Adı tahdit olmayan hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz

GÜNDEM

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Ali Bayraktaroğlu, adı tahdit olmayan 28 ilde anılan şartları sağlamayan hiçbir sınırlamaya İstanbul’da biz evet de demeyeceğiz, kabul de etmeyeceğiz. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın servisçiye plaka sözünü vermesinin ardından servis taşımacıları heyecanlı bir bekleyiş içinde. Bu tarihten itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin güzergah izin belgesi de vermemesi sektörde belirsizlik yarattı. Firmalar araç alamıyor, çünkü belge alamıyor.

SERVİSÇİ ZATEN MAĞDUR

19 Ağustos tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantı ile servisçiye tahdit yerine belirli sınırlama önerilerinin ardından Ali Bayraktaroğlu’nun görüşlerini aldık. Bayraktaroğlu, adı tahdit olmayan hiçbir öneriyi kabul etmeyeceklerini ve buna yönelik mücadele vereceklerini vurguladı: “Adı tahdit olmayan, 28 ilde anılan şartları sağlamayan hiçbir sınırlamaya, İstanbul’da biz ‘evet’ demeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz. Eğer yine de olursa çok ciddi davalar açacağız. Onlar amir, memur, antrenör olabilir. Ama sahaya çıkıp topu biz oynuyoruz. Bu kararın alınmamasından dolayı birçok servisçi zaten mağdur durumda. Adam arabasını satıp borçlarını ödeyemiyor, bunun hesabını kim verecek? Bir tanesi iş alıyor, ama araba alamıyor, çünkü belge alamıyor. Buna kimsenin hakkı yok! Bu bağlamda sektörün istekleri ile örtüşmeyen tahdit ile ilgili alınacak her türlü belediye kararına öncelikle İSTAB’ın hukuki haklarını üyeleri adına sonuna kadar kullanacağını buradan bir kez daha bildirmek isterim.

İSTANBUL’A KOCAELİ MODELİ ÖNERİYORUZ

Ali Bayraktaroğlu, 28 ilde uygulanan plaka tahdidi ile ilgili yaptıkları araşmanın sonuçlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını ve bu iller arasından en uygun modelin Kocaeli olduğunun ortaya çıktığını söyledi: Şu şu metodolojide, İstanbul’a en çok yakışan model bize en yakın, bizimle coğrafi olarak da örtüşen Kocaeli’dir’ deyip birkaç nüansla İstanbul modelini oluşturmayı önerdik. Hala inceliyorlar. Yine söylüyorum; olmayabilir, yapmayabilirler… Ama bunu da bir an önce çıkıp söylemeleri gerekiyor

25 MAYIS’TAN SONRA ARAÇ ALANLARA

Ali Bayraktaroğlu, 25 Mayıs’taki açıklamadan sonra sektörün içinden veya dışından her türlü araç alımlarının rant beklentisiyle gerçekleştiğine inandığını söyledi. Bayraktaroğlu, Bu tarihten sonra alınan araçlarla ilgili belirlenecek bedelin ödenerek sektöre girişinin sağlanması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

SEKTÖRE BEDELİNİ ÖDEYEN GİRECEK

Bayraktaroğlu, tahdit ile sektöre girişin sınırlanmayacağını, bedelini ödeyen herkesin sektöre girebileceğini belirtti: “İstanbul Ticaret Odası Başkanı, Zümre Toplantısında, ‘gerekirse rant getirsin’ dedi. ‘Kime ne zararı var bu işin’ dedi. Dışarıdan gelecek, bunu manipüle edecek kişilere söylemedi bunu. Ama siz kaç senedir içindesiniz, size bir hak tanınıyorsa bunda herhangi bir sakınca yoktur. Benim görüşüm böyle. Sektörün içindekiler bu havuzdan faydalanmalıdır. Zaten onların mücadelesi de bu yöndedir. Ama sektörün dışından gelecek her türlü fazlalığa, manipülasyona ve farklı girişlere biz zaten şerh koyuyoruz, ‘hayır’ diyoruz. Sektöre giriş sınırlanamaz. Yine insanlar gelecek, ama bedelini ödeyip girecek. Her isteyen giremeyecek, tercih sebebi olacak. Nasıl, adam taksi plakası almak için evini satıyorsa burada da belirli bir fedakarlıkla bu sektörün içine girecek.”

İSAROD İLE DAHA DA KENETLENECEĞİZ

Bayraktaroğlu, İSTAB yönetimine geldikleri gün Esnaf Odası Başkanı ile birlikte plaka tahditi ile ilgili toplantılar yaptıklarını ve 25 yıldır esnafın olsun dediğine, olmasın diyen yapıyı değiştirdiklerini açıkladı: “İSTAB’ın bu plaka tahdidiyle ilgili birçok girişimi ve çalışması oldu. İşte, tam da bu yüzden, aldığımız isabetli kararları kimse küçümseyemez. Zaten teknik olarak onlara iş sağlayan biziz, çünkü anlaşmaları kurumlar bizimle yapabiliyorlar, teminat mektuplarını vs. bizimle alabiliyorlar. Bizim artık ISAROD ile anlaşamayacağımız bir konu yok. Biz bir elmanın iki yarısıyız. Doğrusu buydu. Biz bunu keşfettik ve yaptık. Daha da kenetleneceğiz.”

PLAKA TAHDTİ KONUSUNDA SİVİLTOPLUM KURULUŞLARI VE FİRMALARIN GÖRÜŞLERİ 

● İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Biz, plaka tahdidi ne anlama geliyorsa, onu istiyoruz. Onun dışında lisanslandırma modeli gibi önerileri kabul etmiyoruz.

● İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan: Diğer illerde olduğu gibi, esnafın anlayacağı bir dilde plaka tahdidi beklentimiz var. Plaka tahdidi olmasın, lisans olsun düşüncesine karşıyız. 

● Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Levent Birant: “Plaka tahdidi uygulanan illerdeki gibi uygulamalar İstanbul’a birebir uymaz. İstanbul’un dinamikleri farklı. farklı bir model şeklinde olması lazım” dedi. 

● İSTAB yönetim kurulu üyesi 11 firmanın sahipleri de hem plaka tahdidi hem okul ücret zamlarına yönelik düşüncelerini açıkladılar. 

• İstanbul Servis Taşımacılığı PLAKA TAHDİTİ  DOSYASI Taşıma Dünyası Gazetesinde
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.