Mustafa Yıldırım, bayram tatili ile birlikte 30 Haziran’dan itibaren yoğun bir yolcu talebinin oluştuğuna dikkat çekti. Yıldırım, bayram tatili, turizm taşımacılığı, Ataşehir Cep Otogarı ihalesi ve birkaç gün içinde hizmete girmesi beklenen Osman Gazi Körfez Geçişi Köprüsü’ne yönelik değerlendirmelerde bulundu.
SEKTÖRE 2 BİN EK OTOBÜS
Bayram tatili ile yolculuk talebindeki artışın 30 Haziran tarihi itibariyle oluştuğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bayram ile ciddi bir hareketlilik oluşacak. 10 günlük süreçte biz ortalama günlük 1 milyon civarında yolcu taşıyacağımızı düşünüyoruz. Artan yolcu talebi ile birlikte B2 ve D2 belgeli turizm taşımacı grubundan 1500-2000 civarında bir otobüs gelecek. Çünkü turizm tarafında çok ciddi bir kayıp var. Sektör mensuplarının bu süreci çok dikkatli ve akılcı değerlendirmesi gerekiyor, çünkü yaz sezonu sektörü kurtarmaya yetmiyor” dedi.
TURİZM TAŞIMACILIĞINDA SORU İŞARETLERİ
Turizm taşımacılığı tarafından kaybın çok yüksek olduğuna; ancak son dönemde yaşanan gelişmelerin yüreklere su serptiğine dikkat çeken Yıldırım, “İsrail ve Rusya ile yeniden ilişkilerin ısınması bizi umutlandırıyor. Çünkü Rusya pazarında gerileme yüzde 98. Avrupa’dan ülkemize gelecek turist sayısında soru işaretleri var. Antalya’da otellerin doluluk oranı yüzde 48. Açılmayan otelleri sayarsak bu oran yüzde 30’a kadar iniyor. Turizm tek başına 42 sektörü besliyor” dedi.
ATAŞEHİR CEP OTOGARI
23 Haziran’da Ataşehir Cep Otogarının inşasına yönelik ihale yapıldı. İşletmeyi İSPARK yapacak. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta, çok kısıtlı bir alana otogar yapılıyor. Bölgeye vereceği rahatsızlığı en aza indirmek için çalışma fonksiyonlarını oluştururken sektörün görüşlerinin dikkate alınması lazım. Sektördeki değişimi kamu tarafı tam olarak algılamıyor. Bugün altı firma yüzde 50’nin üzerinde taşımacılık yapıyor. Bu 6 firmanın ihtiyaçlarının diğer firmalarla eşdeğer tutulması doğru değil. Küçük firmalara daha az maliyetli müşterek yazıhane kiralama imkanı getirilmeli. 67 veya 80 peron olacak deniliyor. Kapalı alanları daraltıp, açık alanları büyüterek peron sayısının artırılması lazım. Bu olmazsa otogar yetersiz kalır ve trafik TEM koridoruna kayar. Hizmet verilmez hale gelinir. Kapalı mekana ve büyük yönetim mekanlarına çok ihtiyaç yok. Çünkü orası ara durak niteliğinde bir otogar. Bankolar daha küçük olabilir. Peron kullanım yönetiminin doğru yapılması lazım. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Otogarlar doğru yapılmadığında bedelleri daha ağır oluyor.
ALİBEYKÖY’DEN MEMNUN
Alibeyköy’de, İSPARK’ın sektöre bakışından çok memnunuz. Yolcu da, firmalar da İSPARK’ta mutlu. Bir tek çıkış ücretlerinin 40 liraya çıkması infial doğurdu. Yeni otogarlar belediyelerin sırtına kambur değil, geri dönüşümü olan bir yatırım olmalı.
DÜZEN İSTİSMARI ÖNLER
Bakanlık sektörü korumak adına tavan fiyat tarifesi belirliyor. Ama düzenli olarak yayınlanmadığında da istismar ediliyor. Uçaklarda taban ve tavan fiyat yok, bizde olması ne kadar fayda sağlar; bu tartışma konusu. Bir de yapılanlar ne kadar denetleniyor, kurallar ne kadar uygulanıyor? Denetim olmadığında sıkıntı yaşanıyor. Yine de kontrol altında tutulması açısından faydalı. Uçakların başıboş ve denetimsiz taşıma yaptığı ortamda tavan ücret yayınlansa ne olur ki!
OTOBÜSÇÜLÜK ÜLKENİN KILCAL DAMARIDIR
Otobüsçülük sektörü, hiç unutulmamalıdır ki, bu ülkenin kılcal damarlarıdır. Biz bu ülkenin her zerresine dokunabilen ender sektörlerden biriyiz. Her noktaya gidiyoruz. Bu özelliğimiz mutlaka dikkate alınmalı. Hiçbir taşıma sistemi, modeli otobüs işletmeciliğini devre dışı bırakamayacaktır.
RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYORUM
Milletimizin ve sektörümüzün Ramazan Bayramını kutluyorum. TOF ve TTDER olarak düzenlediğimiz iftar yemeğimize sponsor olarak destek veren Anadolu Isuzu’ya Fatih Tamay’ın şahsında teşekkür ediyorum. Herkese iyi bayramlar diliyorum. ■
Körfez Köprüsü hayırlı olsun
Mustafa Yıldırım, 30 Haziran’da açılışı yapılacağı açıklanan Osman Gazi Körfez Geçişi Köprüsü’nün hem ülke ekonomisi için hem de sektör için çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekti. Yıldırım, köprüden otobüslere yönelik belirlenen ücretin makul olması gerektiğini de vurguladı: “Körfez Geçişi Köprüsü’nün ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Tabii, feribot kuyruklarında saatler geçiren insanların çilesi sona erecek. Bu bayram bunun konforunu ilk kez yaşacağız. Bunlar Türkiye için önemli yatırımlar. Hayaldi gerçek oldu. Yapanların eline, koluna sağlık, teşekkür ediyoruz. Köprünün yapımı ile birlikte Güney-Kuzey Marmara ve Batı Karadeniz hattında çok büyük bir hareketlilik olacak. Biz, geçiş ücretlerinin makul olmasını bekliyoruz. Tabii belli bir fark olacaktır, bu yüzde 10 olabilir. Yoksa yüzde 40-50 gibi farklar olursa paralel bir yapı oluşur ve feribot taşımacılığı devam eder. Onun için benim tavsiyem; bizi yeniden feribotlara binmek zorunda bırakmasınlar. İnsanların daha rahat, daha konforlu ve güvenli seyahatlerini sağlasınlar, herkes bu yolu, bu köprüyü kullansın. Tabii, büyük yatırımlar yapıldı, köprünün ekonomik bir maliyeti ve buna yönelik beklentiler de var ama yine de biz makul bir geçiş ücreti bekliyoruz” dedi.
OTOBÜSÇÜLÜĞÜ BÜYÜTECEK
Körfez geçişi ve İstanbul-İzmir otobanı ile sektörün yolculuklarda aldığı payın artacağına inandıklarını belirten Yıldırım, “Körfez geçişi tamam, ama Ege otoyolu yapımı sürüyor. Yolculuk süresi en az iki saat kısalacak. Köprü ile Kuzey, Güney Marmara ve Ege eksenindeki taşımalarımız da büyük bir konfor olarak bize geri dönecek. Otobüs sektörü devletten bir destek alamadı ama altyapı yatırımları da hizmet süreçlerine hız ve konfor kattı. Zaman israfına son veren yatırımlar oldu. Körfez Geçişinin de Türkiye ekonomisine ve ulaşımına büyük yararlar sağlayacağına inanıyoruz. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın bu konuda büyük emekleri olduğunu çok yakından biliyoruz. Minnettarız, teşekkür ediyoruz. Körfez Geçişi tüm ulusumuza insanlığa hayırlı uğurlu olsun. Feribot kuyruklarında heba olan zamanlar değerlendirilecek. İki saatlik zaman kazancı önemli bir kazanç. Bu yolcu hareketliğini etkileyecektir. Yüzde 10-yüzde 20 düzeyine yakın hareketlilik katsayı olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
ŞİMDİ ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜ BEKLİYORUZ
Çanakkale Köprüsü’ne yönelik adımların da bir an önce atılması gerektiğini belirten Yıldırım, “Şimdi Çanakkale Köprüsü’nü bekliyoruz. Orası da bizim için önemli bir bölge. Avrupa’yı ve Trakya’yı Anadolu’nun güneyine bağlamanın yolu Çanakkale köprüsüdür. Onun da yapımına bir an önce başlanması lazım” diye konuştu. ■