20. yılında 75.000'inci Mercedes otobüs banttan indi

GÜNDEM

Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikasının 20. yılını kutluyor.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikasında 2 Eylül Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısına Daimler AG Otobüs Grubu Başkanı Hartmut Schick, Ağustos ayında Türkiye’de göreve başlayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretim Direktörü Dr. Martin Walz ve Mercedes-Benz Türk yöneticileri katıldı.

1967 yılında Otomarsan ismiyle İstanbul'da kurulan, 1968 yılında üretime başlayan ve 885 milyon euroyu aşan yatırım miktarı ile bugün Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk; Davutpaşa fabrikasında başlayan otobüs üretiminde bugüne kadar 400 milyon euroyu aşan yatırım yaptı.

Almanya ile aynı standart ve kalitede üretim yapan Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikası, Türkiye şehirlerarası otobüs pazarının 48 yıldır lideri konumunda. Üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen her iki otobüsten birini üreten Hoşdere otobüs fabrikası aynı zamanda Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikası olarak biliniyor.

“Tüm gücümüzle geleceğe”

Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikasında gerçekleştirilen 20. yıl basın toplantısında konuşan Daimler Otobüs Grubu Başkanı Hartmut Schick, Hoşdere otobüs fabrikasının dünyanın en modern otobüs fabrikalarından biri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi;
“Bizim için bu fabrika, Daimler’in küresel otobüs Ar-Ge ve üretim ağının çok önemli bir noktası konumunda. Bugün Avrupa üretim birliğimiz ve Almanya’daki merkez fonksiyonlarımız Hoşdere’siz düşünülemez. Burada üretilen araçların % 80’inden fazlası Avrupa ve Orta Doğu bölgelerine ihraç ediliyor. Üretim ağımızda yer alan merkezler giderek daha fazla birbirine kenetlenirken Hoşdere fabrikamız bir yetkinlik merkezi olarak öne çıkıyor. Mercedes-Benz Türk kuruluşundan bu yana 75.000 otobüs üretmiş ve gerek yurt içinde %60’ın üzerinde pazar payı, gerek 70’in üzerinde ülkeye yaptığı ihracatıyla önemli başarılara imza attı. Burada üretilen modellerimiz, en yüksek satış adetlerine ulaşan modeller. Hoşdere fabrikamızın çalışanları bu başarılarıyla tüm camiamızın saygısını kazandılar. Geleceğe doğru tüm gücümüzle birlikte ilerleyeceğiz.”

"Türkiye’ye sosyal alanlardaki katkıyı artırarak sürdüreceğiz”

1 Ağustos 2015 tarihinde göreve başlayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger ise şöyle konuştu:“Yeni görev yerimin Türkiye olması teklifini aldığımda, hiç tereddüt etmedim. Türkiye’nin Daimler dünyası içindeki önemini, otobüs ve kamyon üretiminde çok değerli bir yere sahip olduğunu biliyordum. Hoşdere otobüs fabrikamızın 20. kuruluş yıldönümü, ne mutlu ki benim de Türk basını ile ilk kez buluşmama vesile oldu. Şirketimizin kurulduğundan bu yana sergilediği üstün performansı, tarihi ve geleneği ile gurur duyuyoruz. Bugün Türkiye’deki en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk, 48 yıllık tarihinde yatırımları ve yarattığı istihdam ile sadece ekonomiye değil, sürdürdüğü uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile topluma da katkıda bulundu. Buna örnek olarak “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında bugüne kadar meslek eğitimlerine destek verdiğimiz 3.500 genç kızı ve MobileKids projemizde trafik eğitimi verdiğimiz 9.000 ilkokul öğrencisini gösterebiliriz. Sanayi kuruluşu olarak çalışmalarımızı sürdürürken sosyal alandaki katkılarımızı gelecekte de artırarak sürdüreceğiz.”

“75.000’inci otobüs Hoşdere’de banttan indi”

Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretim Direktörü Dr. Martin Walz de konuşmasında Türkiye’de Mercedes-Benz Türk tarafından üretilen 75.000’inci otobüsün banttan indiği müjdesini verdi. Dünyanın en modern otobüs fabrikalarından biri olan Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikasının Türkiye otomotiv sanayisinin gelişmesine öncülük etmiş ve birçok ilke imza attığını anlatan Dr. Walz şunları söyledi: “Örneğin, ilk otobüs hava yastığı, ilk kataforez daldırma ünitesi gibi öncü çalışmalarımız, üretimde mükemmeli arayışımızın sonuçlarıdır. Daha 1995 yılında ISO 9001 kalite belgesini alan Hoşdere, Türk otomotiv ana sanayisinde bu belgeyi alan ilk üretim tesisi olmuştur. İnanıyorum ki, gelecekte de Hoşdere’nin önemi artarak, Daimler dünyasının sembollerinden biri olmaya devam edecektir.”

Türkiye’nin en büyük otobüs fabrikası ünvanına sahip olan Hoşdere otobüs fabrikası, şu an 3.300 kişiye istihdam sağlıyor. Fabrika, aynı zamanda ülke genelinde çalışan sadakatinin de en yüksek olduğu üretim merkezlerinin başında geliyor. İlk üretime başladığında Hoşdere’de görev yapan 533 çalışandan 300’ü hâla aynı merkezde faal olarak çalışmaya devam ediyor.

Modern, çevreci ve verimli tesis


Toplam 360.000 m2’lik bir arazi üzerinde 127.000 m2’lik kapalı alana kurulu olan Hoşdere otobüs fabrikası, önemli yatırımlarla sağlanan teknolojisi ve üretim sistemlerinin yanı sıra alınan özel önlemler ve arıtma tesisleri ile çevre koruma açısından da dünyada örnek tesis kabul ediliyor. Araç kalitesinde büyük önem taşıyan ve paslanmaya karşı üstün koruma sağlayan kataforez tesisini (KTL) Türkiye’de otobüs üretiminde kullanan ilk merkez olma özelliğine sahip fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayan özel bir kojenerasyon merkezi de bulunuyor.

Saint-Denis’ten Angola’ya uzanan 70’in üzerinde ülkeye ihracat

İhracat odaklı ve tüm uluslararası kalite standartlarına uygun olarak üretilen otobüslerin yüzde 80’inden fazlası başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere Saint-Denis’ten Angola’ya, Gana’dan İtalya’ya, Mısır’dan Çin’e kadar uzanan 70’in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Temmuz 2015 rakamlarına göre, yılbaşından bu yana üretilen 2.453 otobüsün 1.786 adedi ihraç edildi.

Yüksek yerlilik oranı

Mercedes-Benz Türk’ün ürettiği otobüsler, maliyetinin yarısından fazlasını içeren yerli parçalarıyla toplam % 60’ın üzerinde yerlilik oranına sahip. Bu sayede yerli tedarikçilerin de büyümesini ve güçlenmesini sağlayan ve amaçlayan Mercedes-Benz Türk, Türk otomotiv sektörüne katkı sağlıyor.

Küresel AR-GE ve IT merkezine sahip

Daimler’in “Global IT Hizmetleri Merkezi” ve Daimler’in “Global Geliştirme” ağında çok özel konumu olan Mercedes-Benz Türk AR&GE Merkezi, Hoşdere otobüs fabrikası içinde yer alıyor. Yaklaşık 350 uzmanın görev yaptığı AR&GE merkezinde, otobüs ve kamyon geliştirme çalışmaları yapılıyor. Daimler’in IT ağında SAP lojistik sistemleri geliştiren ilk ve tek merkezi olan İstanbul’daki küresel IT Hizmetleri Merkezi, SAP sistemlerinin Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgelerinde uygulayıcısı rolünü üstleniyor. “Global IT Hizmetleri Merkezinde bugün 150’yi aşkın çalışan görev yapıyor.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikasında üretilen modeller: Şehirlerarası otobüsler: Mercedes-Benz Travego, Mercedes-Benz Tourismo, Mercedes-Benz Intouro, Setra UL business. Conecto Solo, Conecto Körüklü



Daimler AG Otobüs Grubu Başkanı Hartmut Schick, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, Mercedes-Benz Türk Otobüs Üretim Direktörü Dr. Martin Walz 


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.