Bakan Adil Karaismailoğlu, Tekirdağ’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 18 yılda yaklaşık 6 Milyar 862 Milyon Lira yatırım yaptıklarını anımsattı. Karaismailoğlu, “Hayrabolu Tekirdağ Yolu’nun 1.etabı olan Hayrabolu-Kandamış arası 13 kilometrelik kesimin toplam maliyeti 166 milyon Lira” dedi.
“13 kilometrelik kesimin toplam maliyeti 166 milyon lira”
Bakan Karaismailoğlu, Tekirdağ’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 18 yılda yaklaşık 6 Milyar 862 Milyon Lira yatırım yaptıklarını anımsattı. Hayrabolu Tekirdağ Yolu’nun 1.etabı olan Hayrabolu-Kandamış arası 13 kilometrelik kesimin açılış töreninde konuşan Karaismailoğlu, “Hayrabolu-Tekirdağ Yolu ile ülkemizin Avrupa’ya bağlantısını sağlayan uluslararası yol güzergâhı üzerinde bulunan Tekirdağ’ın ulaşımı, yüksek standartlı bir yol ağı ile sağlanacaktır. Proje kapsamında, 19 kavşak, 4 köprü ve 1 üstgeçit, 5 altgeçit ile 116 adet hidrolik sanat yapısı bulunuyor. Bu 13 kilometrelik kesimin toplam maliyeti 166 milyon liradır” bilgisini paylaştı.
Kapıkule’ye ulaşım kolaylaşacak”
Projenin tamamlanması ile birlikte Tekirdağ Limanı ile yöredeki sanayi bölgelerinin Kapıkule’ye ulaşımının kolaylaşacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bölgedeki ticaret hacmi artacak ve Tekirdağ ili sosyo-ekonomik kazanımlar elde edecektir. Yol kullanıcılarına daha güvenli ulaşım imkânı tesis edilecektir. Bölgedeki seyahat süresi kısalacak, araçların çevreye bıraktıkları egzoz emisyonları azalacaktır. Ayrıca bakım-işletme giderlerinden tasarruf edilerek, akaryakıt ve amortisman giderlerindeki azalma ile ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.
İstanbul Boğazı Geçişine yeni bir alternatif oluşturulacak”
Bakan Karaismailoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “101 km uzunluğunda ki Malkara Çanakkale Otoyolu, ülkemizin Avrupa yakasını Çanakkale üzerinden Kuzey Ege’ye bağlayacak olan oldukça önemli bir projedir. Sadece Tekirdağ’ın değil tüm Marmara Bölgesi ve ülkemiz açısından da büyük önem teşkil etmektedir. Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Avrupa ve Trakya üzerinden, Ege ve İç Anadolu’nun batısına, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgelerine yönelecek karayolu trafiği için İstanbul Boğazı Geçişine yeni bir alternatif oluşturulacaktır.”