RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ
Birant; “Biz plaka tahdidi taleplerine yıllarca karşı çıktık. Ama son 1.5 yıldır oluşan yeni şartlara göre biz de tahdit taleplerine destek vermeye başladık. Şimdi tüm sektör buna yönelik adımların atılmasını bekliyor. Sektörün yaşadığı çok ciddi bir fiyat rekabeti var. Sektöre bir düzen gelmesi için bir düzenleme yapılmasının şart olduğu da ortada” dedi.
LİSANSLAMA ÖNERİSİ UYGUN…
“Belediyenin lisanslanama önerisi büyük şirketler açısından bakıldığı zaman daha uygun bir öneri olarak görünüyor” diyen Birant, “İstanbul bugün, bütün Türkiye’nin vergisinin, gelirinin neredeyse yüzde 50’sini veren bir kent. Diğer plaka tahdidi uygulanan illerdeki gibi uygulama birebir uymaz. Bir çözüm için lisanslama gündeme gelebilir, ancak nasıl olacağının açıklanması lazım. Ancak şu net: diğer illerdeki tahdit uygulamaları kesinlikle İstanbul’a uymaz. İstanbul’un dinamikleri farklı. Bu elbise İstanbul’a girmez yani. Farklı bir model şeklinde olması lazım. Kocaeli biraz daha yakın bir model. Ama en azından ileriye dönük ihtiyaçları düşünün… Bu kadar inşaat yapılıyor, okul açılıyor, fabrika açılıyor, yani kapasite meselesi bu. Siz burayı dondurup da bundan sonra hiç servis aracı olmayacak derseniz, düşünün yani işin nereye gideceğini” dedi.
BELİRSİZLİK YATIRIMI ETKİLEDİ
Güzergah izin belgelerinin verilmesinin sektörde yarattığı belirsizliğin araç yatırımını da etkilediğini belirten Levent Birant, “Araç yatırımı planımız vardı. Aslında çok daha yüksek sayıda araç yatırımı planlarken Türk Hava Yolları ile ilgili kapasite daralması oldu. Ama yine de 25-50 arasında bir araç yatırım planımız vardı. Çünkü 25 Mayıs’tan önce eski araçları filodan çıkardık. Plaka tahdidi konusu ile birlikte beklemeye başladık” dedi. ■
OKUL ÜCRET ZAMMI MEMNUN ETMEDİ
Birant, okul ücretlerine yapılan yüzde 5 zammın memnun etmediğini belirterek, “Beklentimiz yüzde 10 civarındaydı, yüzde 5’lik zam bizi memnun etmedi. Çünkü ciddi ekonomik dalgalanmalar var. Yeni araç maliyetlerine, sürücü maliyetlerine yansıyan bir tarafı var” dedi.
PLAKA TAHDİTİ KONUSUNDA SİVİLTOPLUM KURULUŞLARI VE FİRMALARIN GÖRÜŞLERİ