Otobüs yangınlarına yönelik TOFED’de gerçekleştirilen toplantıya katıldım. Bu otobüs yangınlarının yaşanmasında en önemli etken, yangın püskürtme sisteminin zorunlu olarak bulunmaması. 10 Haziran’dan itibaren bu sistemin zorunlu hale geldiğini, MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı sayın Yalçın Şahin dile getirdi.
Ancak bugüne kadar niye zorunlu olmadı? Otobüs yangınları nedeniyle firmalar yok oldu. Şimdi tekrar ölümlü otobüs yangını yaşandığı için bu sorun tekrar gündeme geldi.
Burada toplantılar yaparak da çözüm bulmak mümkün olmuyor. Bugün, firmaların sıcak ikramları kaldırdığını duyuyorum. Bu toplantıya katılan herkes, yani sektör keşke birlikte hareket etse ve sıcak ikramı kaldırdığını açıklasa. Bakanlığın sıcak ikramı yasaklaması bekleniyor.
Ancak bu ikramı yapmamızı Bakanlık söylemiyor ki, biz yapıyoruz. Mevzuat düzenlemesi ile bunun yasaklanması mümkün değil. Biz yolcularımıza çay ikramını mola yerlerinde yapacağımızı ilan edelim, eskiden olduğu gibi. Mola yerine gelmeden haber verelim, “taze çaylarımızı hazırlayın” diye.
Biz kendi kendimize zarar verdik aslında. Asıl işimizi unutarak, aramızda bir rekabet yarışı ile 2+1 dedik, zarar ettik. Koltuk arkası ekran dedik, milyonlarca lirayı bu alana yatırdık, zarar ettik. İkram verdik, hatta ikramda sınırları da aştık, yine zarardayız. Yetti mi, yetmedi. Otobüsçülük, yüksek maliyetler altında ezilmeye devam etti, kazancı büyümedi, sektör hep geriye gitti.
Şimdi ikramı kaldırdık, ücretsiz servisleri de, koltuk arkası ekranları da kaldırdık desek, buna karşılık bilet fiyatlarını 10 lira aşağıya çektik desek çok daha fazla ilgi çekeriz.
Biz bir olalım, samimi olalım, masraf kalemlerimizi kaldıralım ve bu kazancımızın bir miktarını da yolcuya yansıtalım. Otobüsçü kendi menfaatini düşünmüyor. Cenazede, düğünde, iftarda beraber, can ciğer kuzu sarması herkes. Ancak daha sonra, birbirine nasıl zarar veririm çabası içine giriyor. Aynı gemideyiz arkadaş, geminin altını delersek, hep beraber batacağız. Artık akıllanalım. Biz yatırım yapamaz, işimizi geliştiremez, büyütemez hale geldik. Kör bile aynı kuyuya iki kere düşmez. Artık bütün sektörün aklını başına alması gerekiyor.
Bayramınız mübarek olsun, sektöre ve tüm insanlığa hayır getirsin.