Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rekabet otobüsçüye yaradı

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOFED Genel Kurulu’nda sektöre seslendi: Bugün, otobüslerimiz de 12 yıl öncesinden çok daha modern ve konforlu bir hale geldi. Ulaşımdaki rekabet ortamı otobüs sektörüne olumsuz değil, tam tersine olumlu yansıdı. 2005'te 163 bin olan otobüs sayımız, geçen yıl 211 bini geçti.

HABER: CANER ÖZCAN / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu 6. Genel Kurulu’na katıldı. Ankara Söğütözü’nde düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun Genel Kurulu vesilesiyle bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, genel kurulun otobüsçü esnafına, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni etti.
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm otobüs sahiplerine, şoförlere ve yardımcı personele selamlarını ileterek “Allah hayırlı, kazasız belasız yolculuklar, bol kazançlar nasip etsin” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Federasyon Genel Başkanlığını iki dönemdir yürüten Mehmet Erdoğan’ı da kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi: “Şu anda karşınızda sadece bir Cumhurbaşkanı olarak değil, aynı zamanda, gençliğinde 7 yıl boyunca İETT’de çalışmış, otobüsçü kardeşlerimle iç içe olmuş biri olarak bulunuyorum. Siyasi hayatımın da önemli bölümünü il il, ilçe ilçe dolaşarak geçirdim. Her fırsatta şoför kardeşlerimle birlikte olmaya çalıştığımın en yakın şahidi sizlersiniz. Bu sebeple, ister şehir içinde, ister uzun yolda direksiyon başında olsun; tüm şoför kardeşlerimizin dertlerini, sıkıntılarını, sorunlarını az çok biliyorum. Şoförlük meşakkatli bir meslek, otobüs işletmeciliği gerçekten zor bir uğraş… Büyüyen, güçlenen, kalkınan Türkiye’de, tüm sektörler gibi, otobüs işletmeciliği de gelişti, dönüştü. İnşallah 2023 hedeflerimize ulaştığımızda, otobüs işletmelerimiz de, bu sektörden ekmek yiyen tüm kardeşlerimiz de, çok daha ileri bir seviyeye ulaşacaklar.”

Sevenleri sizler birleştiriyorsunuz
Otobüsçülerin işlerinin gereği olarak ülkenin her köşesine gittiğini, bu seyahatler sırasında her kesimden insanla iletişim kurduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için milletimizin dertlerini, sıkıntılarını kederlerini en iyi şoförlerimiz bilir. Aynı şekilde milletimizin sevinçlerine, neşelerine, mutluluklarına da en fazla onlar ortak olur. Hatta zaman zaman bazı şoförlerimizin adeta aileler oluşturduklarını da biliriz. Otobüsçülük, sadece yolları değil aynı zamanda kalpleri, umutları, sevgileri de arşınlamaktır. Sevenleri sizler birleştiriyorsunuz. Kalplere gönüllere sizler köprüler kuruyorsunuz. İş için, eğitim için yola düşen insanları sizler menzillerine ulaştırıyorsunuz. Mesleğiniz her birinizi birer insan sarrafı haline getiriyor. İnsanların yüzlerinden sevinçlerini, hüzünlerini, hayallerini okuyabiliyorsunuz. Ekmek kavgasını alnının teriyle çalışıp çoluğunun çocuğunun nafakasını çıkarmayı benim direksiyon sallayan kardeşim çok iyi bilir. Bu yüzden Türkiye'nin gerçek halini, gerçek durumunu en iyi tuzu kurular değil, şoförler bilir. Yolların dili olsa da anlatsa diyeceğim ama biliyorum ki yollar değilse de siz yaşananları gayet iyi biliyorsunuz” diye konuştu.

12 yıl önce eziyetti 
Şehirlerarası yollarda 12 yıl önce seyahat etmenin eziyet olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: “Daha da geriye gidecek olursak eziyet olmaktan öte felaketti. Örneğin ben, bir Karadenizliyim, Rizeliyim. Burunlu otobüslerle Armelit Dağı'na tırmanırken aşağıya bakamazdık. Allah göstermesin, acaba bu virajı alabilecek mi? Çünkü yan yana iki otobüsün geçmesi mümkün değildi. Birisi duracak, öbürü gelip geçecek, ondan sonra o yola devam edecek. Şimdi nerelerden nereye geldik. Niye? Dağlar deldik. Bu dağları delmek suretiyle, sağ olsun Binali kardeşimle o meşakkatli yolları dağları delerek aştık. Şimdi tünellerle, viyadüklerle tüm buralar aşılmak suretiyle tüm şoförlerimizin bu uzun yolculukları kolay kılındı.”

En güzeline sahip olsun diye…
Türkiye'nin 2002'de 6 bin 100 km bölünmüş yolu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 senede ise bunun üzerine 17 bin 600 km bölünmüş yol ilave ettiklerini belirtti. Konuşmasında, ''79 senede 6 bin 100 km, 12 senede 17 bin 600 km bölünmüş yol. Biz iktidarı devraldığımızda sadece 6 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlıyken, bugün toplam 75 ilimiz bölünmüş yollarla bağlı hale geldi'' diyen Erdoğan, her insanın bir cihan olduğunu, bu anlayışla insanın en güzeline, en kalitelisine sahip olması için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Yıllık 16 milyar lira tasarruf 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık yollarda güvenle, huzur içinde seyahat edilebiliyor. Bölünmüş yollar sayesinde yakıt ve iş gücünden yıllık 16 milyar liraya yakın tasarruf sağlandı. Bu müthiş bir şey. 2005'te ülkemizde 11 milyon 145 bin araç vardı. Bugün bu rakam 19 milyonu bulmak üzere. Yollardaki araç sayısı böyle artmasına rağmen; yaralanmalı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayılarında yüzde 60'lara varan azalma oldu. Bütün bunlar insana verdiğimiz değerin göstergesidir” dedi.

Otobüsçülere tehdit değil 
“Tek rakibim Türk Hava Yolları” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sözün artık “Tek rakibim Türk Hava Yolları ve hızlı tren” şekline dönüştürme zamanının geldiğini söyledi. Havayolu ve demiryolu ulaşımının gelişmesinin otobüsçüler için asla bir tehdit olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ulaştırma sektörü kendi içinde ne kadar çeşitlenip, ne derece gelişirse bundan sektörün tüm unsurları payını alır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de Türkiye'de 26 olan havalimanı sayısının 55'e yükseldiğine dikkati çekerek, havayolu yolcu sayısının da 34 milyondan 166 milyona çıktığına işaret etti.

Ulaşımdaki rekabet 
Bir zamanlar Türkiye'de hızlı trenin, sadece Avrupa'ya gidenlerin gördüğü bir ulaşım aracı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye'de böyle bir şey yoktu. Banliyö türü şeyler vardı. Şu anda bin 213 kilometre hızlı tren hattımız var ve buna sürekli yenileri ekleniyor. Bugün otobüslerimiz de 12 yıl öncesinden çok daha modern ve konforlu bir hale geldi. Ulaşımdaki rekabet ortamı otobüs sektörüne olumsuz değil, tam tersine olumlu yönde yansıdı. 2005'te 163 bin olan otobüs sayımız, geçen yıl 211 bini geçti'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin milli gelirindeki artış ve refah seviyesindeki yükselişin, diğer tüm sektörlerle beraber otobüsçüleri de olumlu şekilde etkilediğine işaret etti. Eski Türkiye'de farklı bir manzara olduğunu, banka, emekli maaşı, ilaç kuyruklarında bekleyen insanların zorunlu haller dışında seyahat yapamadığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıldır korunan istikrar ve güven ortamı sayesinde vatandaşların ülkenin her yerine gidebildiğini kaydetti.

Film izleyerek yolculuk 
Programda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün kara trenin tahta koltuklarına mahkûm edilen insanımız, bugün son model otobüslerde filmini seyrederek, müziğini dinleyerek, internetini kullanarak her türlü yiyecek, içecek imkânı ile seyahat edebiliyor, bu hale geldik. Bölünmüş yollar, tüneller sayesinde yolculuklar eziyet olmaktan çıkıp keyif haline dönüştü. Türkiye'nin geleceğinden umutlu olmak için bundan daha güzel bir manzara olabilir mi" dedi. ■


TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a üzerinde duble yolların bulunduğu bir resim hediye etti.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.