tüm Otobüs Firma Sahipleri Derneği) logo ve isim tescilini yaptırdık duruyor. Bu derneklere üye kaydına başlarsak ne olur.
Ankara toplantısına, güneydoğu firmalarının 117’sinin 8’i katılmış. Ne kadar büyük başarı! Ben 7 firma sahibi ile konuştum, ayrı bir derneğe gerek yok dediler. Şimdi biz de bir dernek kurduğumuzda sektör bölünmüş olmayacak mı? Bu arkadaşlara gazetemiz vasıtasıyla sesleniyorum: Firma sahiplerinin çözülmeyi beklediği birçok sorun var. Bu toplantılarda bunu dile getirdiniz ve bunu TOFED Genel Kurulu’na kadar yansıttınız, tebrik ediyorum. TOFED yönetiminde ağırlıklı bir yapı oluşturulmasında katkınız oldu. Yine teşekkür ederiz. TOFED yönetiminde olup üstelik genel başkan yardımcısı olup arkasından TOFED’i istemeyiz tavrı doğru bir tavır değildir. Daha sağduyulu düşünmeye davet ediyorum. Firma sahiplerinin bir dernek kurma ihtiyaçları varsa ikiye bölerek değil birleşerek yapalım. Amaç bölmek değilse bunu da birlikte kuralım. ■