Ulaştırma alanında bölgenin bütün görünümünün değiştiğini vurgulayan Davutoğlu, 15,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Davutoğlu, 1,2 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip Samsun Gelemen Lojistik Merkezi'ni işletmeye açtıklarını, DOKAP bölgesindeki havaalanlarında uçuş yapan yolcu sayısının 600 binden 3,6 milyona ulaştığını belirtti. Davutoğlu, " Ordu-Giresun Havalimanı'nı da önümüzdeki ay hizmete açacağız. Sarp Sınır Kapısı’na ek olarak Murat Sınır Kapısı’nı açacağız” dedi. Rize ve Artvin'e hava ulaşımının sağlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade eden Davutoğlu, bölgenin kuzey-güney istikametinde demiryolu bağlantısını sağlayabilmek amacıyla Trabzon-Erzincan Demir Yolu Hattının etüdünü tamamlayacakları bilgisini verdi.
62. Hükümet olarak son 3 ay içinde, 3 paket halinde, 25 sektörel dönüşüm programını açıkladıklarını ve ilan ettiklerini anımsatan Davutoğlu, " DOKAP, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerini kapsıyor. Yani Sarp Kapısı'ndan, Samsun'a kadar olan sınır ve arkasında Bayburt ve Gümüşhane de olmak üzere bütün bu havzanın birlikte kalkınmasını planlamak üzere bu Doğu Karadeniz bölgesiyle ilgili 2023 planımızı ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki dönemde Batı Karadeniz'le ilgili de böyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz” dedi.
Dış ticaret hacmi 4 milyar dolara
DOKAP bölgesinde son 12 yılda yapılanları paylaşmak istediğini ifade eden Davutoğlu, bu dönemde bölgenin dış ticaret hacmini 760 milyon dolardan 4 milyar dolara çıkardıklarını söyledi. Davutoğlu, ihracatı ise 545 milyon dolardan, 2,6 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, gelecek dönemde bunun süratle 10 milyar dolara çıkması için tedbirlerin alınacağını bildirdi.
15.6 milyar liralık yatırım
Ulaştırma alanında bölgenin bütün görünümünün değiştiğini vurgulayan Davutoğlu, 15,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Davutoğlu, bölünmüş yolları 316 kilometreden 967 kilometreye çıkardıklarını, Karadeniz Sahil Yolu Projesini devreye soktuklarını kaydederek, İkizdere-İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli tamamlandığında tünelin Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüp olacağı bilgisini verdi.
Giresun, Dereli, Şebinkarahisar, Suşehri devlet yolunda Eğribel Tüneli'nin yapım ihalesinin 2014 yılının aralık ayında yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, Hopa-Borçka arasında yer alan 5 bin 286 metrelik Cankurtaran Tüneli'nin çift tüp tünel olarak tamamlandığını, bağlantılı yollarındaki çalışmalar tamamlandığında Hopa-Borçka arasının 12 kilometre kısalacağını kaydetti.
Başbakan Davutoğlu, 1,2 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip Samsun Gelemen Lojistik Merkezi'ni işletmeye açtıklarını, DOKAP bölgesindeki havaalanlarında uçuş yapan yolcu sayısının 600 binden 3,6 milyona ulaştığını belirtti. Davutoğlu, "İnşallah Ordu-Giresun Havalimanı'nı da önümüzdeki ay hizmete açacağız" dedi. Davutoğlu, havalimanının dünyada 3-4 örnekten biri olacağını, Türkiye ve Avrupa'da bir ilk mahiyeti taşıyacağını söyledi.
Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan 144 yıl önce planlanmış yolu da en kısa zamanda tamamlayacak şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Davutoğlu, bütün Karadeniz sahilini kuşatan ulaştırma stratejileriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ni her yerden en kolay ulaşılabilen bölge haline getireceklerini dile getirdi.
"2 yıllık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023'e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi'ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye'nin hem bütün Karadeniz'in hem Kafkaslar ve Ortadoğu'nun ulaşım hattı olarak bütün bir hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız. Bu hedeflere ulaşmak için önümüzdeki dönemde eylem planında, şu alanda politikalar uygulayacağız. Birincisi, ulaşım ve enerji alt yapısının üst standartlara çıkarılması; iki, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi; üç, modern sulama tekniklerinin uygulanması ve etkin kullanılması; dört, işletmeler arası işbirliğinin ve kümelenme faaliyetlerinin artırılması; beş, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi; altı, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi. Bütün bu hedefler bağlamında beş ana eksenden oluşan bir eylem planını paylaşıyoruz. Bir, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik; ikincisi altyapı ve kentsel gelişme; üç, ekonomik kalkınma; dört, sosyal gelişme; beş, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi."
''DOKAP'ı oluşturan üç alt bölgede kişi başına gayri safi katma değeri Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmaya kararlıyız'' diyen Davutoğlu, ''2013 yılında yüzde 6,7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında, bu programın sonunda yüzde 4,7'ye düşürmeyi amaçlıyoruz. Yine 2013 yılında yüzde 47,6 olan istihdam oranının 2018 yılında yüzde 51,1'e ulaşmasını hedefliyoruz. Yüzde 51 olan iş gücüne katılım oranının da 2018'de yüzde 53,7 olmasını bekliyor, bu çerçevede çalışmaları sürdürüyoruz'' ifadelerine yer verdi.
Yeşil Yol ile yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız
Davutoğlu, bölgede turizm hattı kuşağı oluşturacaklarını da belirtti: Turizm ve çevresel sürdürülebilirlik alanında ''Yeşil Yol'' adıyla marka bir değer yaratmayı amaçladığımız projemiz eylem planımızın başat unsurudur. 8 ili birbirine yaylalarla bağlıyoruz. Bu 8 il üzerinden yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız''
Başbakan Davutoğlu, Yeşil Yol inşaatında kullanılmak üzere bölgede bugüne kadar 137 milyon lira ödenek tahsis ettiklerini anlatarak, 2 bin 500 kilometre civarında toplam yol uzunluğu olan Yeşil Yol'un 490 kilometre kısmının yapım ve yenilenmesini tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte de kalan kısımlarını yani yaklaşık 2 bin kilometrelik yolun tamamlanacağını söyledi.
Muratlı Sınır Kapısı açılacak
Bölge sınır kapılarını geliştireceklerini bildiren Davutoğlu, ''Sarp Sınır Kapısı malum Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesiyle, Doğu Karadeniz'in nasıl olumlu etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi, Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını sağlayacağız'' dedi.
ORGİ Mart’ta hizmete giriyor
Üçüncü önemli alanın, altyapı ve kentsel gelişim olduğunu belirten Davutoğlu, havayolu altyapısını geliştireceklerini söyledi. Davutoğlu, Ordu-Giresun Havalimanının bu yıl hizmete gireceğini bildirerek, havayolu altyapısının bütün Doğu Karadeniz'de daha da gelişeceğini dile getirdi.
Rize ve Artvin’e hava ulaşımı
Davutoğlu, Trabzon'da yeni paralel pist çalışmasının tamamlanacağını kaydederek, "İhtiyaç görülmesi halinde uygulamaya koyacağız. Trabzon Havalanının yeni bir piste ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bunun için de çalışmaları yapacağız" diye konuştu. Rize ve Artvin'e hava ulaşımının sağlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade eden Davutoğlu, bölgenin kuzey-güney istikametinde demiryolu bağlantısını sağlayabilmek amacıyla Trabzon-Erzincan Demir Yolu Hattının etüdünü tamamlayacakları bilgisini verdi.
Karayolu altyapı yatırımı
Davutoğlu, karayolu ulaşım altyapısını iyileştireceklerini belirterek, "117 km Rize İspir, 90 km Samsun Yakakent, 76 km Gümüşhane Bayburt ayrımı Kelkit Şiran, 68 km Çarşıbaşı Trabzon Araklı, 13 buçuk km Ünye Çevre Yolu, 12 km Samsun Batı Çevre Yolu ayrımı, Ladik Samsun şehir geçiş yollarını bölünmüş yol olarak bitireceğiz. 55 km Köse Bayburt, 74 km Bayburt Çaykara, 17 km Görele ayrımı Çanak yollarını da en kısa sürede tamamlayacağız. Ovit ve Cankurtaran Tünellerinin içerisinde yer aldığı 6 adet kuzey güney akışlı yol projesini hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.